Pytanie na Śniadanie

Kuchnia francuska Tomka Królikowskiego i Mishy Kostrzewskiego cz.4

Raclette
  • 200g polędwicy wołowej
  • 200ml śmietany
  • 300g sera raclette
  • 300g różnych serów – feta, mozzarella, gorgonzola
  • Pęczek dymki
  • Olej do smażenia
  • 300g ugotowanych ziemniaków
  • 300g pieczarek
  • 1 cukinia
  • 3 pomidory
  • 1 bakłażan
  • 1 kalafior
  • 1 brokuł
  • 100g oliwek
  • 100g korniszonów
  • 100g mieszanych ziół – natka, bazylia, kolendra
  • 200g fileta łososia
  • Sos sojowy - opcjonalnie
  • Sosy do raclette – majonez czosnkowy, sos pomidorowy, salsa verde
Pokroić ser w grube równe porcje.
Warzywa oczyścić i podzielić na mniejsze cząstki, skropić tłuszczem i upiec kilka minut al. dente. Upieczone podzielić indywidualnie na porcje rozkładając do osobnych miseczek.
Pomidory umyj i przekrój na połówki.
Na małych łopatkach podgrzej ser i wylej na wybrane podgrzane składniki. Kawałki fileta doprawić i opiec na grillu. Połączyć z serem.

Pieczony Kogut z kasztanami i własnym makaronem
Składniki dla 4 osób:
  • 1 kapłon
  • Pęczek ziół – tymianek, rozmaryn, liść laurowy
  • Sól, pieprz, olej
  • 1 opakowanie kasztanów
  • Ok 150ml czerwonego wina
  • 1 łyżka masła
Makaron:
  • 300g mąki typ 550
  • 3 jaja
  • Szczypta soli
  • 100g sera Roquefort
  • 100ml śmietanki
  • Estragon, sól, pieprz do smaku
Kapłon - oczyścić, natrzeć przyprawami, związać w specjalny sposób. Obsmażyć na patelni i przełożyć do rozgrzanego piekarnika na 200C na blaszce i upiec w piekarniku ok 60 minut -po 20 minut z każdej strony.
Kasztany lekko podsmażyć na patelni i podlać czerwonym winem – ogrzewać aż wino odparuje, doprawić solą, cukrem, pieprzem i estragonem.
Makaron – połączyć mąkę z jajami i zagnieść ciasto. Odstawić do lodówki na 30 minut. Rozwałkować w paseczki i ugotować ok 4-5 minut. Na patelnie rozgrzać śmietana z serem Roquefort – doprawić pieprzem i połączyć z makaronem.

Pieczona kaczka z gratiną ziemniaczaną.
  • 2 nogi kaczki, 
  • ok szklanka czerwonego wina wytrawnego 
Marynata: 
  • 80 ml oliwy z oliwek, 
  • 30 ml miód, 
  • sok z ½ cytryny tymianek,
  • 1 łyżka musztardy francuskiej 
  • majeranek, 
  • anyż, 
  • pieprz czarny, sól,
Gratin:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 ml mleka
  • 250 ml śmietanki 30 %
  • 2 łyżki masła
  • 150 g startego żółtego sera
  • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • sól i pieprz
Kaczka - Jeden dzień wcześniej nogi z kaczki oczyścić i umieścić w marynacie zrobionej z oliwy, musztardy, miodu, soku z cytryny, tymianku, majeranku, anyżu, soli, pieprzu. Na następny dzień kaczkę wyjąc z marynaty, przełożyć. Do naczynia i upiec na blaszce w temperaturze 180 stopni przez półtorej do dwóch godzin podlewając w międzyczasie winem. Gratin - Ziemniaki obrać i pokroić na bardzo cienkie plastry. Najlepiej za pomocą tarki. Układać ziemniaki w naczyniu żaroodpornym na zakładkę. Każdą warstwę (oprócz ostatniej) oprószyć solą, pieprzem i rozmarynem, oraz posypać startym serem. Ostatnią warstwę ułożyć szczególnie równo i starannie.
Zalać mieszanką mleka i śmietanki (czosnek usunąć). Poukładać na wierzchu kawałeczki masła. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na 80 minut. Ostatnie 10 minut dopiec w 200st C.

Parfait z wątróbki drobiowej
Składniki dla 4 osób:
  • 500 g wątróbki z kurczaka
  • 2 czubate łyżki cebuli pokrojonej w drobną kostkę
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 150 ml brandy albo rumu
  • 1-2 szczypty pieprzu cayenne
  • 150 g świeżego masła
  • 50ml śmietany
  • do smaku - sól, pieprz czarny mielony, suszony majeranek i tymianek
  • do zalania pasztetu - 50 g masła, najlepiej klarowanego
  • kilka fig
  • 3-4 łyżki miodu
  • 3 łyżki octu winnego
  • Chili do smaku
  • 1 bagietka
Wątróbkę opłukać i dobrze osuszyć, oczyścić z żyłek i podzielić na mniejsze kawałki Na rozgrzaną patelnię dodać oliwę i podsmażyć cebulę z czosnkiem, dodać wątróbkę i obsmażyć na złoto. Kolejno dodać brandy, suszone zioła i wyredukować o połowę - wątróbka powinna się ugotować. Dodać śmietanę, świeże masło i zmiksować na gładko. Jeśli nie ma możliwości miksowania na gładko zmiksować jak najbardziej gładko i przetrzeć przez sito.
Całość doprawić do smaku, przełożyć do naczyń lub słoiczków.
Figi – oczyścić, ponacinać na krzyż, oblać lekko miodem i skropić octem winnym. Opcjonalnie doprawić odrobiną chilli. Upiec pod grillem ok 10 minut.

Bagietka francuska
  • 500 g mąki chlebowej typ 750
  • 70 g mąki pszennej typ 500
  • 6 g suchych drożdży instant
  • 10 g soli
  • 380 g wody o temperaturze 18°C
W naczyniu połączyć mąki i drożdże. Następnie wymieszaj sól. Zrób dołek na środku suchych składników i wlej wodę. Drewnianą łyżką stopniowo wyrabiaj ciasto. Ciasto powinno być bardzo miękkie i lepiące.
Dużą miskę wysmaruj olejem i przełóż do niej ciasto. Przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej, aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto uformować w kulkę i następnie podzielić na mniejsze i formować długie bagietki. Ponacinać i pozostawić jeszcze chwile do wyrośnięcia. Piec w 210 C ok 10-15 minut.
Więcej na ten temat