Składniki : Na 2 większe foremki
100 g czekolady deserowej
50 g masła
plus łyżeczka do wysmarowania foremek
2 jaja
1 łyżka
mąki
4 łyżki cukru
Łyżeczka gorzkiego kakao do wysypania foremek
Szczypta soli
Dowolne owoce ( figa, granat , winogrona )
Wykonanie :
Foremki wysmarować masłem i wysypać kakao . Piekarnik nagrzać do 200 stopni , czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej i delikatnie przestudzić .
Jaja ubić lekko z Cukrem dodać sól , mąkę i rozpuszczoną z masłem czekoladę delikatnie wymieszać do połączenia składników i rozłożyć do 2 foremek do zapiekania .
Wstawić do piekarnika i piec 10 min
Wyjmujemy , odstawiamy na ok 2 min i delikatnie wyjmujemy .
Posypujemy cukrem pudrem u dekorujemy owocami , idealne połączenie to wyserwowanie deseru z gałką lodów .