Pytanie na Śniadanie

Perliczka w roli głównej cz.4

Perlicze udo faszerowane morelami
  • 4 udka perliczki
  • 150 g suszonych moreli
  • 1 jajko
  • 50 ml śmietanki 1 łyżka suszonego estragonu
  • sól
  • pieprz
  • 500g ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • 150ml śmietanki
  • Gałązka pomidorków koktajlowych
Sos musztardowy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 250ml bulionu
  • 2 łyżki musztardy
Z udek wytnij kości tak, by nie przeciąć skóry.
Suszone morele, jajo i śmietankę zmiksować na gęstą masę, doprawić do smaku Udka przyprawić, przyprawami i ziołami i nafaszerować masą. Obsmażyć na złoto i dopiec w piekarniku Piecz w temperaturze 180 stopni C przez ok. 30 minut.
Pure – ziemniaki ugotować, przetrzeć przez praskę i połączyć z masłem i śmietanką, doprawić do smaku.
Sos musztardowy – z masła i mąki przygotować zasmażkę, rozprowadzić ja gorącym bulionem. Doprowadzić do wrzenia. Dodać musztardę i doprawić do smaku.
Pomidorki skropić oliwą i upiec w 180 C ok 10 minut

Filet z perliczki w cytrusowej marynacie
  • Kilka filetów perliczki
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • Ok 100ml soku pomarańczowego
  • Ok 50 ml białego wina
  • Otarta skórka z pomarańczy
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • Kilka gałązek cząbru, tymianku
  • 4 średnie bataty
  • 4 główki sałaty rzymskiej
  • 100ml oliwy
  • Sól, pieprz do smaku
Filety oczyścić, zamarynować mięso z odrobiną oliwy, skórką z pomarańczy, solą i pieprzem na ok 30 minut.
Na mocno rozgrzanej patelni podsmażyć zamarynowane filety z obu stron i kiedy się zezłocą dodać wino. Kiedy odparuje dodać odrobine sosu sojowego, siekany czosnek, sok z pomarańczy i zioła. Kiedy płyn odparuje dodać odrobinę miodu. Całość wolno dusić az sos zgęstnieje.
Bataty – wyszorować, skropić oliwą, natrzeć solą i pieprzem. Upiec w piekarniku w 180 C 30 minut.
Sałata – podzielić na ćwiartki i podsmażyć na rozgrzanej patelni z oliwą. Oprószyć solą i pieprzem.

Pieczona perliczka z solanki
  • 1 perliczka
  • 1 łyżka lubczyku
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka papryki
Solanka:
  • 2 łyżeczka soli
  • 1 l wody
Kasza:
  • 200g kaszy gryczanej
  • Ok 250 ml wody
  • Kilka ziaren jałowca
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 250g mieszanych grzybów
  • 2 łyżki oleju
Solanka – w małej ilości gorącej wody ropuścić 1 łyżkę soli, po czym dopełnić do 1l objętości i wystudzić. Do solanki można dodać listek laurowy, ziarno jałowca. Tak przygotowaną zalać perliczkę, upewniając się, że powierzchnia ptaka jest przykryta solanka i odstawić na kilka do kilkunastu godzin.
Kasza – kasze gryczaną połączyć z podsmażonymi: cebulą, grzybami i marchewką. Do całości dodać rozgniecione ziarno jałowca, odrobinę soli, cukru i pieprzu. Tak przygotowana masę połączyć z wodą.
Nasoloną perliczkę osuszyć, natrzeć siekanym czosnkiem, papryką i lubczykiem. Obsmażyć na złoto i umieścić na przygotowanej w naczyniu kaszy z warzywami. Całość piec ok 40 minut w 160C.

Strogonow z perliczki zapiekany pod puree ziemniaczanym
  • 500g filetów perliczki
  • Odrobina mąki do obtoczenia mięsa
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 2-3 ogórki kiszone
  • Kilka pieczarek
  • Ok 150ml śmietanki
  • 300ml bulionu
  • Ziele angielskie, liść laurowy, słodka papryka, sól, pieprz
  • 1 kg ziemniaków
  • Ok 100g masła
Filety pokroić w cząstki, oprószyć solą, pieprzem, obtoczyć w mące i usmażyć na złoto. Kiedy się zarumienią dodać cebule, siekany a po chwili czosnek, pokrojone pieczarki, ogórki kiszone, ziele angielskie, liść laurowy i koncentrat pomidorowy. Całość uzupełnić bulionem i wolno dusić ok 20 minut. Kiedy sos zgęstnieje dodać śmietankę i doprawić finalnie do smaku. Gulasz przełożyć do naczynia do zapiekania.
Pure – obrane ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie. Ugotowane przecisnąć przez praskę, połączyć z masłem i doprawić do smaku. Przygotowanym puree przykryć przygotowany gulasz i całość zapiec pod grillem na złoto.
Więcej na ten temat