Pytanie na Śniadanie

Aroniowa kuchnia Tomka Królikowskiego i Anny Gzyry cz.4

Sałatka na ciepło z kurczaka z cykorią
  • 2 filety z kurczaka bez skóry 
  • Kilka gałązek tymianku 
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki 
  • Sól, pieprz do smaku 
  • 3 cykorie 
  • 3 średnie upieczone buraki 
  • 1 bakłażan 
  • 2 łyżki miodu 
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego 
500g drobnych owoców antocyjanowych (wiśnie, porzeczki, aronia, śliwki) 
Filety kurczaka zamarynować z ziołami, przyprawami i oliwą. Obsmażyć na złoto i dopiec w piekarniku ok 17 minut w 170 C. Buraki upiec zawinięte we folie aluminiową w 170 C ok 75 minut. Resztę warzyw pokroić w plastry i podzielić w ćwiartki. Skropić oliwą i ugrillować z odrobiną miodu i sosu sojowego. Owoce antocyjanowe gwałtownie podsmażyć na patelni z odrobina cukru trzcinowego i octu winnego. Składanie sałatki: w naczyniu ułożyć przygotowane warzywa, pokrojonego soczystego kurczaka i oblać przygotowanymi owocami.

Wieprzowina z grilla (Stek ze schabu kością) 
Składniki dla 4 osób:
  • 4 steki ze schabu z kością 
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku 
  • 2 łyżki oliwy 
  • Grubo zmielony pieprz 
  • 1 łyżeczka kminku 
  • 4 duże buraki 
  • 200g aronii (może być mrożona) 
  • 200g wiśni (mogą być mrożone) 
  • 1 mała czerwona cebula - posiekana 
  • 150g miodu gryczanego 
  • 300g kaszy gryczanej 
  • 2 łyżki oleju
Schab zamarynować z kminkiem, pieprzem, siekanym czosnkiem i odrobiną oliwy. Całość c pozostawić na minimum 30 minut. Ugrillować z obu stron ok 12 minut obracając. Buraczki ugotować w skórce. Oznaką dobrze ugotowanych będzie łatwo łuszcząca się skórka. Ugotowane pokroić w drobne cząstki. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, dodać siekaną cebulę, buraki i po chwili owoce antocyjanowe. Całość będzie gotowa, kiedy wyparują powstałe soki. Doprawić finalnie do smaku.

Tarta serowa wykończona galaretką z aronii 
  • 250 g mąki pszennej 
  • 170 g zimnego masła 82% tłuszczu 
  • 1 Jajko 
  • 1 łyżka cukru 
  • 2 łyżki zimnej wody 
W misce połączyć mąkę i sól. Następnie dodać pokrojone w kostkę masło. Składniki ugnieść, rozetrzeć w dłoniach - łącząc je. Teraz dodać jajko i wodę. Przełożyć ciasto na blat. Szybko zagnieść. Uformować kulkę i przełożyć do lodówki na 30 minut. Gdy ciasto odpocznie możemy zacząć z nim pracować. Wygnieść natłuszczoną formę, upiec w 180 C ok 25 minut. 

Masa serowa 
  • 500g twarogu gładkiego na sernik 
  • 3 jaja 
  • 1 laska wanilii 
  • 150g cukru drobnego 
Jaja ubić z cukrem, połączyć z serem i wyłuskaną wanilią. Wylać do wypieczonej bazy i piec w 160 C ok 35 minut. Wystudzić. 

Galaretka owocowa 
  • 500ml soku (aronia, wiśnia, jagoda) 
  • 3 łyżeczki agaru
Więcej na ten temat