Pytanie na Śniadanie

Propozycje na obiad od Braci Budnik cz.2

Pieczone kacze udo z sałatką z roszponki
  • 2 kacze uda 
  • Olej rzepakowy 
  • Mrożone lub kandyzowane kasztany 
  • Roszponka 
  • Ser pleśniowy 
  • Sól, pierz 
  • Orzechy włoskie 
  • Ciemne winogrona 
  • Jedna pomarańcza 
  • Cebula szalotka 
  • Limonka 
  • Pęczek mięty 
  • Sos teriaki 
  • Sezam 
  • Laska cynamonu 
Kacze uda oczyszczamy i marynujemy w soli, pieprzu i oleju rzepakowym układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160C na ok. 30-40 minut. Gdy skórka zacznie się przypiekać wyjmujemy z pieca, wystudzamy i odrywamy mięso od kości, tak żeby pozostało w dość dużych kawałkach. Winogrona kroimy na połówki i wyjmujemy pestki, pomarańcze obieramy ze skóry i kroimy fileciki, ser kruszymy na mniejsze kawałki, wszystko razem mieszamy w misce, dodajemy jeszcze uprażone na suchej patelni orzechy, posiekaną miętę i roszponkę, wszystko razem mieszamy i odstawiamy. Z oleju rzepakowego, sosu teriaki, sezamu i soku z limonki sporządzamy dressing, mieszamy z Naszą sałatką i wykładamy na talerz. Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy pokrojoną szalotkę, laskę cynamonu i pokrojone na połówki kasztany, gdy zaczną się rumienić dodajemy mięso kaczki, smażymy razem przez kilka sekund żeby podgrzać mięso, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki i wykładamy dookoła sałatki.

Tabouleh z kaszy kus kus z warzywami i kurczakiem
  • 2 uda z kurczaka 
  • 100g kaszy kus kus 
  • 0,5l bulionu mięsnego 
  • Czerwona cebula 
  • Ząbek czosnku 
  • Mango 
  • Papryka kolorowa 
  • Świeży ogórek 
  • Garść rodzynek 
  • Pęczek natki 
  • Szczypta cynamonu 
  • Sól i pieprz 
Udka z kurczaka marynujemy w oleju rzepakowym, soli, pieprzu, cynamonie i skórce i soku z cytryny, przekładamy na blaszkę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180C na ok. 20minut po tym czasie wyjmujemy oddzielamy od kości i siekany w dość drobną kostkę razem z chrupiącą skórką. Kaszę kus-kus mieszamy z dwiema łyżkami oleju rzepakowego i zalewamy w misce gorącym bulionem, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut, po ty czasie odkrywamy i mieszamy, żeby kasza zrobiła się sypka, przekładamy do większej miski. Do tej samej miski dorzucamy pokrojone w drobną kostkę paprykę, ogórka, mango, cebulę, czosnek, namoczone wcześniej w gorącej wodzie rodzynki i posiekaną natkę, wszystko razem dokładnie mieszamy dodając mięso, doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i olejem rzepakowym. Sałatkę wykładamy do mniejszych misek.

Penne z kurczakiem curry, suszonymi pomidorami, mozzarellą i pesto pietruszkowo-bazyliowym
  • 200g makaronu penne 
  • Pierś z kurczaka 
  • Łyżeczka przyprawy curry 
  • Suszone pomidory 
  • Jedna mozzarella w zalewie 
  • Olej rzepakowy 
  • Pęczek natki
  • Pęczek bazylii 
  • Ząbek czosnku 
  • Łyżka tartego parmezanu 
  • 50g orzechów ziemnych 
  • Jeden brokuł 
  • Sól, pierz 
  • Czerwona cebula
Filet w kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy olejem rzepakowym, solą, pieprze i przyprawą curry, następnie smażymy na mocno rozgrzanej patelni, żeby mięso było ładnie zrumienione i odkładamy do większej miski, do tej samej miski wrzucamy ugotowany w osolonej wodzie makaron, posiekane suszone pomidory pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, pokrojonego w różyczki i zblanszowanego brokuła. W blenderze mixujemy razem natkę, bazylię, orzechy, olej rzepakowy, ząbek czosnku, parmezan, sól i pierz i mixujemy aż powstanie nam jednolite pesto, przelewamy je do miski z resztą składników i dokładnie mieszamy, na koniec dodajemy posiekaną mozzarellę i wykładamy do mniejszych misek.
Więcej na ten temat