Pytanie na Śniadanie

Sierpniowe street food cz.3

Indyjskie bułeczki Pan Bhaji - puszyste bułeczki serwowane z curry i maślanką
Bułeczki:
  • Ok 300ml mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 saszetka drożdży
  • Ok 450g maki pszennej typ 450
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki miękkiego masła
Keema – curry z kurczaka z kalafiorem
  • 300g mięsa mielonego z kurczaka
  • 1 mały kalafior
  • 2 posiekane marchewki
  • 200g zielonego groszku
  • 2 pomidory
  • 1 łyżka przyprawy masala
  • Chilli suszone do smaku
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 cm imbiru
  • 3 czerwone cebule
  • Sól do smaku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 50g świeżej kolendry
  • 1 cytryna
Bułeczki: W naczyniu połączyć ciepłe mleko, drożdże i cukier. Kiedy zacznie bomblować dodać mąkę i sól. Wyrobić w robocie kilka minut – powstanie luźne ciasto. W końcowej fazie wkręcić do ciasta roztopione masło, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy podwoi objętość wybić powstały dwutlenek węgla, podzielić na mniejsze kulki i umieścić na natłuszczonej tacy. Pozwolić im lekko wyrosnąć i umieścić w piekarniku w temperaturze 180 C z małą ilością pary na ok 20 minut. Upieczone wyjąć z piekarnik a, posmarować odrobiną roztopionego masła i pozwolić im wystygnąć – najlepiej naczynie przykryć wilgotna ściereczką.
Keema: Marchew obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebule obrać i posiekać. Kalafior podzielić na mniejsze cząstki. Czosnek i imbir obrać i zmiksować na gładko. Pomidor podzielić w cząstki ok 2-3 cm. W rondlu podgrzać olej i zeszklić czerwoną cebulę z chilli oraz masalę. Kiedy się zeszklą dodać zmiksowany imbir z czosnkiem, posiekany kalafior, koncentrat pomidorowy i dusić kilka minut. Kiedy lekko zmięknie dodać mielony drób, pomidory, groszek i marchew. Gotować pod przykryciem ok 10 minut. Na końcu dodać kolendrę, doprawić finalnie do smaku sola i sokiem z cytryny. Idealne z bułeczkami i maślanką.

Ciasto tureckie z mięsem i warzywami
Ciasto:
  • Ok 400g mąki pszennej – 2 szklanki
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki soli 
  • 3-4 łyżki oleju
  • 1 saszetka drożdży
  • ½ szklanki ciepłego mleka
Nadzienie:
  • Ok 300g mielonego czerwonego mięsa – wołowina, baranina, jagnięcina
  • Ok 300g ugotowanych i utartych ziemniaków
  • 2 duże cebule – drobno posiekane
  • 8 ząbków czosnku – zmielone
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 2 małe zielone chilli posiekane
  • 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
  • Sól do smaku
  • Roztrzepane jajo do posmarowania przed pieczeniem
W naczyniu połączyć wszystkie suche składniki ciasta, dodać partiami ciepłe mleko i olej. Zakręcić gładkie ciasto kilka minut i odstawić przykryte na ok 30 minut. 
Nadzienie – W garnku podsmażyć cebule, czosnek i przyprawy – przełożyć do innego naczynia a w garnku podsmażyć mielone mięso aż się zezłoci. Podsmażone połączyć dodatkowo z mielonym czosnkiem i po chwili dodać przygotowane ziemniaki. Całość dusić ok 5 minut i finalnie doprawić do smaku. 
Formowanie – podzielić na ok 6-8 równych części. Każda rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką w cienkie i okrągłe placki o średnicy ok 15 cm. Na placek nakładać nadzienie łyżką, uformować woreczek, skręcić i odłożyć na tace z pergaminem. Gotowe posmarować roztopionym masłem i upiec w piekarniku z dodatkiem pary w 190 C - średnia para. Serwować z sałatą.

Pastizzi - maltańskie pierożki z ricottą, groszkiem lub kurczakiem
Ciasto:
Składniki na ok 4 -5 szt.:
  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli i trochę wody - opcjonalnie
Farsz serowy:
  • 200 g sera ricotta
  • 1 małe jajko
  • sól morska (całość powinna być słona)
  • Dodatkowo: 1 jajko do smarowania ciasta
Nadzienie z groszku:
  • 400 g mrożonego groszku
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • półtorej łyżeczki curry
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pieprz, sól
Nadzienie z kurczaka:
  • 2 filety drobiowe mielone
  • Chilli w proszku
  • Sok z cytryny
  • 2-3 łyżki tartego sera lub ricotty
  • Sól, pieprz do smaku
Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj pokrojone drobno zimne masło, sól i trochę wody (około 2-4łyżki). Wyrobić gładkie ciasto i rozwałkować na grubość ok 1,5cm. Podzielić na mniejsze okrągłe placki rozwałkować na grubość ok 2mm. Napełnić nadzieniem, uformować tzw. wulkan. Upiec w 200 C z małą parą ok 25 minut. Będą extra puszyste z chrupiąca skórką. 
Nadzienie serowe – ser połączyć z jajem i doprawić do smaku. 
Nadzienie z groszku – groszek podsmażyć z siekaną cebulą, przyprawami na maśle. Całość lekko zmielić – nie musi być gładko.
Nadzienie z kurczaka – na patelni zrumienić mięso, dodać przyprawy i doprawić do smaku finalnie. Kiedy ostygnie połączyć z serem.
Więcej na ten temat