Pytanie na Śniadanie

Pożywne śniadanie - Marokański batbout nadziewany mięsem mielonym

 Marokańskie chlebki 

  • 350 g mięsa mielonego 
  • 1 czerwona papryka 
  • 1 cukinia 
  • 1 cebula 
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • Sól, pieprz 
  • Słodka papryka 
  • Oregano 
Ciasto: 
  • 50 g masła 
  • 500 g mąki pszennej 
  • 50 g świeżych drożdży 
  • 130 ml mleka 
  • 150 g jogurtu naturalnego (lub śmietany) 
  • Szczypta soli 
Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę, a cukinię w kostkę średniej wielkości. 
Na rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości oleju, smażymy cebulę. Po chwili dodajemy paprykę oraz cukinię i smażymy warzywa razem. 
Następnie dodajemy mięso mielone, a pod koniec smażenia przeciśnięty przez praskę czosnek oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy mieloną słodką papryką, szczyptą oregano oraz solą i pieprzem. Smażymy aż do całkowitego odparowania. Odstawiamy do przestudzenia. Mleko podgrzewamy. Do kubeczka odlewamy kilka łyżek mleka, dodajemy do niego rozkruszone drożdże I dokładnie mieszamy. Do reszty ciepłego mleka dodajemy masło, mieszamy do rozpuszczenia. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy sól, jogurt, drożdże oraz mleko z masłem. Mieszamy łyżką do połączenia, a następnie wyrabiamy gładkie ciasto. 
Odstawiamy pod przykryciem na około 15 minut. 
Ciasto dzielimy na równej wielkości kawałki. Każdy rozpłaszczamy w dłoni i na środek dajemy 1-2 łyżki nadzienia. Zlepiamy dokładnie. Układamy na desce lub na blacie łączeniem do dołu i delikatnie spłaszczamy, dociskając dłonią. 
Smażymy na rozgrzanej suchej patelni po kilka minut z każdej strony (na średnim ogniu, pod przykryciem), do zrumienienia. 

Więcej na ten temat