Zupa z maślanki z bagietkami czosnkowymi tzw. fiselle
Składniki na zupę:
- 100g koperku
- Ok 500ml wody lub bulionu
- Ok 500g maślanki
- 1 łyżka skrobii ziemniaczanej
- Sól, pieprz do smaku
- Odrobina oleju lnianego
- Koperek do dekoracji
- Kawałek solonego twarogu
Składniki na bagietkę francuską:
- 500 g mąki chlebowej typ 750
- 70 g mąki pszennej typ 500
- 6 g suchych drożdży instant
- 3 ząbki czosnku
- 10 g soli
- 380 g wody o temperaturze 18°C
Zupa: wodę lub bulion podgrzać z koperkiem, zagęścić skrobią ziemniaczaną i kiedy lekko przestygnie połączyć z maślanką, doprawić finalnie do smaku, podać z twarogiem i olejem lnianym (nawet z olejem z ostropestu na cholesterol!!!)
Bagietki: W naczyniu połączyć mąki i drożdże. Następnie wymieszaj sól. Zrób dołek na środku suchych składników i wlej wodę oraz drobno siekany czosnek. Drewnianą łyżką stopniowo wyrabiaj ciasto. Ciasto powinno być bardzo miękkie i lepiące. Dużą miskę wysmaruj olejem i przełóż do niej ciasto. Wstaw do piekarnika do wyrośnięcia – program wyrastanie ciasta. Wyrośnięte ciasto uformować w kulkę i następnie podzielić na mniejsze i formować długie bagietki. Ponacinać i pozostawić jeszcze chwile do wyrośnięcia. Piec z wykorzystaniem małej pary 210 C ok 17 minut – normalna procedura z piekarnikiem.
Kaczka, Knedel z Kimchi i Grzybow Shiitake, Pak-Choi
- 2 Piersi z kaczki
- Ok 2 łyżki ulubionego miodu
- Ok 50ml jasnego sosu sojowego
- Szczypta przyprawy 5 smaków
- 1 łyżka sosu hoisin
- Sok z 1 limonki
- Odrobina oleju
- 2 szt. pak choi
- Kilka gałązek kolendry
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 200g shitake
- 250g kimchi
- 2 łyżki białego i czarnego sezamu
- 2 pęczki dymki
- Olej
Bułeczki:
- 525 g mąki pszennej
- 50 ml mleka
- 200 ml wody
- 1 łyżeczka drożdży w proszku
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1 łyżka octu
- 1½ łyżki cukru
- ½ łyżki soli
Łyżeczka proszku do pieczenia – dodana bezpośrednio przed gotowanie zwiększa właściwości spulchniające
Kaczka: Filety kaczki oczyścić z powięzi, obsmażyć zaczynając do strony skóry i z obu stron na złoto. Wystudzić i pokroić w cienkie plasterki. Warzywa: Bok choi pokroić w cząstki, grzyby shitake pokroić w cienkie plasterki, czosnek posiekać. Na osobnej patelni podgrzać olej, dodać czosnek, posiekana szalotkę, grzyby shitake i po chwili bok choi. Całość gwałtownie podsmażyć, dodać sos sojowy, 1 łyżkę miodu, sok z limonki, zioła. Przygotowana bułeczkę napełnić kimchi, przygotowanymi warzywami i plasterkami kaczki. Posypać sezamem.
Bułeczki Bao: Wodę lekko podgrzać z mlekiem do max 40C dodać drożdże, cukier i odstawić. Kiedy ruszą dodać mąkę, ocet i zarobić ciasto. Idealnie, kiedy ciasto wyrośnie, aby podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte lekko zagnieść, podzielić na małe kulki wielkości piłki golfowej, rozwałkować na owalne placki, posmarować olejem, złożyć na pół i umieścić na blaszce do gotowania na parze. Zanim wstawimy je do piekarnika powinny lekko podrosnąć – ok 15 minut. Piekarnik ustawić na gotowanie na parze full steam 90 C i parować bułeczki 20 Minut. Po wyjęciu napełnić warzywami i kaczką.
Cytrynowe Creme Brulee
- 500 ml wysokoprocentowej śmietany kremówki 36%
- 6 żółtek
- 1/3 szklanki białego cukru
- 5 łyżek brązowego cukru – do przypalenia
- 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka dobrego ekstraktu
- 2 cytryny
- ulubione owoce do dekoracji
- Ulubione zioła do dekoracji
Śmietankę połączyć z cukrem i otarta skórka z cytryny. Całość lekko podgrzać i wystudzić. Wystudzoną mieszaninę odcedzić i połączyć z sokiem z cytryny. Tak przygotowany płyn rozlać do płaskich naczyń. Tak przygotowane umieścić w piekarniku ustawionym na grzanie ze średnią parą 100 C na 18 -20 minut w zależności od wielkości naczyń. Po upieczeniu deser schłodzić, posypać cukrem i lekko przypalić – najlepiej bezpośrednio przed podaniem, aby nie stracić chrupkości cukrowej.