Marokańskie chlebki
- 350 g mięsa mielonego
- 1 czerwona papryka
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- Sól, pieprz
- Słodka papryka
- Oregano
Ciasto:
- 50 g masła
- 500 g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 130 ml mleka
- 150 g jogurtu naturalnego (lub śmietany)
- Szczypta soli
Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę, a cukinię w kostkę średniej wielkości.
Na rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości oleju, smażymy cebulę. Po chwili dodajemy paprykę oraz cukinię i smażymy warzywa razem.
Następnie dodajemy mięso mielone, a pod koniec smażenia przeciśnięty przez praskę czosnek oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy mieloną słodką papryką, szczyptą oregano oraz solą i pieprzem. Smażymy aż do całkowitego odparowania. Odstawiamy do przestudzenia. Mleko podgrzewamy. Do kubeczka odlewamy kilka łyżek mleka, dodajemy do niego rozkruszone drożdże I dokładnie mieszamy. Do reszty ciepłego mleka dodajemy masło, mieszamy do rozpuszczenia. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy sól, jogurt, drożdże oraz mleko z masłem. Mieszamy łyżką do połączenia, a następnie wyrabiamy gładkie ciasto.
Odstawiamy pod przykryciem na około 15 minut.
Ciasto dzielimy na równej wielkości kawałki. Każdy rozpłaszczamy w dłoni i na środek dajemy 1-2 łyżki nadzienia. Zlepiamy dokładnie. Układamy na desce lub na blacie łączeniem do dołu i delikatnie spłaszczamy, dociskając dłonią.
Smażymy na rozgrzanej suchej patelni po kilka minut z każdej strony (na średnim ogniu, pod przykryciem), do zrumienienia.