GLAZUROWANA MIODEM PIERŚ Z KACZKI NA SZYBKO SMAŻONEJ SUROWEJ BIAŁEJ KAPUŚCIE
Składniki na 4 osoby:
- 2 duże piersi z kaczki,
- 1 łyżka miodu,
- sok z 1 pomarańczy,
- ćwiartka surowej białej kapusty,
- 1 długie chili cayenne,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 cm korzenia świeżego imbiru,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżka sosu rybnego,
- 1 łyżeczka oleju sezamowego,
- olej do smażenia
Przepis: Kaczkę oczyść z błon, natnij skórę w kostkę, delikatnie posmaruj olejem i smaż na patelni na średnim ogniu od strony skóry. Wysmaż skórkę tak aby była chrupiąca. Przewróć pierś na drugą stronę i polej skórkę mieszanką miodu i soku pomarańczowego. Kapustę poszatkuj w drobne paski. Czosnek, imbir i chili pokrój w drobną kostkę i całość podsmaż na oleju – krótko, na dużym ogniu. Całość wykończ sosem sojowym i rybnym a gdy zgasisz ogień całość okraś olejem sezamowym. Ułóż kapustę a na wierzchu plastry smacznej kaczki. Gotowe
POLĘDWICA WOŁOWA NA SMAŻONEJ Z BOROWIKAMI KAPUŚCIE KISZONEJ
Składniki na 4 osoby:
- 800g polędwicy wołowej,
- 4 ząbki czosnku,
- 4 gałązki rozmarynu,
- 800g dobrej jakości kapusty kiszonej,
- 50g suszonych borowików,
- 1 łyżka mąki,
- 100g smalcu,
- sól, pieprz
Przepis: Kapustę poszatkuj i smaż na połowie stopionego smalcu. Dopraw solą, pieprzem i pociętymi namoczonymi borowikami. Całość przesmaż i „zaciągnij” mąką. Smaż kapustę aż będzie złocista. Polędwicę oczyść z błon, wykrój 4 równe steki, dopraw solą i pieprzem i smaż w reszcie stopionego smalcu z każdej ze stron po 3 minuty. Pod koniec smażenia wrzuć na patelnię z polędwicą zgniecione ząbki czosnku i gałązki rozmarynu. Całość wymieszaj i zostaw w ciepłym miejscu przez kolejne 4 minuty. Układaj kapustę i plastry polędwicy. Gotowe
PIECZONA GŁÓWKA KAPUSTY Z KASZĄ JĘCZMIENNĄ, PAPRYKĄ WĘDZONĄ I BOCZKIEM
Składniki na 4 osoby:
- 1 główka białej kapusty,
- 300g kaszy jęczmiennej,
- 150 g surowego wędzonego boczku,
- 1 łyżeczka kminku,
- 1 łyżeczka wędzonej papryki,
- sól, pieprz,
- 1 cebula,
- 1 pęczek kopru
Przepis: Kapustę w całości ugotuj w osolonej wodzie aż będzie miękka. Wytnij głąb i delikatnie od środka wyciągnij liście tak aby stworzyć otwartą kopułę. Liście z głąbem posiekaj, dodaj posiekaną cebulę i wrzuć do kapusty. Ugotuj kaszę, usmaż pocięty w kostkę boczek, wrzuć do kapusty. Całość wymieszaj w kapuście, dopraw kminkiem, wędzoną papryką, sprawdź słoność, dodaj pieprz. Włóż do garnka, przykryj koprem, zakryj pokrywką i piecz w piekarniku przez około 1 godzinę. Wyciągnij, krój i jedz gorące. Gotowe