Perlicze udo faszerowane morelami
- 4 udka perliczki
- 150 g suszonych moreli
- 1 jajko
- 50 ml śmietanki 1 łyżka suszonego estragonu
- sól
- pieprz
- 500g ziemniaków
- 1 łyżka masła
- 150ml śmietanki
- Gałązka pomidorków koktajlowych
Sos musztardowy
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 250ml bulionu
- 2 łyżki musztardy
Z udek wytnij kości tak, by nie przeciąć skóry.
Suszone morele, jajo i śmietankę zmiksować na gęstą masę, doprawić do smaku Udka przyprawić, przyprawami i ziołami i nafaszerować masą. Obsmażyć na złoto i dopiec w piekarniku Piecz w temperaturze 180 stopni C przez ok. 30 minut.
Pure – ziemniaki ugotować, przetrzeć przez praskę i połączyć z masłem i śmietanką, doprawić do smaku.
Sos musztardowy – z masła i mąki przygotować zasmażkę, rozprowadzić ja gorącym bulionem. Doprowadzić do wrzenia. Dodać musztardę i doprawić do smaku.
Pomidorki skropić oliwą i upiec w 180 C ok 10 minut
Filet z perliczki w cytrusowej marynacie
- Kilka filetów perliczki
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- Ok 100ml soku pomarańczowego
- Ok 50 ml białego wina
- Otarta skórka z pomarańczy
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki miodu
- Kilka gałązek cząbru, tymianku
- 4 średnie bataty
- 4 główki sałaty rzymskiej
- 100ml oliwy
- Sól, pieprz do smaku
Filety oczyścić, zamarynować mięso z odrobiną oliwy, skórką z pomarańczy, solą i pieprzem na ok 30 minut.
Na mocno rozgrzanej patelni podsmażyć zamarynowane filety z obu stron i kiedy się zezłocą dodać wino. Kiedy odparuje dodać odrobine sosu sojowego, siekany czosnek, sok z pomarańczy i zioła. Kiedy płyn odparuje dodać odrobinę miodu. Całość wolno dusić az sos zgęstnieje.
Bataty – wyszorować, skropić oliwą, natrzeć solą i pieprzem. Upiec w piekarniku w 180 C 30 minut.
Sałata – podzielić na ćwiartki i podsmażyć na rozgrzanej patelni z oliwą. Oprószyć solą i pieprzem.
Pieczona perliczka z solanki
- 1 perliczka
- 1 łyżka lubczyku
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka papryki
Solanka:
Kasza:
- 200g kaszy gryczanej
- Ok 250 ml wody
- Kilka ziaren jałowca
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 250g mieszanych grzybów
- 2 łyżki oleju
Solanka – w małej ilości gorącej wody ropuścić 1 łyżkę soli, po czym dopełnić do 1l objętości i wystudzić. Do solanki można dodać listek laurowy, ziarno jałowca. Tak przygotowaną zalać perliczkę, upewniając się, że powierzchnia ptaka jest przykryta solanka i odstawić na kilka do kilkunastu godzin.
Kasza – kasze gryczaną połączyć z podsmażonymi: cebulą, grzybami i marchewką. Do całości dodać rozgniecione ziarno jałowca, odrobinę soli, cukru i pieprzu. Tak przygotowana masę połączyć z wodą.
Nasoloną perliczkę osuszyć, natrzeć siekanym czosnkiem, papryką i lubczykiem. Obsmażyć na złoto i umieścić na przygotowanej w naczyniu kaszy z warzywami. Całość piec ok 40 minut w 160C.
Strogonow z perliczki zapiekany pod puree ziemniaczanym
- 500g filetów perliczki
- Odrobina mąki do obtoczenia mięsa
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 2-3 ogórki kiszone
- Kilka pieczarek
- Ok 150ml śmietanki
- 300ml bulionu
- Ziele angielskie, liść laurowy, słodka papryka, sól, pieprz
- 1 kg ziemniaków
- Ok 100g masła
Filety pokroić w cząstki, oprószyć solą, pieprzem, obtoczyć w mące i usmażyć na złoto. Kiedy się zarumienią dodać cebule, siekany a po chwili czosnek, pokrojone pieczarki, ogórki kiszone, ziele angielskie, liść laurowy i koncentrat pomidorowy. Całość uzupełnić bulionem i wolno dusić ok 20 minut. Kiedy sos zgęstnieje dodać śmietankę i doprawić finalnie do smaku. Gulasz przełożyć do naczynia do zapiekania.
Pure – obrane ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie. Ugotowane przecisnąć przez praskę, połączyć z masłem i doprawić do smaku. Przygotowanym puree przykryć przygotowany gulasz i całość zapiec pod grillem na złoto.