Pieczone kacze udo z sałatką z roszponki
- 2 kacze uda
- Olej rzepakowy
- Mrożone lub kandyzowane kasztany
- Roszponka
- Ser pleśniowy
- Sól, pierz
- Orzechy włoskie
- Ciemne winogrona
- Jedna pomarańcza
- Cebula szalotka
- Limonka
- Pęczek mięty
- Sos teriaki
- Sezam
- Laska cynamonu
Kacze uda oczyszczamy i marynujemy w soli, pieprzu i oleju rzepakowym układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160C na ok. 30-40 minut. Gdy skórka zacznie się przypiekać wyjmujemy z pieca, wystudzamy i odrywamy mięso od kości, tak żeby pozostało w dość dużych kawałkach. Winogrona kroimy na połówki i wyjmujemy pestki, pomarańcze obieramy ze skóry i kroimy fileciki, ser kruszymy na mniejsze kawałki, wszystko razem mieszamy w misce, dodajemy jeszcze uprażone na suchej patelni orzechy, posiekaną miętę i roszponkę, wszystko razem mieszamy i odstawiamy. Z oleju rzepakowego, sosu teriaki, sezamu i soku z limonki sporządzamy dressing, mieszamy z Naszą sałatką i wykładamy na talerz. Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy pokrojoną szalotkę, laskę cynamonu i pokrojone na połówki kasztany, gdy zaczną się rumienić dodajemy mięso kaczki, smażymy razem przez kilka sekund żeby podgrzać mięso, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki i wykładamy dookoła sałatki.
Tabouleh z kaszy kus kus z warzywami i kurczakiem
- 2 uda z kurczaka
- 100g kaszy kus kus
- 0,5l bulionu mięsnego
- Czerwona cebula
- Ząbek czosnku
- Mango
- Papryka kolorowa
- Świeży ogórek
- Garść rodzynek
- Pęczek natki
- Szczypta cynamonu
- Sól i pieprz
Udka z kurczaka marynujemy w oleju rzepakowym, soli, pieprzu, cynamonie i skórce i soku z cytryny, przekładamy na blaszkę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180C na ok. 20minut po tym czasie wyjmujemy oddzielamy od kości i siekany w dość drobną kostkę razem z chrupiącą skórką. Kaszę kus-kus mieszamy z dwiema łyżkami oleju rzepakowego i zalewamy w misce gorącym bulionem, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut, po ty czasie odkrywamy i mieszamy, żeby kasza zrobiła się sypka, przekładamy do większej miski. Do tej samej miski dorzucamy pokrojone w drobną kostkę paprykę, ogórka, mango, cebulę, czosnek, namoczone wcześniej w gorącej wodzie rodzynki i posiekaną natkę, wszystko razem dokładnie mieszamy dodając mięso, doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i olejem rzepakowym. Sałatkę wykładamy do mniejszych misek.
Penne z kurczakiem curry, suszonymi pomidorami, mozzarellą i pesto pietruszkowo-bazyliowym
- 200g makaronu penne
- Pierś z kurczaka
- Łyżeczka przyprawy curry
- Suszone pomidory
- Jedna mozzarella w zalewie
- Olej rzepakowy
- Pęczek natki
- Pęczek bazylii
- Ząbek czosnku
- Łyżka tartego parmezanu
- 50g orzechów ziemnych
- Jeden brokuł
- Sól, pierz
- Czerwona cebula
Filet w kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy olejem rzepakowym, solą, pieprze i przyprawą curry, następnie smażymy na mocno rozgrzanej patelni, żeby mięso było ładnie zrumienione i odkładamy do większej miski, do tej samej miski wrzucamy ugotowany w osolonej wodzie makaron, posiekane suszone pomidory pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, pokrojonego w różyczki i zblanszowanego brokuła. W blenderze mixujemy razem natkę, bazylię, orzechy, olej rzepakowy, ząbek czosnku, parmezan, sól i pierz i mixujemy aż powstanie nam jednolite pesto, przelewamy je do miski z resztą składników i dokładnie mieszamy, na koniec dodajemy posiekaną mozzarellę i wykładamy do mniejszych misek.