Pytanie na Śniadanie

Jesienna kuchnia Tomka Królikowskiego cz.4

Kopytka dyniowe z sosem śmietanowym i dressingiem alla pesto 
Składniki dla 4 osób:
  • 1kg upieczonej dyni 
  • ok. 250 g mąki (¼ objętości pieczonej dyni -pszenna i ziemniaczana pół na pół) 
  • 3 jaja
  • Sól, pieprz do smaku
  • Mąka do wysypania stolnicy
  • 100g natka pietruszki
  • 100ml oleju rzepakowego – do pesto
  • Ok 50g tartego dojrzewającego sera
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki prażonych pestek z dyni
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka oleju rzepakowego do smazenia
  • 250ml śmietany 30 %
  • Łyżeczka octu winnego
  • Sól pieprz do smaku
Kopytka: Dynię ze skórą podzielić na ćwiartki, skropić olejem rzepakowym, solą i pieprzem. Upiec w 180 C ok 1 godziny. Kiedy zmięknie należy wystudzić i oddzielić od pestek i skóry. Lekko zmiksować lub rozgnieść widelcem.
Całość przełożyć do miski i podzielić na 4 części - odejmujemy 1 ćwiartkę. Wolną przestrzeń wypełniamy mąką, dodajemy jaja, odrobinę soli i pieprzu. Zarabiamy ciasto. Z gotowego ciasta formujemy wałeczki i wykrawamy kluski. Gotujemy w lekko osolonej wodzie do momentu aż wypłyną i jeszcze dodatkowo 1-2 minuty. 

Wątróbka drobiowa duszona z grillowanymi jabłkami
  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 2 duże cebule
  • Chilli w proszku
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 3-4 jabłka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz, majeranek
  • świeży tymianek do podania
  • 500g pasternaku
  • 100ml śmietany 30 %
Z jabłek usunąć gniazda nasienne i podzielić je na ósemki. Podsmażyć na patelni grillowej, odstaw.
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Podsmażyć na rozgrzanym oleju.
Wątróbkę umyć, osuszyć, natrzeć rozgniecionym w prasce czosnkiem i chilli obtoczyć w mące. Dodaj na patelnię z cebulą i smażyc na rozgrzanym oleju rzepkaowym, aż będzie rumiana z każdej strony. Oprószyć solą na końcu.
Z jabłek usunąć gniazda nasienne i podzielić je na ósemki, zamarynować z odrobiną oleju rzepakowego i majeranku. Ugrillować na złoto ok 5 minut
Pure z pasternaka – Korzenie obrać i pokroić w cząstki. Ugotować w lekko osolonej wodzie. Kiedy zmiękną odcedzić i zmiksować z gorącą śmietanką na gładko. Doprawić do smaku i podać do wątróbki

Żeberka duszone ze śliwkami, kapustą i grzybami
Składniki dla 4 osób:
  • 2 paski żeberek wieprzowych
  • 1 Łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka soli
  • Ok 60g suszonych grzybów – namoczonych na noc we wodzie
  • 500g kiszonej kapusty
  • Kilka goździków
  • 1 cebula
  • Ok 500g słodkiej kapusty szatkowanej
  • Ok 300g śliwek
  • 400g kaszy gryczanej
  • 400g jesiennych warzyw – cukinia, kalarepa, seler naciowy, skorzonera
  • Olej rzepakowy do smażenia
Żeberka podzielić na porcje, natrzeć większą częścią przypraw i obsmażyć na oleju rzepakowym na złoto.
Kapustę kiszoną lekko przesiekać, cebulę posiekać drobno, kapustę słodką poszatkować.
Namoczone grzyby ugotować ok 30 minut.
Do podsmażonych żeberek dodać cebulę, śliwki, ugotowane grzyby, słodką kapustę i kiedy ta ostatnia zmięknie dodać kiszoną i resztę przypraw. Całość dusić ok 40minut.
Kaszę gryczaną ugotować na parze z 500ml wody z dodatkiem oleju rzepakowego i soli
Warzywa do kaszy obrać i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na oleju rzepakowym i kiedy lekko zmiękną połączyć z kaszą i doprawić do smaku. 
Więcej na ten temat