Jogurt z owocami w słoiczku
Jogurt typu greckiego
Kasza jaglana
Kurkuma
Miód
Cynamon
Kardamon
Maliny świeże
Orzechy nerkowca
Orzechy włoskie
Migdały
Płatki kokosowe
Kaszę ugotować na miękko. Jogurt, kurkumę, ugotowaną kaszę, miód, cynamon, kardamon wymieszać w osobnej miseczce do powstania jednolitej masy. Cześć malin rozgnieść widelcem. W małym zakręcanym słoiczku umieścić wymieszany jogurt z kasza do połowy wysokości następnie uzupełnić musem z malin i malinami w całości a także wrzucić kilka orzechów na wierzch, słoik szczelnie zakręcić.
Naleśniki - z nadzieniem twarogowym - jak na ruskie
Farsz:
1 kg tłustego twarogu masło
750 g ugotowanych ziemniaków
1 duża cebula
sól i pieprz do smaku
Ciasto na naleśniki: 250 g mąki 2 łyżki masła 250 g mleka 3,2% 250 g wody gazowanej 2 jajka 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki ciasta na naleśniki łączymy ze sobą i miksujemy blenderem. Odstawiamy na około 10 minut, by ciasto "odpoczęło". Na rozgrzanej i lekko posmarowanej olejem patelni smażymy niezbyt cienkie naleśniki. Mnie wyszło 10 sztuk. Ubite ziemniaki łączymy z pokruszonym twarogiem. Dodajemy drobno posiekaną i podsmażoną na oleju cebulę. Doprawiamy do smaku solą i dość obficie pieprzem. Farsz nakładamy na naleśniki i zwijamy w rulon. Układamy w posmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.
Twarogowe muffiny z borówkami
masa twarogowa:
120 g twarogu sernikowego
2 łyżki śmietany kremówki
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
ciasto:
1/4szklanki masła
1 szklanka mleka
2 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
1 jajko
kruszonka:
2 łyżki masła rozpuszczonego
1/4 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu
dodatkowo: 250 g borówek
Ciasto: W dużej misce zmieszaj razem wszystkie suche składniki. W drugiej misce zmieszaj mokre składniki, a następnie dodaj je do suchych i krótko wymieszaj (konsystencja ma być lekko grudkowata). Zmieszaj razem składniki masy twarogowej oraz przygotuj kruszonkę. Do foremki na mufinki nałóż po łyżce ciasta, ułóż na nim po kilka borówek, nałóż po łyżeczce masy twarogowej oraz posyp lekko kruszonką. Nałóż na wierzch trochę ciasta z mufinek, ponownie połóż po kilka borówek, a całość posyp pozostałą częścią kruszonki. Piecz w 200 stopniach przez około 20-25 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu przestudź.