Placuszki twarogowe z wędzonym serem i żurawiną
- 200 g twarogu półtłustego
- 50 g wędzonego sera
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia
- Dwie łyżki mąki pszennej
- Jajko
- Łyżeczka brązowego cukru
- Łyżka kwaśnej śmietany
- Kilka listków mięty
- Konfitura żurawinowa
- Masło do smażenia
Twaróg wkładamy do miski, dodajemy drobno starty wędzony ser, jajko, mąkę, proszek do pieczenia, łyżeczkę brązowego cukru i dokładnie mieszamy aż powstanie jednolita masa, odstawiamy do lodówki na 10 minut. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną rozpuszczonego masła łyżką wykładamy niewielkie placuszki i obsmażamy z obu stron aż uzyskamy złoty kolor. Gotowe placuszki wykładamy na talerz na wierzch kładziemy łyżkę kwaśnej śmietany i konfiturę żurawinową z siekaną miętą.