Pytanie na Śniadanie

Śniadanie - drożdżówki z twarogiem i żurawiną

Drożdżówka na kefirze z żurawiną i twarogiem
  • 400 ml kefiru lub maślanki
  • 90 g roztopionego masła
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • Ok 1kg mąki pszennej
  • 200g cukru
  • szczypta soli
  • 14 g drożdży suchych lub 30 g drożdży świeżych
Dodatkowo:
  • Ok 150g konfitury z żurawiny
  • Ok 200g twarogu chudego
  • Ok 50g cukru
Kruszonka:
  • 90 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 8 g cukru wanilinowego (lub cukru z prawdziwą wanilią)
  • 60 g masła, roztopionego
Kruszonka – składniki lekko zagnieść i schłodzić.
Mąkę pszenną połączyć z suchymi drożdżami, dodać wilgotne składniki i wyrobić gładkie ciasto, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, oprószyć mąką i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte lekko zarobić, podzielić na kulki ok 80g, lekko spłaszczyć, posmarować roztopionym masłem, ułożyć konfiturę i posypać kruszonką. Tak przygotowane pozostawić do lekkiego wyrośnięcia i upiec w piekarniku w 180 C ok 25-30 minut.
Więcej na ten temat