Pytanie na Śniadanie

Pyszne kotlety mielone z różnych stron świata cz.3

 Kotlety mielone po węgiersku
Kotlety:
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • jajko
  • kajzerka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
Sos:
  • 3 papryki
  • niewielkiej wielkości cukinia
  • cebula biała
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • pół łyżeczki cukru
  • papryka ostra
  • przyprawa suszone pomidory
  • sól, pieprz
  • Dodatkowo: 100 g sera gouda
Najpierw przygotowujemy kotlety. Kajzerkę zalewamy zimną wodą i moczymy około 10 minut. Następnie bułkę odciskamy z wody i mielimy w maszynce lub rozdrabniamy widelcem. Czosnek przeciskamy przez praskę. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajko, bułkę, czosnek i przyprawy. Całość wyrabiamy ręką przez kilka minut. Następnie formujemy kotlety i smażymy je na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paski. Cebulę kroimy w piórka. Cukinię w plastry, które następnie przekrawamy na pół. Passatę mieszamy z cukrem i przyprawami. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy kotlety, na nie wysypujemy warzywa, a całość zalewamy passatą pomidorową. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez pół godziny pod przykryciem. Następnie zdejmujemy przykrycie, warzywa z kotletami można przemieszać i pieczemy jeszcze około 25 minut. Na 5 minut przez końcem pieczenia potrawę posypujemy startym serem.

Francuski stek hache z remoladą z buraka.
  • 300 g mielonej wołowiny
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 1 łyżka sosu worchester
  • ½ łyżki tabasco
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • kapary marynowane - do dekoracji
  • 2 cebule szalotki
  • 50 ml octu winnego białego
  • 50 ml wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 bułka maślana
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki musztardy gorczycowej
  • 1 opakowanie rukoli
Remolada:
  • 1 ugotowany burak
  • 1 cebula
  • 3 łyżki jogurtu bałkańskiego
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
Mięso mielone doprawiamy musztardą dijon, sosem worchester, tabasco, słodką papryką, posiekaną natką, solą oraz młotkowanym pieprzem. Całość bardzo dokładnie wyrabiamy na gładką masę i formujemy dwa równe kotlety podobne do burgerowych. Ocet winny łączymy z wodą i cukrem, zagotowujemy i wrzucamy do niego grubo pokrojone krążki cebuli szalotki, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia i zamarynowania. Z bułki wycinamy krążki które smażymy na maśle klarowanym na rumiany kolor, następnie odsączamy na ręczniku papierowym i układamy na talerzu.
Buraka ścieramy na tarce o drobnych oczkach i przekładamy do miski, dodajemy do niego drobno posiekaną cebulę, sok z cytryny, posiekany szczypior, jogurt i majonez. Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem i odstawiamy do zamarynowania.
Przygotowane steki wcześniej wyjmujemy z lodówki aby się ogrzały. Gdy tak się stanie smażymy je na patelni na maśle klarowanym po ok 1 min. z każdej ze stron, w środku muszą być jeszcze krwiste.
Tak usmażone układamy na talerzu na toście, smarujemy od góry musztardą gorczycową, na wierzch układamy jajko ugotowane w koszulce, piklowaną szalotkę i odrobinę remolady z buraka. Całość dekorujemy owocami kaparu i świeżą rukolą.

Bitter Ballen
  • 1 kostka masła
  • 1 szkl. mąki
  • 3 szkl. bulionu wołowego
  • 3 łyżki drobno pokrojonej cebuli
  • 1 łyżka drobno pokrojonej natki
  • 300 g mięsa wołowego mielonego, ugotowanego w osolonej wodzie.
  • Sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
Panierka:
  • 1/2 szkl. mąki
  • 2 roztrzepane jajka
  • 2 szkl. bułki tartej
Na patelni rozpuść masło, mieszając dodawaj stopniowo mąkę. Wlewaj bulion, upewniając się, że mąka absorbuje płyn, podgrzewaj jeszcze przez chwilę na małym ogniu. Dodaj cebulę, pietruszkę, mięso mielone, sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku. Zestaw z ognia, przełóż do płytkiego pojemnika, przykryj folią i wstaw do lodówki na kilka godzin. Gdy masa zgęstnieje łyżką nabieraj porcje, formuj niewielkie kulki, obtaczaj je kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Trzeba to zrobić bardzo dokładnie, inaczej farsz wypłynie. Odstaw kulki jeszcze na chwilę do lodówki, a w tym czasie rozgrzej olej do około 190 C. Wrzucaj do oleju 5-6 kulek, smaż do uzyskania złotego koloru.

Nepalskie kotleciki mielone
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 czerwona cebula
  • 1 papryczka chilli
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki kolendry
  • ok. 12 szt. jaj
Sos:
  • 4 pomidory
  • 3 cebule
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 1 łyżka kurkumy
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła
  • 1 szkl. wody
  • 1 łyżka nasion kolendry
  • 2 papryczki chilli
  • Kolendra świeża
  • Bułka tarta do panierowania
  • Olej do smażenia
  • Ryż basmati
Zaczynamy od przygotowania sosu. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i przekładamy do blendera, cebulę kroimy w piórka, parzymy w wodzie po pomidorach i również dorzucamy do blendera, dodajemy orzechy nerkowca, kurkumę, nasiona kolendry, chilli i świeżą kolendrę. Całość miksujemy i przelewamy do rondla, gotujemy ok. 30 min. a na koniec dodajemy masło i odstawiamy na czas przygotowania mięsa.
Mięso mielone dokładnie wyrabiamy z bardzo drobno posiekaną czerwoną cebulą, papryczką chilli, kurkumą, kminem, czosnkiem, nasionami kolendry i dwoma jajkami. Gdy masa jest jednolita odstawiamy do lodówki aby stężała. Wtedy dzielimy na równe kotlety średniej wielkości, formujemy i rozgniatamy tak aby były płaskie z niecką, w którą wbijamy żółtko jajka. Delikatnie zagniatamy tak aby mięso pokryło żółtko i rolujemy w formę kotleta. Tak przygotowane panierujemy w bułce tartej i smażymy na oleju z każdej ze stron na rumiany kolor, smażymy na średnim ogniu tak, aby mięso zdążyło dojść, ale żółtko pozostało jeszcze płynne.
Gdy są gotowe układamy na talerzu razem z ugotowanym ryżem i sosem podanym w formie dipu do maczania.
Więcej na ten temat