Pytanie na Śniadanie

Mleczna kuchnia Braci Budnik cz.3

Zabielana zupa z podgrzybków ze smażonymi szpeclami
Składniki: 
  • 0,5kg mrożonych podgrzybków 
  • 100g namoczonych suszonych podgrzybków 
  • 200g marchwi 
  • 200g selera 
  • 200g pietruszki 
  • Pęczek natki 
  • 50ml białego wina 
  • Czerwona cebula 
  • Ząbek czosnku 
  • 100ml śmietanki 36% 
  • 50g Masła 
  • Sól, pieprz 
  • 3l bulionu warzywnego 
Szpecle: 
  • Szklanka mąki pszennej 
  • 4 jajka 
  • Szczypta gałki muszkatołowej 
  • Ciepła woda 
  • Sól 
Na rozgrzanej patelni z masłem smażymy drobno posiekaną cebulę i czosnek, gdy się zrumienią dodajemy namoczone wcześniej, obgotowane i pokrojone w paski suszone podgrzybki, oraz mrożone, gdy zaczną się rumienić, zalewamy białym winem i gdy odparuje dodajemy do garnka z zagotowanym bulionem. Do gotującej się zupy dolewamy wodę z namaczania grzybów i gotujemy dalej, w tym czasie marchew, seler i pietruszkę kroimy w drobną kostkę i obsmażamy na maśle, następnie dodajemy do zupy i gotujemy razem 5-10 minut. W tym czasie w mikserze mieszamy mąkę, jajka, sól, gałkę muszkatołową i ciepłą wodę, doprowadzamy do konsystencji gęstego ciasta i formujemy ręcznie lub za pomocą sita o dużych oczkach formujemy kluski, najlepiej od razu do garnka w gotującą się zupą, gdy szpecle będą już ugotowane doprawiamy zupę solą, pieprzem i zabielamy śmietanką 36%, następnie podajemy dużą ilość siekanej natki i serwujemy.

Pasztet z indyka z karmelizowaną gruszką i orzechami włoskimi
  • 1kg udźca z indyka 
  • 0,5kg fileta z indyka 
  • 100g wątróbki drobiowej zamarynowanej w mleku 
  • Biała Cebula 
  • Ząbek czosnku 
  • Marchew 
  • Seler 
  • Pietruszka 
  • Liść laurowy
  • ziele angielskie 
  • 3 jajka 
  • Bułka tarta 
  • Olej do smażenia 
  • Bułka kajzerka 
  • Mleko do namoczenia bułki 
  • 50g masła 
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa 
  • Gałązka tymianku 
  • Curry w proszku 
  • Papryka słodka mielona 
  • 0,5kg gruszek 
  • 100g orzechów włoskich 
  • 2 goździki 
  • Gałązka mięty 
Do garnka z osoloną wodą wrzucamy warzywa(marchew, seler, pietruszka) dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy kilka minut, następnie mięso indyka kroimy w grubszą kostkę i wkładamy do garnka, gotujemy ok. 10 minut i wystudzamy razem z warzywami. W tym czasie na rozgrzanej patelni obsmażamy cebulę do zeszklenia. Ugotowane mięso, namoczoną wcześniej w mleku kajzerkę, warzywa i cebulę mielimy dwa razy w maszynce o drobnych oczkach, przekładamy do miski i doprawiamy solą, pieprzem, listkami tymianku, curry, mieloną papryką, przeciśniętym ząbkiem czosnku i dokładnie mieszamy. Oczyszczoną i namoczoną w mleku wątróbkę obsmażamy na patelni, wystudzamy i kroimy w dość drobną kostkę, dodajemy do masy na pasztet, dodajemy również jajka i roztopione masło i dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę, jeśli jest zbyt luźna zagęszczamy bułką tartą. Gotową masę przekładamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą, dokładnie ubijamy i smarujemy wierzch odrobiną oleju, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180C na ok 40minut, po tym czasie wykałaczką sprawdzamy czy pasztet jest gotowy, jeśli wykałaczka jest wilgotna po wetknięciu w pasztet dopiekamy kolejne 10minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy go do wystygnięcia. Gruszki obieramy i kroimy w większe cząstki, na patelni roztapiamy cukier, gdy się skarmelizuje dodajemy gruszki, i goździki razem smażymy aż gruszki puszczą sok i dodajemy uprażone wcześniej na suchej patelni orzechy, mieszamy razem i gotujemy aż osiągniemy konsystencję sosu, na koniec dodajemy siekaną miętę. Wystudzony pasztet kroimy w plastry i podajemy z karmelizowaną gruszką i orzechami.

Zimowy malinowy sernik z imbirem i goździkami
  • 2kg twarogu sernikowego 
  • 1kg mascarpone malinowego 
  • 12 żółtek 
  • 100g malin 
  • 500g cukru pudru 
  • Biszkopt 
  • Korzeń imbiru 
  • 5 goździków 
  • 300ml śmietanki 36% 
  • 200g mascarpone z białą czekoladą 
W mikserze na wolnych obrotach mieszamy twaróg sernikowy, malinowe mascarpone, żółtka, cukier puder, starty na tarce o drobnych oczkach imbir, goździki i mieszamy do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Na spód tortownicy układamy biszkopt i wlewamy masę serową, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 155C na 55 minut po tym czasie ostrożnie wyjmujemy sernik i go wystudzamy, delikatnie wtedy opadnie. W tym czasie ubijamy na sztywno śmietankę z mascarpone z białą czekoladą i szprycujemy na wierzch wystudzonego sernika, dekorujemy świeżymi malinami.
Więcej na ten temat