Stek z tuńczyka w taco meksykańskim z warzywami
- 1 pomarańcza
- skórka i sok
- 1 cytryna - skórka i sok
- 1 limonka
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 szalotka, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki świeżej natki pietruszki, posiekanej
- 2 łyżeczki świeżego imbiru, startego
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 200g steków z dzikiego tuńczyka ahi o grubości około 1,5 cm
- 1 łyżka oleju roślinnego lub awokado do podsmażenia
- 12 tortilli z mąki lub kukurydzy
- avocado
- sezam
- świeża kolendra
- plasterki jalapeno
W małej misce wymieszaj skórkę i sok z pomarańczy, cytryny i limonki. Dodaj sos sojowy, oliwę z oliwek, olej sezamowy, szalotkę, czosnek, pietruszkę, imbir i czarny pieprz. Umieść steki z tuńczyka w marynacie. Odstaw w temperaturze pokojowej na 10-15 minut do 30 minut. Rozgrzej olej na dużej patelni na średnim ogniu. Nadmiar wilgoci z steków z tuńczyka osusz papierowymi ręcznikami. Umieść na patelni i podsmażyć bez przykrycia przez 1 minutę. Ostrożnie odwróć steki z tuńczyka i obsmaż jeszcze przez 1 minutę. Przełóż na deskę do krojenia i pokrój tuńczyka w cienkie plasterki. Podawać z ciepłymi tortillami, plastrami avocado, sezamem, pokrojonym jalapeno, świeżą kolendrą i wyciśniętą limonką.
Labraks grillowany z salsą z grillowanych warzyw
- Labraks
- kolorowe papryki po 1 sztuce
- 1 czerwona cebula
- 1 cukinia
- 3 ząbki czosnku
- pietruszka
- 2 szt. cytryny
- sól, czarny pieprz
- oliwa
Labraksa natnij nożem z każdej strony. Do środka włóż łodyżki pietruszki oraz plasterki cytryny. Posyp solą, pieprzem i natrzyj oliwą. Grilluj na płycie grillowej. Warzywa pokrój na mniejsze kawałki i grilluj kilka minut na patelni. Przygotuj sos: Drobno posiekaj pietruszkę, wyciśnij czosnek, sok z cytryny, oliwę oraz sól i pieprz. Gdy tylko warzywa są gotowe wymieszaj z sosem. Podaj z rybą.