Pytanie na Śniadanie

Kapuściana kuchnia Kuby Steuermarka cz.2

GLAZUROWANA MIODEM PIERŚ Z KACZKI NA SZYBKO SMAŻONEJ SUROWEJ BIAŁEJ KAPUŚCIE
Składniki na 4 osoby: 
  • 2 duże piersi z kaczki, 
  • 1 łyżka miodu, 
  • sok z 1 pomarańczy, 
  • ćwiartka surowej białej kapusty, 
  • 1 długie chili cayenne, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 3 cm korzenia świeżego imbiru, 
  • 3 łyżki sosu sojowego, 
  • 1 łyżka sosu rybnego, 
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego, 
  • olej do smażenia
Przepis: Kaczkę oczyść z błon, natnij skórę w kostkę, delikatnie posmaruj olejem i smaż na patelni na średnim ogniu od strony skóry. Wysmaż skórkę tak aby była chrupiąca. Przewróć pierś na drugą stronę i polej skórkę mieszanką miodu i soku pomarańczowego. Kapustę poszatkuj w drobne paski. Czosnek, imbir i chili pokrój w drobną kostkę i całość podsmaż na oleju – krótko, na dużym ogniu. Całość wykończ sosem sojowym i rybnym a gdy zgasisz ogień całość okraś olejem sezamowym. Ułóż kapustę a na wierzchu plastry smacznej kaczki. Gotowe

POLĘDWICA WOŁOWA NA SMAŻONEJ Z BOROWIKAMI KAPUŚCIE KISZONEJ
Składniki na 4 osoby: 
  • 800g polędwicy wołowej, 
  • 4 ząbki czosnku, 
  • 4 gałązki rozmarynu, 
  • 800g dobrej jakości kapusty kiszonej, 
  • 50g suszonych borowików, 
  • 1 łyżka mąki, 
  • 100g smalcu, 
  • sól, pieprz
Przepis: Kapustę poszatkuj i smaż na połowie stopionego smalcu. Dopraw solą, pieprzem i pociętymi namoczonymi borowikami. Całość przesmaż i „zaciągnij” mąką. Smaż kapustę aż będzie złocista. Polędwicę oczyść z błon, wykrój 4 równe steki, dopraw solą i pieprzem i smaż w reszcie stopionego smalcu z każdej ze stron po 3 minuty. Pod koniec smażenia wrzuć na patelnię z polędwicą zgniecione ząbki czosnku i gałązki rozmarynu. Całość wymieszaj i zostaw w ciepłym miejscu przez kolejne 4 minuty. Układaj kapustę i plastry polędwicy. Gotowe

PIECZONA GŁÓWKA KAPUSTY Z KASZĄ JĘCZMIENNĄ, PAPRYKĄ WĘDZONĄ I BOCZKIEM
Składniki na 4 osoby: 
  • 1 główka białej kapusty, 
  • 300g kaszy jęczmiennej, 
  • 150 g surowego wędzonego boczku, 
  • 1 łyżeczka kminku, 
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki, 
  • sól, pieprz, 
  • 1 cebula, 
  • 1 pęczek kopru
Przepis: Kapustę w całości ugotuj w osolonej wodzie aż będzie miękka. Wytnij głąb i delikatnie od środka wyciągnij liście tak aby stworzyć otwartą kopułę. Liście z głąbem posiekaj, dodaj posiekaną cebulę i wrzuć do kapusty. Ugotuj kaszę, usmaż pocięty w kostkę boczek, wrzuć do kapusty. Całość wymieszaj w kapuście, dopraw kminkiem, wędzoną papryką, sprawdź słoność, dodaj pieprz. Włóż do garnka, przykryj koprem, zakryj pokrywką i piecz w piekarniku przez około 1 godzinę. Wyciągnij, krój i jedz gorące. Gotowe
Więcej na ten temat