Placki z gotowanych ziemniaków
- 250 g ugotowanych ziemniaków,
- 1 jajko,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 mała cebula,
- natka pietruszki,
- sól, pieprz, słodka papryka,
- 4 jaja
- Kilka plastrów boczku
- Olej rzepakowy do smażenia
Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie.
Ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę lub ugnieść tłuczkiem. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, roztrzepane jajko, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju rzepakowym. Wymieszaj razem z masą ziemniaczaną.
Z masy uformować kulki, każdą rozgnieć na placek i usmażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym na złoty kolor z obu stron. Podawaj z kwaśną śmietaną.