Szakszuka z jajkami z piekarnika
- puszka pomidorów (pokrojone, bez skórki)
- czosnek - 2-3 ząbki
- oregano suszone - 1 łyżka
- sól, czarny pieprz
- oliwa z oliwek
- papryka grillowana/konserwowa - 2 szt.
- pomidorki koktajlowe - 150 g
- czerwona cebula - 1 szt.
- cytryna - 1 szt.
- kozi ser miękki - 200 g
- jajka - 2 szt.
- suszone chilli
Pomidory z puszki dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i oregano oraz 2 łyżki oliwy z oliwek. Wlej wszystko na patelnie. Paprykę pokrój na paski, pomidorki koktajlowe na pół i rozrzuć na patelni. Następnie wbij jajka - dopraw je solą i pieprzem oraz chilli. Kozi ser przekładaj łyżką obok pomidorów. Wstaw do piekarnika