Pytanie na Śniadanie

Śniadanie - placuszki twarogowe z wędzonym serem i żurawiną

Placuszki twarogowe z wędzonym serem i żurawiną
  • 200 g twarogu półtłustego
  • 50 g wędzonego sera
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dwie łyżki mąki pszennej
  • Jajko
  • Łyżeczka brązowego cukru
  • Łyżka kwaśnej śmietany
  • Kilka listków mięty
  • Konfitura żurawinowa
  • Masło do smażenia
Twaróg wkładamy do miski, dodajemy drobno starty wędzony ser, jajko, mąkę, proszek do pieczenia, łyżeczkę brązowego cukru i dokładnie mieszamy aż powstanie jednolita masa, odstawiamy do lodówki na 10 minut.  Na rozgrzaną patelnię z odrobiną rozpuszczonego masła łyżką wykładamy niewielkie placuszki i obsmażamy z obu stron aż uzyskamy złoty kolor. Gotowe placuszki wykładamy na talerz na wierzch kładziemy łyżkę kwaśnej śmietany i konfiturę żurawinową z siekaną miętą.

 

Więcej na ten temat