Kluski szare z pieczona kaczką
- 80 dkg ziemniaków
- 1 jajko
- 1łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- 3 łyżki oleju
- Cała kaczka
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub zmielić w malakserze.
Przełożyć je na sito i odcedzić. Wodę zlać a osad, który zostanie dodać do startych ziemniaków.
Dodać mąki, jajko, sól i wymieszać łyżką.
W szerokim rondlu zagotować wodę z solą i łyżeczką formować kluseczki za każdym razem mocząc ją gorącej wodzie. Można też ciasto wyłożyć na deskę i strącać kluseczki prosto do gotującej się wody. Gotować 5-7 minut od wypłynięcia.
Kluseczki odcedzić i przelać zimną wodą.
Kluski śląskie z buraka z pietruszkowym pesto
- 12 średnich ziemniaków
- 2 średnie upieczone buraki
- mąka ziemniaczana
- ½ szklanki oliwek
- Pęczek pietruszki
- 1 spory ząbek czosnku
- sok z cytryny i sól do smaku
- ½ szklanki wody
Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić, dodać buraki i dokładnie utłuc lub przepuścić przez maszynkę. Włożyć do miski i wyrównać wierzch.
Zrobić krzyż, wyjąć ¼ masy i w to miejsce dodać tyle samo mąki ziemniaczanej. Dodać wyjętą masę i wyrobić. Nie mieszać za długo.
Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Palcem zrobić dziurkę.
Gotować w osolonej wodzie, minutę od wypłynięcia.
Na pesto wszystkie składniki zmiksować malakserem lub blenderem ręcznym. Doprawić do smaku.
Francuski warkocz z mięsnym nadzieniem i z kopytkami
- Opakowanie ciasta francuskiego
- Pieczarki 200 g
- 200 g pieczonego schabu
- Łopatka wieprzowa 400 g
- Przecier pomidorowy 2 łyżki
- Cebula średnia
- Natka pietruszki łyżka
- Ser żółty 100 g
- Jajko
- Sezam
Na kopytka:
- 1 kg ziemniaków (obranych)
- 2 garści szpinaku baby
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól do smaku
Upieczone mięso rozdrabniamy. Dodajemy dwie łyżki koncentratu pomidorowego, doprawiamy solą, pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki.
Wszystko razem mieszamy i odstawiamy z ognia do przestudzania. Gdy farsz przestygnie dodać żółtko i wymieszać.
Ciasto francuskie rozwinąć na blacie. Na środku ciasta francuskiego wyłożyć farsz. Na koniec posypać serem. Boki ciasta francuskiego ponacinać na paski. Zaplatać na przemian paski raz z lewej raz z prawej strony.
Ciasto posmarować białkiem i posypać sezamem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i piec przez ok 20-25 minut, aż ciasto się zezłoci.
Ziemniaki gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, delikatnie studzimy i przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce. Jajko miksujemy ze świeżym szpinakiem i jarmużem do momentu powstania jednolitej, intensywnie zielonej masy.
Mąkę pszenną przesiewamy na stolnicę, dodajemy zmielone, całkowicie ostudzone ziemniaki oraz łyżkę mąki ziemniaczanej. Następnie dodajemy zieloną masę, delikatnie solimy i wyrabiamy wszystko na gładkie ciasto.
Wyrobione ciasto dzielimy na kilka mniejszych części i formujemy z nich ruloniki, z których odkrajmy kawałki ciasta. Te wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 3 - 4 minuty od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię.
Kluski kładzione z makiem
- szklanki mąki
- 3 jajka
- ok. 1/4 szklanki wody
- szczypta soli
Masa makowa:
- 100 g maku
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżeczki masła
- kilka kropli aromatu migdałowego
- 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 łyżka posiekanych orzechów
- 1 łyżka rodzynek
Mąkę i jajka wymieszać dokładnie z taka ilością wody, by ciasto miało konsystencję lejącą ale nie płynną. Zagotować wodę, dodać sól. Na wrzącą wodę łyżką wrzucamy kluseczki. Gotujemy dosłownie 2-3 minuty (do momentu aż kluski wypłyną na wierzch).
Oczyszczony mak zalać wrzątkiem i gotować 10 minut. Po przestygnięciu odsączyć na sitku i najlepiej tradycyjnie utrzeć wałkiem w makutrze. Ostatecznie można przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Masło rozgrzać na patelni, dodać mak, bakalie, aromat, miód i mieszając chwilę smażyć. Włożyć ugotowany makaron i wymieszać. Kluski z makiem serwujemy na półmisku lub bezpośrednio każdemu przy stole w głębokim talerzu.