Orientalna jajecznica po chińsku
- 3 jajka,
- 20 dag pomidorów,
- 1 łyżeczka ketchupu,
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka posiekanego czosnku,
- pół łyżeczki białego cukru,
- odrobina świeżego imbiru,
- sól do smaku,
- 1 łyżka wody
Umyte pomidory zalać wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Wbić do miseczki jajka, dodać sól i łyżkę wody, wymieszać. Na woku (lub patelni) dobrze rozgrzać 3 łyżki oleju, po czym wlać jajka. Mieszając usmażyć. Wyłożyć jajecznicę z woka. Dobrze rozgrzać 1 łyżkę oleju, szybko podsmażyć (metodą saute) pokrojony imbir i czosnek, a następnie dodać pomidory, krótko smażyć mieszając. Dodać soli, cukru i keczupu do smaku. Dodać wcześniej usmażone jajka, cały czas mieszając. Tuż przed końcem smażenia dodać drobno posiekanego czosnku.