Pasztet wegański z salsą gruszkową: Pasztet:
100g zmielonych orzechów włoskich
150ml wody
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
30g wegańskiego parmezanu - starty na małej tarce (można użyć zwykłego, jeśli danie nie ma być wegańskie)
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka sosu sojowego
5g drobno posiekanej pietruszki
Dodatkowo:
2 gruszki
pieprz cayenne
drobno posiekany koperek
1 łyżka octu jabłkowego/gruszkowego
50g rukoli
Przyprawy - 1/4 łyżeczki każdej:
pieprz, pieprz cayenne, papryka wędzona, tymianek, granulowany czosnek.
Wymieszaj wszystkie składniki na pasztet w małym rondlu i gotuj na małym ogniu, aż uzyskasz gęsty pasztet, a większość płynu wyparuje.
Gruszki pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z łyżką octu, łyżką oliwy, pieprzem cayenne i posiekanym koperkiem.
Pasztet podawaj na kromce chleba, na wierzch dodaj kilka liści rukoli i salsę gruszkową, udekoruj koperkiem i pieprzem cayenne (lub chilli).
Tarta gruszkowa z serem gruyere
1 opakowanie ciasta francuskiego
1-2 gruszki
70 g sera gruyere
10g sera pleśniowego
1 łyżka musztardy miodowej
20g solonych zmielonych orzechów laskowych
1 jajko
Świeży tymianek
1 łyżeczka miodu
Rozwiń ciasto francuskie, rozsmaruj musztardę na powierzchni ciasta, ale zostaw 1 cm samego ciasta na brzegach. Posyp na musztardę 50g sera gruyere startego przez dużej tarce, na ser dodaj cienkie plasterki gruszek, dodaj kolejne 20g sera na gruszki. Brzegi ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut.
Podawaj z miodem i świeżym tymiankiem.
Zupa gruszkowa ze szpinakiem i wędzonym boczkiem
3 gruszki
100g obranych migdałów
200g świeżego szpinaku
1 mała cebula, drobno posiekana
1 litr wywaru warzywnego
50g boczku wędzonego
1 pęczek zielonej pietruszki
sól, pieprz i wędzona papryka
50g serka śmietankowego
Oliwa z oliwek
W rondelku na małym ogniu podsmaż drobno posiekany boczek, aż wytopi się tłuszcz, a mięso się zarumieni. Wyjmij boczek i włóż drobno posiekaną cebulę. Trzymaj przez 4 minuty, następnie dodaj migdały, gruszki, przyprawy i dalej gotuj przez 6 minut (lub aż gruszki będą miękkie). Dodaj szpinak, pietruszkę i gotuj przez kolejne 2 minuty.
Zblenduj całość aż uzyskasz kremową zupę.
Podawaj z serkiem śmietankowym, chrupiącym boczkiem i oliwą z oliwek.
Pierś z kaczki z piklowanymi gruszkami i sosem z czerwonego wina
1 pierś z kaczki
2 gruszki
150ml octu gruszkowego / jabłkowego
150ml wody
50g białego cukru
1 laska cynamonu
1 gwiazdka anyżu
szczypta soli
2 czerwone cebule
1 łyżeczka cukru
3 łyżki octu z czerwonego wina
Sos:
150 ml czerwonego wina (merlot)
150 ml wywaru kostnego
200g owoców leśnych
50g masła
1 cebula szalotka
świeży tymianek
sól i pieprz
Natnij skórę na piersi z kaczki, posól i zacznij smażyć kaczkę na patelni, skórą do dołu, na średnim ogniu. Po 5-6 minutach, po zrumienieniu skóry obróć mięso, trzymaj na ogniu przez kolejne 2-3 minuty i włóż pierś z kaczki do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 5-6 minut (w zależności od wielkości piersi). Wyjmij mięso z piekarnika i przed pokrojeniem pozostaw ją na talerzu na 10 minut.
Pokrój gruszki na 1 cm plastry.
Oddzielnie wymieszaj pozostałe składniki w rondlu na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Włóż gruszki do miski, zalej je płynem i pozostaw na co najmniej 30 minut.
Pokrój cebule w piórka i smaż na patelni na średnim ogniu przez 6 minut (lub aż zmięknie). dodaj cukier i ocet, smaż dalej przez 2 minuty i cebula jest gotowa.
Sos,
W rondelku podsmaż drobno posiekaną cebulę szalotkę przez 3 minuty. Dodaj tymianek, wino i gotuj dalej, aż 2/3 wina wyparuje. Dodaj owoce, zmiażdż je tłuczkiem do ziemniaków, aby wycisnąć z nich sok, dodaj wywar kostny i gotuj aż sos zgęstnieje. Na koniec dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, dobrze wymieszaj, aż masło się rozpuści. Sos jest gotowy.