Stek z tuńczyka panierowany w pieprzu młotkowanym podany z
kukurydzą sous-vide z masłem curry i koperkiem
Składniki:
2 steki z tuńczyka (po Ok 200g/szt)
2cm świeżego imbiru
3 łyżki sosu sojowego jasnego
2 łyżki pieprzu młotkowanego
2 łyżki czarnego sezamu
3 kolby świeżej kukurydzy
3 łyżki masła
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki curry w proszku
1 łyżeczka kurkumy
3 gałązki koperku
2 ząbki czosnku
Przepis: Stek z tuńczyka wyjmujemy z lodówki godzinę przed przygotowaniem,
dokładnie osuszamy.
Kukurydzę obieramy z łupin, tniemy na mniejsze kawałki lub zostawiamy w całości.
Wkładamy do torebki do pakowania próżniowego. Masło mieszamy z kurkumą,
curry i solą, wkładamy do torby kładąc na kukurydzy, dokładamy imbir pokrojony
w plastry, ząbki czosnku oraz koperek i zgrzewamy pakując próżniowo. Tak
przygotowane wkładamy do piekarnika z funkcją sous vide i ustawiamy 85 stopni
C i czas ok 1,5h. tuż przed końcem czasu, pieprz młotkowany mieszamy z czarnym
sezamem i przesypujemy na talerz. Steki z tuńczyka smarujemy sosem sojowym,
nacieramy pokrojonym w kostkę imbirem i panierujemy w mieszance pieprzu z
sezamem, mocno dociskamy aby panierka się trzymała. Tak przygotowane
smażymy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej po ok 1,5 minuty z każdej ze stron.
Następnie zdejmujemy z patelni i pozostawiamy na talerzu pod przykryciem aby
temperatura doszła do środka. W tym czasie kukurydzę wyjmujemy z worków
pozostawiając część płynnego masła ze środka. Kukurydzę kroimy na mniejsze
kawałki i układamy na talerzu, obok kładziemy tuńczyka przekrojonego na pół, w
środku powinien być jeszcze różowy. Całość oblewamy pozostałym masłem i
podajemy.