Pytanie na Śniadanie

Kluski i kluseczki w roli głównej cz.1

Kluski szare z pieczona kaczką
  • 80 dkg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju
  • Cała kaczka
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub zmielić w malakserze.
Przełożyć je na sito i odcedzić. Wodę zlać a osad, który zostanie dodać do startych ziemniaków.
Dodać mąki, jajko, sól i wymieszać łyżką.
W szerokim rondlu zagotować wodę z solą i łyżeczką formować kluseczki za każdym razem mocząc ją gorącej wodzie. Można też ciasto wyłożyć na deskę i strącać kluseczki prosto do gotującej się wody. Gotować 5-7 minut od wypłynięcia.
Kluseczki odcedzić i przelać zimną wodą.

Kluski śląskie z buraka z pietruszkowym pesto
  • 12 średnich ziemniaków
  • 2 średnie upieczone buraki
  • mąka ziemniaczana
  • ½ szklanki oliwek
  • Pęczek pietruszki
  • 1 spory ząbek czosnku
  • sok z cytryny i sól do smaku
  • ½ szklanki wody
Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić, dodać buraki i dokładnie utłuc lub przepuścić przez maszynkę. Włożyć do miski i wyrównać wierzch.
Zrobić krzyż, wyjąć ¼ masy i w to miejsce dodać tyle samo mąki ziemniaczanej. Dodać wyjętą masę i wyrobić. Nie mieszać za długo.
Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Palcem zrobić dziurkę.
Gotować w osolonej wodzie, minutę od wypłynięcia.
Na pesto wszystkie składniki zmiksować malakserem lub blenderem ręcznym. Doprawić do smaku.


Francuski warkocz z mięsnym nadzieniem i z kopytkami
  • Opakowanie ciasta francuskiego
  • Pieczarki 200 g
  • 200 g pieczonego schabu
  • Łopatka wieprzowa 400 g
  • Przecier pomidorowy 2 łyżki
  • Cebula średnia
  • Natka pietruszki łyżka
  • Ser żółty 100 g
  • Jajko
  • Sezam
Na kopytka:
  • 1 kg ziemniaków (obranych)
  • 2 garści szpinaku baby
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól do smaku
Upieczone mięso rozdrabniamy. Dodajemy dwie łyżki koncentratu pomidorowego, doprawiamy solą, pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki.
Wszystko razem mieszamy i odstawiamy z ognia do przestudzania. Gdy farsz przestygnie dodać żółtko i wymieszać.
Ciasto francuskie rozwinąć na blacie. Na środku ciasta francuskiego wyłożyć farsz. Na koniec posypać serem. Boki ciasta francuskiego ponacinać na paski. Zaplatać na przemian paski raz z lewej raz z prawej strony.
Ciasto posmarować białkiem i posypać sezamem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i piec przez ok 20-25 minut, aż ciasto się zezłoci.
Ziemniaki gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, delikatnie studzimy i przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce. Jajko miksujemy ze świeżym szpinakiem i jarmużem do momentu powstania jednolitej, intensywnie zielonej masy.
Mąkę pszenną przesiewamy na stolnicę, dodajemy zmielone, całkowicie ostudzone ziemniaki oraz łyżkę mąki ziemniaczanej. Następnie dodajemy zieloną masę, delikatnie solimy i wyrabiamy wszystko na gładkie ciasto.
Wyrobione ciasto dzielimy na kilka mniejszych części i formujemy z nich ruloniki, z których odkrajmy kawałki ciasta. Te wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 3 - 4 minuty od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię.

Kluski kładzione z makiem
  • szklanki mąki
  • 3 jajka
  • ok. 1/4 szklanki wody
  • szczypta soli
Masa makowa:
  • 100 g maku
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki masła
  • kilka kropli aromatu migdałowego
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka posiekanych orzechów
  • 1 łyżka rodzynek
Mąkę i jajka wymieszać dokładnie z taka ilością wody, by ciasto miało konsystencję lejącą ale nie płynną. Zagotować wodę, dodać sól. Na wrzącą wodę łyżką wrzucamy kluseczki. Gotujemy dosłownie 2-3 minuty (do momentu aż kluski wypłyną na wierzch).
Oczyszczony mak zalać wrzątkiem i gotować 10 minut. Po przestygnięciu odsączyć na sitku i najlepiej tradycyjnie utrzeć wałkiem w makutrze. Ostatecznie można przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Masło rozgrzać na patelni, dodać mak, bakalie, aromat, miód i mieszając chwilę smażyć. Włożyć ugotowany makaron i wymieszać. Kluski z makiem serwujemy na półmisku lub bezpośrednio każdemu przy stole w głębokim talerzu.
Więcej na ten temat