Pytanie na Śniadanie

Śniadanie - tost francuski z borowikami

Tost francuski z borowikami, zapiekany pod beszamelem 
  • 4 kromki jasnego chleba 
  • 2 jajka 
  • 100 g borowików 
  • Olej do smażenia 
  • 2 szalotki 
  • Ząbek czosnku 
  • Cytryna 
  • Pęczek natki 
  • 50 g masła 
  • 200 ml mleka 
  • 2 łyżki mąki 
  • Gałka muszkatołowa 
  • Sól, pieprz 
  • Pomidorki koktajlowe 
  • Mieszane sałaty 
  • Oliwa z oliwek 
Borowiki kroimy w plastry, smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną masła, gdy grzyby zaczną się rumienić dodajemy drobno posiekaną szalotkę i czosnek, doprawiamy solą i pierzem, gdy zmiękną doprawiamy sokiem z cytryny i natką z pietruszki. Chleb maczamy w rozmąconym jajku i smażymy na oleju do uzyskania złotego koloru, smażone grzyby wykładamy na kromkę usmażonego chleba i przykrywany kolejną i polewamy beszamelem sporządzonym z mleka, masła, mąki i przypraw, zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180C, gdy beszamel się zarumieni, wyjmujemy tost i podajemy z mieszanymi sałatami z pomidorkami, oliwą i sokiem z limonki. 
Więcej na ten temat