Pytanie na Śniadanie

Pierś z indyka

Pierś z indyka marynowana w pudrze z grzybów suszonych, z zapiekanką chlebową oraz sosem żurawinowym

Składniki: 
Indyk:  1 pierś z indyka (stosunkowo mała) 
4 łyżki zmielonych i przesianych przez sito suszonych podgrzybków 
1 łyżka grubo mielonego pieprzu 
1 łyżka soli 
1 łyżka czosnku granulowanego 
Olej 
2 łyżki masła 
Tymianek świeży 
 1 główka czosnku

Zapiekanka: 
1 czerstwa długa pszenna bułka 
6 jajek rozmiaru 
300ml mleka 
 50-100g boczku w cieniutkich plasterkach 
250g pieczarek 
1 cebulka szalotka 
2-3 garści młodego szpinaku, posiekanego 
1 szklanka startego sera, najlepiej cheddar 
1/3 łyżeczki soli 
½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 
świeżo mielony czarny pieprz 
masło do smażenia i wysmarowania formy 
2 łyżki bułki tartej do wysypania formy 

Sos: 
500 g świeżej lub mrożonej żurawiny 
 200 g cukru 
1 pomarańcza (sok i skórka) 
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej 
 ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego 
50ml czerwonego wina 
50 ml wody 

Przepis: Pierś z indyka dokładnie oczyszczamy, osuszamy, przekładamy na deskę i nożem robimy nacięcia na górze o głębokości ok 0,5cm smarujemy dokładnie olejem i odstawiamy. Z soli, pieprzu, czosnku, pudru z grzybów robimy mieszankę którą dokładnie nacieramy całą pierś i odstawiamy do zamarynowania na całą noc. Po zamarynowaniu wyciągamy z lodówki na min 1h przed przygotowaniem aby nabrała temperatury pokojowej, następnie układamy w naczyniu żaroodpornym z główką czosnku, tymiankiem oraz masłem, wbijamy termosondę i ustawiamy na piekarniku funkcję pieczenia indyka, piekarnik poinformuje nas kiedy będzie gotowy. Przygotujmy zapiekankę. Jajka mieszamy dokładnie z mlekiem, solą, mieloną gałką i pieprzem. Czerstwą bułkę lub chleb, ze skórką, kroimy w kostkę o boku około 2-2,5cm. Wrzucamy ją do płynu, mieszamy i dajemy pieczywu przez 10 minut nasiąknąć. Ścieramy ser na drobnej tarce. Dobry będzie każdy twardy i ostry ser. Odkładamy na później dwa, trzy cienkie plasterki boczku, resztę wysmażamy bez dodatku tłuszczu na patelni, na chrupko. Odsączamy boczek z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i łamiemy na mniejsze kawałki. Na patelnię wkładamy odrobinę masła i szklimy pokrojoną w półplasterki szalotkę. Liście szpinaku drobno kroimy lub rwiemy. Na 20-30 sekund wrzucamy szpinak na patelnię do cebuli, zmniejszy swoją objętość. Ściągamy szpinak z cebulką do osobnej miseczki. Pieczarki kroimy w półplasterki i mocno rumienimy je na rozgrzanym maśle. Jeśli puszczą wodę smażymy je tak długo, aż całkowicie się jej pozbędziemy. Pieczarki powinny być lekko zrumienione, nie uduszone. Skarmelizowane mają więcej smaku. Rant naczynia do zapiekania smarujemy masłem i osypujemy tartą bułką, dno wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180⁰C. Do pieczywa z mlekiem dodajemy 2/3 startego sera, podsmażone pieczarki, przesmażony połamany boczek i szpinak z cebulką. Całość dokładnie razem mieszamy. Przekładamy masę do formy i wyrównujemy wierzch. Posypujemy pozostałym tartym serem i rozkładamy pokrojone drobniej plasterki boczku. Przykrywamy kawałkiem folii aluminiowej i pieczemy na środkowej półce piekarnika przez 30 minut. Zdejmujemy z góry folię i dopiekamy kolejne 15-20 minut, aż wierzch zacznie być widocznie złoty i przypieczony a środek zapiekanki będzie mocno buzował. Wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy na 5-7minut aż całość dobrze się zestali i podajemy na gorąco. W mały rondel włożyć żurawinę, cukier, przyprawy i 50 ml wina. Na średnim ogniu, stale mieszając, doprowadzić do wrzenia, gdy wino odparuje o połowę dodajemy wodę. Zmniejszyć ogień i gotować przez 7-8 minut, mieszając od czasu do czasu. Pomarańczę sparzyć, wysuszyć, zdjąć skórkę najlepiej zesterem i wycisnąć sok, a następnie dodać do sosu. Gotować razem przez kolejne 5 minut. Dodać sok z pomarańczy, dobrze wymieszać i wyłączyć. Sos ubić blenderem i przetrzeć przez drobne sito, dla dodatkowej delikatności. Skórkę, która pozostała na sitku wyrzucić. Upieczoną pierś kroimy w równe plastry, podajemy z porcją zapiekanki i sosem żurawinowym.

Więcej na ten temat