Pytanie na Śniadanie

Keczupy domowe według sprawdzonych przepisów

Bez konserwantów, nadmiaru cukru, pyszne i zdrowe keczupy domowe. Jak i z czego można je zrobić zdradzi nam nasza zaprzyjaźniona gospodyni domowa, ekspertka kulinarna.

Ketchup paprykowy
  • 3 kg czerwonej papryki 
  • 2 cebule 
  • 2 duże główki czosnku 
  • 300 g koncentratu pomidorowego 
  • 2/3 szkl. oleju 
  • 2/3 szkl. octu spirytusowego 10% 
  • 1 pełna szkl. cukru 
  • 3 łyżki soli 
  • 1 liść laurowy 
  • 2 kulki ziela angielskiego 
  • 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej 
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii 
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Paprykę oraz cebulę mielimy w maszynce do mięsa na najdrobniejszych oczkach. Następnie przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie pozostałe składniki oprósz octu i koncentratu. Sos gotujemy na niewielkim ogniu przez około 30-35 minut (dość często mieszając), a następnie dodajemy ocet i koncentrat i ponownie gotujemy, również około 30 minut. W drugiej fazie gotowania sos należy co chwilę mieszać, aby nie przywierał do dna. Gorący (a w zasadzie jeszcze gotujący się) sos przelewamy do wyparzonych słoików i stawiamy je na nakrętce. Pozostawiamy tak do wystygnięcia.

Ketchup z cukinii
  • 1½ kg cukinii
  • ½ kg cebuli
  • 3 czerwone papryki
  • 2 łyżki soli
  • 300 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka curry
  • ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 15-20 dkg cukru najlepiej trzcinowego
  • ½ szkl. octu
Cebulę, paprykę i cukinię kroję w paski. Zasypuję w garnku 2 łyżkami soli, mieszam i odstawiam na godzinę.
Po tym czasie włączam pod garnkiem gaz (nie odlewam powstałego płynu) i gotuję 30 minut.
Wystudzone warzywa miksuję na gładko blenderem. Dodaję pozostałe przyprawy, koncentrat, ocet i ponownie gotuję 10 minut.
Do wyparzonych słoików wlewam gorący ketchup i zakręcam. Pasteryzuję ok 15 minut.

Ketchup z dyni
  • 2 kg dyni (obranej i bez nasion)
  • ½ kg cebuli
  • 4-5 papryk
  • 2 łyżki soli
  • ½ szkl. octu 10%
  • 1½ szkl. cukru
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 400 g koncentratu pomidorowego
Dynię pokroić na dosyć cienką kostkę. Cebulę pokroić w grubsze piórka, a papryki w paski. Warzywa połączyć w dużej misce, posypać 2 łyżkami soli, wymieszać i odstawić na 3 godziny. Po tym czasie przełożyć je do dużego garnka wraz z sokiem, który puściły (nie odcedzać!). Gotować przez 45 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie całość zblendować, dodać ocet, cukier, przyprawy i koncentraty pomidorowe. Zblendować jeszcze raz, a potem sos ponownie postawić na ogniu. Doprowadzić do zagotowania (co jakiś czas mieszając) i gorący ketchup przelewać do czystych, wyparzonych słoiczków. Od razu zakręcać. Nie pasteryzować.

Ketchup z bakłażanem i papryką
  • 6 kg bakłażanów
  • 3 kg czerwonej papryki
  • 3 kg żółtej lub zielonej papryki
  • 3 kg cebuli
  • 1-1½ litra oleju
  • 2 litry przecieru pomidorowego lub 360 g koncentratu pomidorowego
  • 1½ łyżki pieprzu mielonego
  • 1½ łyżki soli
  • 4 liście laurowe
  • kilka ziarenek pieprzu
Bakłażany nakłuć nożem i upiec w całości w piekarniku aż zaczną puszczać sok. Po ostygnięciu ściągnąć skórkę, usunąć ogonki (pestki można zostawić, po upieczeniu ich się nie odczuwa). Miąższ drobno posiekać i przełożyć na sitko aby mógł obcieknąć z nich sok.
Paprykę upiec w całości w piekarniku, przełożyć do garnka i przykryć pokrywką aby nie wystygła. Usunąć skórkę i ogonki z pestkami jeszcze w stanie ciepłym. Po oczyszczeniu odstawić paprykę w durszlaku aby obciekła z soku.
Najlepiej kiedy bakłażany i papryka mają parę godzin czasu na "leżakowanie" w sitach.
Cebulkę obrać, drobno posiekać (można ją sparzyć ale wtedy należy dobrze odsączyć z wody) i wrzucić do dużego garnka z rozgrzanym olejem. Co jakiś czas dobrze mieszając. Kiedy cebulka po dobrych paru minutach się lekko zarumieni, dodać zmieloną paprykę i po następnych paru minutach zmielone bakłażany. Dodać liście laurowe, sól, pieprz i cały czas mieszać. Po następnych paru minutach dodać przecier albo koncentrat pomidorowy - jeszcze ostatnie parę minutek (cały czas mieszając) podgotować.
Ta cała procedura gotowania trwa w sumie około godziny.
Szybciutko przelać ketchup do słoiczków (około 26 - 28 sztuk średniej wielkości), zalać oliwą aby był wierzch przykryty i dobrze zakręcić. Następnie ketchup wekować przez 15 minut
Więcej na ten temat