Sałatka na ciepło z kurczaka z cykorią
- 2 filety z kurczaka bez skóry
- Kilka gałązek tymianku
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- Sól, pieprz do smaku
- 3 cykorie
- 3 średnie upieczone buraki
- 1 bakłażan
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
500g drobnych owoców antocyjanowych (wiśnie, porzeczki, aronia, śliwki)
Filety kurczaka zamarynować z ziołami, przyprawami i oliwą. Obsmażyć na złoto i dopiec w piekarniku ok 17 minut w 170 C. Buraki upiec zawinięte we folie aluminiową w 170 C ok 75 minut. Resztę warzyw pokroić w plastry i podzielić w ćwiartki. Skropić oliwą i ugrillować z odrobiną miodu i sosu sojowego. Owoce antocyjanowe gwałtownie podsmażyć na patelni z odrobina cukru trzcinowego i octu winnego. Składanie sałatki: w naczyniu ułożyć przygotowane warzywa, pokrojonego soczystego kurczaka i oblać przygotowanymi owocami.
Wieprzowina z grilla (Stek ze schabu kością)
Składniki dla 4 osób:
- 4 steki ze schabu z kością
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- Grubo zmielony pieprz
- 1 łyżeczka kminku
- 4 duże buraki
- 200g aronii (może być mrożona)
- 200g wiśni (mogą być mrożone)
- 1 mała czerwona cebula - posiekana
- 150g miodu gryczanego
- 300g kaszy gryczanej
- 2 łyżki oleju
Schab zamarynować z kminkiem, pieprzem, siekanym czosnkiem i odrobiną oliwy. Całość c pozostawić na minimum 30 minut. Ugrillować z obu stron ok 12 minut obracając. Buraczki ugotować w skórce. Oznaką dobrze ugotowanych będzie łatwo łuszcząca się skórka. Ugotowane pokroić w drobne cząstki. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, dodać siekaną cebulę, buraki i po chwili owoce antocyjanowe. Całość będzie gotowa, kiedy wyparują powstałe soki. Doprawić finalnie do smaku.
Tarta serowa wykończona galaretką z aronii
- 250 g mąki pszennej
- 170 g zimnego masła 82% tłuszczu
- 1 Jajko
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki zimnej wody
W misce połączyć mąkę i sól. Następnie dodać pokrojone w kostkę masło. Składniki ugnieść, rozetrzeć w dłoniach - łącząc je. Teraz dodać jajko i wodę. Przełożyć ciasto na blat. Szybko zagnieść. Uformować kulkę i przełożyć do lodówki na 30 minut. Gdy ciasto odpocznie możemy zacząć z nim pracować. Wygnieść natłuszczoną formę, upiec w 180 C ok 25 minut.
Masa serowa
- 500g twarogu gładkiego na sernik
- 3 jaja
- 1 laska wanilii
- 150g cukru drobnego
Jaja ubić z cukrem, połączyć z serem i wyłuskaną wanilią. Wylać do wypieczonej bazy i piec w 160 C ok 35 minut. Wystudzić.
Galaretka owocowa
- 500ml soku (aronia, wiśnia, jagoda)
- 3 łyżeczki agaru