Pytanie na Śniadanie

Jablkowa panna cotta

Polędwiczki wieprzowe marynowane w mleku i świeżych ziołach z puree musztardowym i sosem kaparowym 
Składniki:
 0,5kg Oczyszczonych polędwiczek wieprzowych
 1l mleka 3,2% 
Biała cebula 
Dwa ząbki czosnku 
Liść laurowy 
Cytryna 
Ziele angielskie
 Sól, pieprz
 Gałązka rozmarynu 
Kostka masła
 Pęczek koperku 
Gałązka tymianku 
1kg ziemniaków 
2 łyżki musztardy sarepskiej 
Łyżka musztardy francuskiej
 Szalotka
 100g kaparów 
300ml śmietanki 36% 
100ml białego wina
 Olej do smażenia

 Przygotowanie: Polędwiczki wieprzowe przekładamy do wysokiego naczynia, dokładamy do nich posiekaną białą cebulę, rozgnieciony ząbek czosnku, świeży rozmaryn, tymianek, liść laurowy, ziele angielskie, otartą skórkę z cytryny, dolewamy mleko tak żeby przykryło mięso i odstawiamy do lodówki na całą noc. Po tym czasie mięso wyjmujemy z marynaty, osuszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni obsmażamy mięso na złoty kolor z każdej strony i dorzucamy połowę masła, w tym samym czasie dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, gałązkę tymianku i skórkę z cytryny, smażymy przez kilka minut oblewając co chwilę masłem, następnie przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 180C na ok. 5-7min. w tym czasie ugotowane i odcedzone i przeciśnięte przez praskę ziemniaki mieszamy z 100ml śmietany, resztą masła, musztardami i siekanym koperkiem, doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy do konsystencji puree. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju szklimy drobno posiekaną szalotkę i czosnek, następnie dodajemy kapary i przesmażamy, dodajemy białe wino i gotujemy aż większość odparuje, następnie dodajemy śmietankę i redukujemy do konsystencji sosu, doprawiamy solą i pieprzem. Polędwiczki po wyjęciu z pieca powinny być różowe w środku, kroimy w plastry i podajemy z puree i sosem kaparowym. 

 Mleczna zupa dyniowa z orientalnymi przyprawami i marynowanymi krewetkami 
Składniki: 
2kg wydrążonej dyni
 0,5kg batatów 
200ml napoju kokosowego
2l mleka 
Sól, pieprz 
Kora cynamonu
 Korzeń imbiru 
2 łyżki żółtej pasty curry
 3 liście limonki 
Olej do smażenia Chilli
 2 ząbki czosnku 
Pęczek kolendry 
200g obranych surowych krewetek
 Jedna pomarańcza 

Przygotowanie: Wydrążoną dynię kroimy w cząstki, nacinamy id strony miąższu, doprawiamy odrobiną oleju, solą i pieprzem i pieczemy w piekarniku w temp 200C aż się zacznie karmelizować. W rozgrzanym garnku z olejem smażymy korę cynamonu, posiekany imbir, pastę curry i liście limonki po kilku minutach dodajemy obrane i drobno pokrojone bataty i rozgnieciony czosnek, chwilę smażymy i zalewamy mlekiem , gotujemy aż bataty będą miękkie. W tym czasie krewetki przekrajamy na pół i marynujemy w soli, pieprzu, posiekanym chilli, czosnku oraz kolendrze i skórce z pomarańczy. Gdy dynia będzie upieczona, wyjmujemy ją z piekarnika, łyżką oddzielamy od skóry i cały miąższ przekładamy do zupy, zagotowujemy i mixujemy na gładką masę dodając w międzyczasie mleko kokosowe i doprawiamy solą oraz pieprzem. Gdy zupa będzie gotowa krewetki smażymy na rozgrzanej patelni i wykładamy na wierzch zupy razem z siekaną świeżą kolendrą. 

Jabłkowa panna cotta z rozmarynem 

Panna cotta: 
200 ml śmietanki 36% 
250 ml tłustego mleka 
10-12 g żelatyny 
20 g cukru 
 Gałązka rozmarynu  
Laska wanilii  
Jabłka: 2-3 kwaśne jabłka 
3 łyżki cukru trzcinowego 
2 łyżeczki galaretki agrestowej 

Mleko podgrzewamy razem z cukrem, gałązką rozmarynu i przeciętą laską wanilii, do ciepłego mleka dodajemy żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, przelewamy mleko z przyprawami przez sitko i dokładnie mieszamy ze śmietanką. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, w garnku robimy jasny karmel i natychmiast wrzucamy jabłka, smażymy, aż będą miękkie, ale nie powinny się rozpaść, w tym momencie dosypujemy galaretkę. Do pojemniczków nakładamy jabłka i zalewamy mlekiem ze śmietanką. Panna cottę wstawiamy na minimum dwie godziny do lodówki.

 Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowo – rozmarynowym 
Składniki:
 Placki: 1kg. 
Ziemniaków 
1 jajko
 2 łyżki mąki pszennej 
1 mała cebula
 Sól, pieprz 
Smalec do smażenia 

Sos: 
300ml mleka
 50g masła 
3 łyżki mąki pszennej 
200g pieczarek 
Szalotka 
Ząbek czosnku
 Gałązka rozmarynu 
Szczypta gałki muszkatołowej 
Szczypta curry w proszku 
Sól, pierz 

Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, połowę ścieramy na tarce o drobnych oczkach a drugą połowę na grubych, cebulę również ścieramy na drobnych oczkach do tego samego naczynia, tarte ziemniaki przekładamy na sito i pozwalamy odcieknąć wodzie przez kilka minut, masę przekładamy do miski, dodajemy jajko, mąkę, doprawiamy solą, pieprzem i wyrabiamy na jednolitą masę. Placki smażymy na mocno rozgrzanym smalcu na złoty kolor z obu stron. Pieczarki kroimy w plastry, na gorącej patelni z olejem szklimy drobno posiekaną szalotkę i czosnek, dodajemy pieczarki i smażymy doprawiając solą i pierzem, smażymy aż powstały płyn odparuje. W oddzielnym rondlu rozgrzewamy masło, dodajemy drobno posiekany rozmaryn i chwilę smażymy, dorzucamy mąkę pszenną i razem zasmażamy, po chwili dodajemy ciepłe mleko i energicznie mieszamy aż podstanie jednolita masa o konsystencji sosu, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i curry w proszku, na koniec dodajemy usmażone pieczarki. Usmażone placki podajemy razem z sosem.
Więcej na ten temat