Pytanie na Śniadanie

Stek z tuńczyka

Stek z tuńczyka panierowany w pieprzu młotkowanym podany z kukurydzą sous-vide z masłem curry i koperkiem 

Składniki: 

2 steki z tuńczyka (po Ok 200g/szt) 
2cm świeżego imbiru 
3 łyżki sosu sojowego jasnego 
2 łyżki pieprzu młotkowanego
 2 łyżki czarnego sezamu 
3 kolby świeżej kukurydzy 
3 łyżki masła 
1 łyżeczka soli
 2 łyżeczki curry w proszku 
1 łyżeczka kurkumy 
3 gałązki koperku 
2 ząbki czosnku 

Przepis: Stek z tuńczyka wyjmujemy z lodówki godzinę przed przygotowaniem, dokładnie osuszamy. Kukurydzę obieramy z łupin, tniemy na mniejsze kawałki lub zostawiamy w całości. Wkładamy do torebki do pakowania próżniowego. Masło mieszamy z kurkumą, curry i solą, wkładamy do torby kładąc na kukurydzy, dokładamy imbir pokrojony w plastry, ząbki czosnku oraz koperek i zgrzewamy pakując próżniowo. Tak przygotowane wkładamy do piekarnika z funkcją sous vide i ustawiamy 85 stopni C i czas ok 1,5h. tuż przed końcem czasu, pieprz młotkowany mieszamy z czarnym sezamem i przesypujemy na talerz. Steki z tuńczyka smarujemy sosem sojowym, nacieramy pokrojonym w kostkę imbirem i panierujemy w mieszance pieprzu z sezamem, mocno dociskamy aby panierka się trzymała. Tak przygotowane smażymy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej po ok 1,5 minuty z każdej ze stron. Następnie zdejmujemy z patelni i pozostawiamy na talerzu pod przykryciem aby temperatura doszła do środka. W tym czasie kukurydzę wyjmujemy z worków pozostawiając część płynnego masła ze środka. Kukurydzę kroimy na mniejsze kawałki i układamy na talerzu, obok kładziemy tuńczyka przekrojonego na pół, w środku powinien być jeszcze różowy. Całość oblewamy pozostałym masłem i podajemy.
Więcej na ten temat