Pytanie na Śniadanie

Weekendowa kuchnia Tomka Królikowskiego cz.4

Zupa z maślanki z bagietkami czosnkowymi tzw. fiselle 
Składniki na zupę: 
  • 100g koperku 
  • Ok 500ml wody lub bulionu 
  • Ok 500g maślanki 
  • 1 łyżka skrobii ziemniaczanej 
  • Sól, pieprz do smaku 
  • Odrobina oleju lnianego 
  • Koperek do dekoracji 
  • Kawałek solonego twarogu 
Składniki na bagietkę francuską: 
  • 500 g mąki chlebowej typ 750 
  • 70 g mąki pszennej typ 500 
  • 6 g suchych drożdży instant 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 10 g soli 
  • 380 g wody o temperaturze 18°C 
Zupa: wodę lub bulion podgrzać z koperkiem, zagęścić skrobią ziemniaczaną i kiedy lekko przestygnie połączyć z maślanką, doprawić finalnie do smaku, podać z twarogiem i olejem lnianym (nawet z olejem z ostropestu na cholesterol!!!) 
Bagietki: W naczyniu połączyć mąki i drożdże. Następnie wymieszaj sól. Zrób dołek na środku suchych składników i wlej wodę oraz drobno siekany czosnek. Drewnianą łyżką stopniowo wyrabiaj ciasto. Ciasto powinno być bardzo miękkie i lepiące. Dużą miskę wysmaruj olejem i przełóż do niej ciasto. Wstaw do piekarnika do wyrośnięcia – program wyrastanie ciasta. Wyrośnięte ciasto uformować w kulkę i następnie podzielić na mniejsze i formować długie bagietki. Ponacinać i pozostawić jeszcze chwile do wyrośnięcia. Piec z wykorzystaniem małej pary 210 C ok 17 minut – normalna procedura z piekarnikiem.

Kaczka, Knedel z Kimchi i Grzybow Shiitake, Pak-Choi 
  • 2 Piersi z kaczki 
  • Ok 2 łyżki ulubionego miodu 
  • Ok 50ml jasnego sosu sojowego 
  • Szczypta przyprawy 5 smaków 
  • 1 łyżka sosu hoisin 
  • Sok z 1 limonki 
  • Odrobina oleju 
  • 2 szt. pak choi 
  • Kilka gałązek kolendry 
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku 
  • 200g shitake 
  • 250g kimchi 
  • 2 łyżki białego i czarnego sezamu 
  • 2 pęczki dymki 
  • Olej 
Bułeczki: 
  • 525 g mąki pszennej 
  • 50 ml mleka 
  • 200 ml wody 
  • 1 łyżeczka drożdży w proszku 
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego 
  • 1 łyżka octu 
  • 1½ łyżki cukru 
  • ½ łyżki soli 
Łyżeczka proszku do pieczenia – dodana bezpośrednio przed gotowanie zwiększa właściwości spulchniające 
Kaczka: Filety kaczki oczyścić z powięzi, obsmażyć zaczynając do strony skóry i z obu stron na złoto. Wystudzić i pokroić w cienkie plasterki. Warzywa: Bok choi pokroić w cząstki, grzyby shitake pokroić w cienkie plasterki, czosnek posiekać. Na osobnej patelni podgrzać olej, dodać czosnek, posiekana szalotkę, grzyby shitake i po chwili bok choi. Całość gwałtownie podsmażyć, dodać sos sojowy, 1 łyżkę miodu, sok z limonki, zioła. Przygotowana bułeczkę napełnić kimchi, przygotowanymi warzywami i plasterkami kaczki. Posypać sezamem. 
Bułeczki Bao: Wodę lekko podgrzać z mlekiem do max 40C dodać drożdże, cukier i odstawić. Kiedy ruszą dodać mąkę, ocet i zarobić ciasto. Idealnie, kiedy ciasto wyrośnie, aby podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte lekko zagnieść, podzielić na małe kulki wielkości piłki golfowej, rozwałkować na owalne placki, posmarować olejem, złożyć na pół i umieścić na blaszce do gotowania na parze. Zanim wstawimy je do piekarnika powinny lekko podrosnąć – ok 15 minut. Piekarnik ustawić na gotowanie na parze full steam 90 C i parować bułeczki 20 Minut. Po wyjęciu napełnić warzywami i kaczką.

Cytrynowe Creme Brulee 
  • 500 ml wysokoprocentowej śmietany kremówki 36% 
  • 6 żółtek 
  • 1/3 szklanki białego cukru 
  • 5 łyżek brązowego cukru – do przypalenia 
  • 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka dobrego ekstraktu 
  • 2 cytryny 
  • ulubione owoce do dekoracji 
  • Ulubione zioła do dekoracji 
Śmietankę połączyć z cukrem i otarta skórka z cytryny. Całość lekko podgrzać i wystudzić. Wystudzoną mieszaninę odcedzić i połączyć z sokiem z cytryny. Tak przygotowany płyn rozlać do płaskich naczyń. Tak przygotowane umieścić w piekarniku ustawionym na grzanie ze średnią parą 100 C na 18 -20 minut w zależności od wielkości naczyń. Po upieczeniu deser schłodzić, posypać cukrem i lekko przypalić – najlepiej bezpośrednio przed podaniem, aby nie stracić chrupkości cukrowej.

Więcej na ten temat