Pytanie na Śniadanie

Śniadanie - orientalna jajecznica po chińsku

Orientalna jajecznica po chińsku 
  • 3 jajka, 
  • 20 dag pomidorów, 
  • 1 łyżeczka ketchupu, 
  • 4 łyżki oleju 
  • 1 łyżeczka posiekanego czosnku, 
  • pół łyżeczki białego cukru, 
  • odrobina świeżego imbiru, 
  • sól do smaku, 
  • 1 łyżka wody 
Umyte pomidory zalać wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Wbić do miseczki jajka, dodać sól i łyżkę wody, wymieszać. Na woku (lub patelni) dobrze rozgrzać 3 łyżki oleju, po czym wlać jajka. Mieszając usmażyć. Wyłożyć jajecznicę z woka. Dobrze rozgrzać 1 łyżkę oleju, szybko podsmażyć (metodą saute) pokrojony imbir i czosnek, a następnie dodać pomidory, krótko smażyć mieszając. Dodać soli, cukru i keczupu do smaku. Dodać wcześniej usmażone jajka, cały czas mieszając. Tuż przed końcem smażenia dodać drobno posiekanego czosnku.
Więcej na ten temat