Pytanie na Śniadanie

Włoskie wariacje w polskiej kuchni

Focaccia według przepisu Gennaro Contaldo z restauracji Jamiego Olivera 
Składniki na 1 focaccię: 
  • 500g mąki pszennej 
  • 1 saszetka drożdży instant 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 płaska łyżka cukru 
  • 350 ml ciepłej wody 
  • oliwa z oliwek 
  • 100 g suszonych pomidorów 
  • 1 słoiczek czarnych oliwek 
  • 1 słoiczek kaparów 
Przepis: Mąkę wymieszaj z cukrem, solą i drożdżami. Dodaj ciepłą wodę i wymieszaj. Gdy się klei dodaj 50 ml oliwy i zagnieć ciasto. Odstaw do pierwszego wyrośnięcia na 20 minut. W tym czasie potnij pomidorki, przepołów oliwki, posiekaj kapary, całość wymieszaj z odrobiną oliwy. Focaccię rozłóż na pergaminie na blasze. Wciśnij od góry wszystkie pikle. Daj wyrosnąć foccaci jeszcze raz przez 20 minut. Piecz w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez około 20 minut. Podawaj gorącą w plastrach. Gotowe.

Pizza bianca z kremowym serkiem z miętą, oregano i czerwoną cebulą 
Składniki na 2 duże pizze: 
Ciasto: 
  • 50 g świeżych drożdży 
  • 300 ml ciepłej wody 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 500 g mąki pszennej 
  • 2 łyżeczki soli 
  • 2 łyżki oliwy extra 
  • oliwa do skropienia ciasta 
Dodatki: 
  • 4 łyżki kremowego serka 
  • 1 pęczek mięty 
  • 1 pęczek oregano 
  • 1 duża czerwona cebula 
  • sól, pieprz 
Przepis: Przygotuj rozczyn rozpuszczając drożdże w ciepłej wodzie, dodaj 2 łyżki mąki oraz cukier, dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z solą, zrób wgłębienie w środku i wlej w nie rozczyn. Sukcesywnie zagarniaj łyżką mąkę do środka i przez 2 - 3 minuty mieszaj składniki, pod koniec dodając jeszcze oliwę. Połączone składniki wyrabiaj przez ok. 15 minut aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Wyrobione ciasto włóż do dużej miski, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto chwilę pozagniataj. Podziel na 2 duże kulki i odłóż na 10 minut pod ściereczką. Tortownice posmaruj oliwą. Włóż na środek ciasto, delikatnie spłaszcz je i rozciągnij. Skrop oliwą i posyp drobno pociętą cebulą. Piecz w piekarniku nagrzanym na maksymalną temperaturę przez około 4-6 minut. Wyjmij, posmaruj serkiem doprawionym solą, pieprzem i posiekanymi ziołami. Gotowe

Chleb żytnio-orkiszowy z Koło Gospodyń Wiejskich Adamów 
Składniki na 1 średni chleb: 
Zaczyn: 
  • 150 g zakwasu żytniego 
  • 200 g mąki żytniej typ 720 lub 580 
  • 200 ml cieplej wody 
Ciasto właściwe: 
  • 400 g mąki orkiszowej 
  • 200 g mąki żytniej 
  • 350-400 ml cieplej wody 
  • 2 płaskie łyżeczki soli 
  • 2 płaskie łyżeczki cukru 
  • pestki słonecznika 
  • ziarna siemienia lnianego 
  • pestki dyni 
  • płatki owsiane 
Przepis: Aby stworzyć zakwas połącz 5 łyżek mąki żytniej z 5 łyżkami wody. Wymieszaj w słoiku i daj mu fermentować przez około 7 dni każdego dnia ujmując połowę masy i dodając te same ilości mąki i wody. Po 7 dniach pobierz 150g zakwasu i połącz z 200g mąki żytniej, 200ml ciepłej wody, wymieszaj i odstaw pod przykryciem na całą noc. Tak stworzysz zaczyn. Następnego dnia wymieszaj go z mąką orkiszową, mąką żytnią, dodaj ciepłą wodę, sól i cukier a dalej według uznania dodaj ziarna słonecznika, siemienia i dyni. Posmaruj smalcem keksówkę 30x12cm i obsyp płatkami owsianymi. Piecz w piekarniku z funkcją pary rozgrzanym na 210 stopni przez 10 minut a następnie kolejne 40 minut w 180 stopniach bez pary. Wyjmij, przewróć do góry nogami i ostudź. Gotowe
Więcej na ten temat