Paj z polskich ryb i raków
Składniki na jedną, średnią brytfankę:
- 1 duża polędwica z dorsza,
- 1 wędzona makrela,
- 150g szyjek rakowych,
- sól, pieprz,
- 500ml śmietanki 36%,
- 100g masła,
- 1 biała cebula,
- 100ml białego wytrawnego wina,
- 500g ziemniaków,
- 100g dyni piżmowej,
- 2 żółtka,
- 50g twardego tartego sera,
- odrobina oleju,
- kawałek gałki muszkatołowej
Dorsza pokrój w grubą kostkę, obierz makrelę, sparz raki i wyciągnij szyjki. Wymieszaj ryby, skrop olejem, posól i popieprz. Na maśle podduś pociętą drobno cebulę a następnie wlej wino. Szybko odparuj alkohol i wlej do rondla śmietankę. Duś aż odparujesz połowę płynu. Dopraw gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Ziemniaki i dynię obierz i ugotuj razem w wodzie. Odsącz, przeciśnij przez praskę, dopraw solą a następnie połącz z żółtkami i tartym serem. Ryby przełóż do kamiennego naczynia, zalej śmietaną a na wierzchu ułóż puree dyniowo-ziemniaczane. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piecz około 30 minut. Podawaj gorące. Gotowe
Penne z konfitowaną nogą gęsią, śliwkami i tartym twardym serem
Składniki na 4 osoby:
- 500g suchego makaronu penne,
- 2 konfitowane nogi gęsie (1litr gęsiego tłuszczu, 2 nogi, 2 gałązki rozmarynu, 4 ząbki czosnku),
- 500g śliwek,
- 2 łyżki cukru,
- 200g tartego twardego sera,
- 100g masła
Gęsie nogi zanurz w gęsim tłuszczu i konfituj razem z czosnkiem i rozmarynem przez około 1,5 godziny. Odsącz z nadmiaru tłuszczu i rozdrobnij mięso. Śliwki podduś w cukrze aby stały się miękkie i rozpadały. Ugotuj makaron i gdy jest al dente odlej go i połącz z mięsem, śliwkami i zimnym masłem. Całość dynamicznie wymieszaj. Serwuj gorące. Gotowe
Zapiekanka z jesiennych warzyw
Składniki na jedną, średnią brytfankę:
- 500g brukselki,
- 250g wędzonego boczku surowego,
- 250g ugotowanych kasztanów,
- 1 biała cebula,
- 100ml białego wytrawnego wina,
- sól, pieprz,
- 200g tartego twardego sera,
- 50g masła,
- ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Na patelni podgrzej i stop pokrojony w grubą kostkę boczek. Gdy boczek się wytapia obierz brukselkę, pokrój w ćwiartki i dodaj do niego. Całość smaż około 7 minut a następnie dodaj kasztany, wymieszaj, podgrzej i dopraw solą i pieprzem. Całość przełóż do kamiennej brytfanki. Podduś na maśle cebulę, wlej wino, odparuj i dodaj śmietankę. Wetrzyj do środka sera i całość wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Polej sosem warzywa i wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 minut na około 45 minut. Zapiecz i podawaj gorące. Gotowe