Raclette
- 200g polędwicy wołowej
- 200ml śmietany
- 300g sera raclette
- 300g różnych serów – feta, mozzarella, gorgonzola
- Pęczek dymki
- Olej do smażenia
- 300g ugotowanych ziemniaków
- 300g pieczarek
- 1 cukinia
- 3 pomidory
- 1 bakłażan
- 1 kalafior
- 1 brokuł
- 100g oliwek
- 100g korniszonów
- 100g mieszanych ziół – natka, bazylia, kolendra
- 200g fileta łososia
- Sos sojowy - opcjonalnie
- Sosy do raclette – majonez czosnkowy, sos pomidorowy, salsa verde
Pokroić ser w grube równe porcje.
Warzywa oczyścić i podzielić na mniejsze cząstki, skropić tłuszczem i upiec kilka minut al. dente. Upieczone podzielić indywidualnie na porcje rozkładając do osobnych miseczek.
Pomidory umyj i przekrój na połówki.
Na małych łopatkach podgrzej ser i wylej na wybrane podgrzane składniki. Kawałki fileta doprawić i opiec na grillu. Połączyć z serem.
Pieczony Kogut z kasztanami i własnym makaronem
Składniki dla 4 osób:
- 1 kapłon
- Pęczek ziół – tymianek, rozmaryn, liść laurowy
- Sól, pieprz, olej
- 1 opakowanie kasztanów
- Ok 150ml czerwonego wina
- 1 łyżka masła
Makaron:
- 300g mąki typ 550
- 3 jaja
- Szczypta soli
- 100g sera Roquefort
- 100ml śmietanki
- Estragon, sól, pieprz do smaku
Kapłon - oczyścić, natrzeć przyprawami, związać w specjalny sposób. Obsmażyć na patelni i przełożyć do rozgrzanego piekarnika na 200C na blaszce i upiec w piekarniku ok 60 minut -po 20 minut z każdej strony.
Kasztany lekko podsmażyć na patelni i podlać czerwonym winem – ogrzewać aż wino odparuje, doprawić solą, cukrem, pieprzem i estragonem.
Makaron – połączyć mąkę z jajami i zagnieść ciasto. Odstawić do lodówki na 30 minut. Rozwałkować w paseczki i ugotować ok 4-5 minut. Na patelnie rozgrzać śmietana z serem Roquefort – doprawić pieprzem i połączyć z makaronem.
Pieczona kaczka z gratiną ziemniaczaną.
- 2 nogi kaczki,
- ok szklanka czerwonego wina wytrawnego
Marynata:
- 80 ml oliwy z oliwek,
- 30 ml miód,
- sok z ½ cytryny tymianek,
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- majeranek,
- anyż,
- pieprz czarny, sól,
Gratin:
- 1 kg ziemniaków
- 1 ząbek czosnku
- 250 ml mleka
- 250 ml śmietanki 30 %
- 2 łyżki masła
- 150 g startego żółtego sera
- 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- sól i pieprz
Kaczka - Jeden dzień wcześniej nogi z kaczki oczyścić i umieścić w marynacie zrobionej z oliwy, musztardy, miodu, soku z cytryny, tymianku, majeranku, anyżu, soli, pieprzu. Na następny dzień kaczkę wyjąc z marynaty, przełożyć. Do naczynia i upiec na blaszce w temperaturze 180 stopni przez półtorej do dwóch godzin podlewając w międzyczasie winem. Gratin - Ziemniaki obrać i pokroić na bardzo cienkie plastry. Najlepiej za pomocą tarki. Układać ziemniaki w naczyniu żaroodpornym na zakładkę. Każdą warstwę (oprócz ostatniej) oprószyć solą, pieprzem i rozmarynem, oraz posypać startym serem. Ostatnią warstwę ułożyć szczególnie równo i starannie.
Zalać mieszanką mleka i śmietanki (czosnek usunąć). Poukładać na wierzchu kawałeczki masła. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na 80 minut. Ostatnie 10 minut dopiec w 200st C.
Parfait z wątróbki drobiowej
Składniki dla 4 osób:
- 500 g wątróbki z kurczaka
- 2 czubate łyżki cebuli pokrojonej w drobną kostkę
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 150 ml brandy albo rumu
- 1-2 szczypty pieprzu cayenne
- 150 g świeżego masła
- 50ml śmietany
- do smaku - sól, pieprz czarny mielony, suszony majeranek i tymianek
- do zalania pasztetu - 50 g masła, najlepiej klarowanego
- kilka fig
- 3-4 łyżki miodu
- 3 łyżki octu winnego
- Chili do smaku
- 1 bagietka
Wątróbkę opłukać i dobrze osuszyć, oczyścić z żyłek i podzielić na mniejsze kawałki Na rozgrzaną patelnię dodać oliwę i podsmażyć cebulę z czosnkiem, dodać wątróbkę i obsmażyć na złoto. Kolejno dodać brandy, suszone zioła i wyredukować o połowę - wątróbka powinna się ugotować. Dodać śmietanę, świeże masło i zmiksować na gładko. Jeśli nie ma możliwości miksowania na gładko zmiksować jak najbardziej gładko i przetrzeć przez sito.
Całość doprawić do smaku, przełożyć do naczyń lub słoiczków.
Figi – oczyścić, ponacinać na krzyż, oblać lekko miodem i skropić octem winnym. Opcjonalnie doprawić odrobiną chilli. Upiec pod grillem ok 10 minut.
Bagietka francuska
- 500 g mąki chlebowej typ 750
- 70 g mąki pszennej typ 500
- 6 g suchych drożdży instant
- 10 g soli
- 380 g wody o temperaturze 18°C
W naczyniu połączyć mąki i drożdże. Następnie wymieszaj sól. Zrób dołek na środku suchych składników i wlej wodę. Drewnianą łyżką stopniowo wyrabiaj ciasto. Ciasto powinno być bardzo miękkie i lepiące.
Dużą miskę wysmaruj olejem i przełóż do niej ciasto. Przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej, aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto uformować w kulkę i następnie podzielić na mniejsze i formować długie bagietki. Ponacinać i pozostawić jeszcze chwile do wyrośnięcia. Piec w 210 C ok 10-15 minut.