Pytanie na Śniadanie

Sery dojrzewające w roli głównej cz.1

Paj z polskich ryb i raków
Składniki na jedną, średnią brytfankę: 
  • 1 duża polędwica z dorsza, 
  • 1 wędzona makrela, 
  • 150g szyjek rakowych, 
  • sól, pieprz, 
  • 500ml śmietanki 36%, 
  • 100g masła, 
  • 1 biała cebula, 
  • 100ml białego wytrawnego wina, 
  • 500g ziemniaków, 
  • 100g dyni piżmowej, 
  • 2 żółtka, 
  • 50g twardego tartego sera, 
  • odrobina oleju, 
  • kawałek gałki muszkatołowej 
Dorsza pokrój w grubą kostkę, obierz makrelę, sparz raki i wyciągnij szyjki. Wymieszaj ryby, skrop olejem, posól i popieprz. Na maśle podduś pociętą drobno cebulę a następnie wlej wino. Szybko odparuj alkohol i wlej do rondla śmietankę. Duś aż odparujesz połowę płynu. Dopraw gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Ziemniaki i dynię obierz i ugotuj razem w wodzie. Odsącz, przeciśnij przez praskę, dopraw solą a następnie połącz z żółtkami i tartym serem. Ryby przełóż do kamiennego naczynia, zalej śmietaną a na wierzchu ułóż puree dyniowo-ziemniaczane. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piecz około 30 minut. Podawaj gorące. Gotowe

Penne z konfitowaną nogą gęsią, śliwkami i tartym twardym serem 
Składniki na 4 osoby: 
  • 500g suchego makaronu penne, 
  • 2 konfitowane nogi gęsie (1litr gęsiego tłuszczu, 2 nogi, 2 gałązki rozmarynu, 4 ząbki czosnku), 
  • 500g śliwek, 
  • 2 łyżki cukru, 
  • 200g tartego twardego sera, 
  • 100g masła 
Gęsie nogi zanurz w gęsim tłuszczu i konfituj razem z czosnkiem i rozmarynem przez około 1,5 godziny. Odsącz z nadmiaru tłuszczu i rozdrobnij mięso. Śliwki podduś w cukrze aby stały się miękkie i rozpadały. Ugotuj makaron i gdy jest al dente odlej go i połącz z mięsem, śliwkami i zimnym masłem. Całość dynamicznie wymieszaj. Serwuj gorące. Gotowe

Zapiekanka z jesiennych warzyw
Składniki na jedną, średnią brytfankę: 
  • 500g brukselki, 
  • 250g wędzonego boczku surowego, 
  • 250g ugotowanych kasztanów, 
  • 1 biała cebula, 
  • 100ml białego wytrawnego wina, 
  • sól, pieprz, 
  • 200g tartego twardego sera, 
  • 50g masła, 
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 
Na patelni podgrzej i stop pokrojony w grubą kostkę boczek. Gdy boczek się wytapia obierz brukselkę, pokrój w ćwiartki i dodaj do niego. Całość smaż około 7 minut a następnie dodaj kasztany, wymieszaj, podgrzej i dopraw solą i pieprzem. Całość przełóż do kamiennej brytfanki. Podduś na maśle cebulę, wlej wino, odparuj i dodaj śmietankę. Wetrzyj do środka sera i całość wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Polej sosem warzywa i wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 minut na około 45 minut. Zapiecz i podawaj gorące. Gotowe
Więcej na ten temat