Pytanie na Śniadanie

Jola Kleser i jej sposoby na rybę cz.4

Stek z tuńczyka w taco meksykańskim z warzywami 
  • 1 pomarańcza 
  • skórka i sok 
  • 1 cytryna - skórka i sok 
  • 1 limonka 
  • 1/4 szklanki sosu sojowego 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 1 łyżka oleju sezamowego 
  • 1 szalotka, pokrojona w kostkę 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki świeżej natki pietruszki, posiekanej 
  • 2 łyżeczki świeżego imbiru, startego 
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 
  • 200g steków z dzikiego tuńczyka ahi o grubości około 1,5 cm 
  • 1 łyżka oleju roślinnego lub awokado do podsmażenia 
  • 12 tortilli z mąki lub kukurydzy 
  • avocado 
  • sezam 
  • świeża kolendra 
  • plasterki jalapeno 
W małej misce wymieszaj skórkę i sok z pomarańczy, cytryny i limonki. Dodaj sos sojowy, oliwę z oliwek, olej sezamowy, szalotkę, czosnek, pietruszkę, imbir i czarny pieprz. Umieść steki z tuńczyka w marynacie. Odstaw w temperaturze pokojowej na 10-15 minut do 30 minut. Rozgrzej olej na dużej patelni na średnim ogniu. Nadmiar wilgoci z steków z tuńczyka osusz papierowymi ręcznikami. Umieść na patelni i podsmażyć bez przykrycia przez 1 minutę. Ostrożnie odwróć steki z tuńczyka i obsmaż jeszcze przez 1 minutę. Przełóż na deskę do krojenia i pokrój tuńczyka w cienkie plasterki. Podawać z ciepłymi tortillami, plastrami avocado, sezamem, pokrojonym jalapeno, świeżą kolendrą i wyciśniętą limonką.

Labraks grillowany z salsą z grillowanych warzyw 
  • Labraks 
  • kolorowe papryki po 1 sztuce 
  • 1 czerwona cebula 
  • 1 cukinia 
  • 3 ząbki czosnku 
  • pietruszka 
  • 2 szt. cytryny 
  • sól, czarny pieprz 
  • oliwa 
Labraksa natnij nożem z każdej strony. Do środka włóż łodyżki pietruszki oraz plasterki cytryny. Posyp solą, pieprzem i natrzyj oliwą. Grilluj na płycie grillowej. Warzywa pokrój na mniejsze kawałki i grilluj kilka minut na patelni. Przygotuj sos: Drobno posiekaj pietruszkę, wyciśnij czosnek, sok z cytryny, oliwę oraz sól i pieprz. Gdy tylko warzywa są gotowe wymieszaj z sosem. Podaj z rybą.
Więcej na ten temat