Pytanie na Śniadanie

Finał kuchni 13.09.2021

Jogurt z owocami w słoiczku 

Jogurt typu greckiego 
Kasza jaglana 
Kurkuma 
Miód 
Cynamon
Kardamon 
Maliny świeże 
Orzechy nerkowca 
Orzechy włoskie 
Migdały 
Płatki kokosowe 

Kaszę ugotować na miękko. Jogurt, kurkumę, ugotowaną kaszę, miód, cynamon, kardamon wymieszać w osobnej miseczce do powstania jednolitej masy. Cześć malin rozgnieść widelcem. W małym zakręcanym słoiczku umieścić wymieszany jogurt z kasza do połowy wysokości następnie uzupełnić musem z malin i malinami w całości a także wrzucić kilka orzechów na wierzch, słoik szczelnie zakręcić.

Naleśniki - z nadzieniem twarogowym - jak na ruskie 

Farsz: 
1 kg tłustego twarogu masło 
750 g ugotowanych ziemniaków 
1 duża cebula
 sól i pieprz do smaku 

Ciasto na naleśniki: 250 g mąki 2 łyżki masła 250 g mleka 3,2% 250 g wody gazowanej 2 jajka 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki ciasta na naleśniki łączymy ze sobą i miksujemy blenderem. Odstawiamy na około 10 minut, by ciasto "odpoczęło". Na rozgrzanej i lekko posmarowanej olejem patelni smażymy niezbyt cienkie naleśniki. Mnie wyszło 10 sztuk. Ubite ziemniaki łączymy z pokruszonym twarogiem. Dodajemy drobno posiekaną i podsmażoną na oleju cebulę. Doprawiamy do smaku solą i dość obficie pieprzem. Farsz nakładamy na naleśniki i zwijamy w rulon. Układamy w posmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. 

Twarogowe muffiny z borówkami 

masa twarogowa: 
120 g twarogu sernikowego 
 2 łyżki śmietany kremówki
 1/3 szklanki cukru
 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 

ciasto: 
1/4szklanki masła 
1 szklanka mleka 
2 szklanki mąki 
0,5 szklanki cukru 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
 0,5 łyżeczki soli 
1 jajko 

kruszonka: 
2 łyżki masła rozpuszczonego
 1/4 szklanki mąki
 1/4 szklanki cukru 
1 łyżeczka cynamonu 

dodatkowo: 250 g borówek

 Ciasto: W dużej misce zmieszaj razem wszystkie suche składniki. W drugiej misce zmieszaj mokre składniki, a następnie dodaj je do suchych i krótko wymieszaj (konsystencja ma być lekko grudkowata). Zmieszaj razem składniki masy twarogowej oraz przygotuj kruszonkę. Do foremki na mufinki nałóż po łyżce ciasta, ułóż na nim po kilka borówek, nałóż po łyżeczce masy twarogowej oraz posyp lekko kruszonką. Nałóż na wierzch trochę ciasta z mufinek, ponownie połóż po kilka borówek, a całość posyp pozostałą częścią kruszonki. Piecz w 200 stopniach przez około 20-25 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu przestudź.
Sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka
Więcej na ten temat