Indyjskie bułeczki Pan Bhaji - puszyste bułeczki serwowane z curry i maślanką
Bułeczki:
- Ok 300ml mleka
- 2 łyżeczki cukru
- 1 saszetka drożdży
- Ok 450g maki pszennej typ 450
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżki miękkiego masła
Keema – curry z kurczaka z kalafiorem
- 300g mięsa mielonego z kurczaka
- 1 mały kalafior
- 2 posiekane marchewki
- 200g zielonego groszku
- 2 pomidory
- 1 łyżka przyprawy masala
- Chilli suszone do smaku
- 5 ząbków czosnku
- 2 cm imbiru
- 3 czerwone cebule
- Sól do smaku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 50g świeżej kolendry
- 1 cytryna
Bułeczki: W naczyniu połączyć ciepłe mleko, drożdże i cukier. Kiedy zacznie bomblować dodać mąkę i sól. Wyrobić w robocie kilka minut – powstanie luźne ciasto. W końcowej fazie wkręcić do ciasta roztopione masło, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy podwoi objętość wybić powstały dwutlenek węgla, podzielić na mniejsze kulki i umieścić na natłuszczonej tacy. Pozwolić im lekko wyrosnąć i umieścić w piekarniku w temperaturze 180 C z małą ilością pary na ok 20 minut. Upieczone wyjąć z piekarnik a, posmarować odrobiną roztopionego masła i pozwolić im wystygnąć – najlepiej naczynie przykryć wilgotna ściereczką.
Keema: Marchew obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebule obrać i posiekać. Kalafior podzielić na mniejsze cząstki. Czosnek i imbir obrać i zmiksować na gładko. Pomidor podzielić w cząstki ok 2-3 cm. W rondlu podgrzać olej i zeszklić czerwoną cebulę z chilli oraz masalę. Kiedy się zeszklą dodać zmiksowany imbir z czosnkiem, posiekany kalafior, koncentrat pomidorowy i dusić kilka minut. Kiedy lekko zmięknie dodać mielony drób, pomidory, groszek i marchew. Gotować pod przykryciem ok 10 minut. Na końcu dodać kolendrę, doprawić finalnie do smaku sola i sokiem z cytryny. Idealne z bułeczkami i maślanką.
Ciasto tureckie z mięsem i warzywami
Ciasto:
- Ok 400g mąki pszennej – 2 szklanki
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki soli
- 3-4 łyżki oleju
- 1 saszetka drożdży
- ½ szklanki ciepłego mleka
Nadzienie:
- Ok 300g mielonego czerwonego mięsa – wołowina, baranina, jagnięcina
- Ok 300g ugotowanych i utartych ziemniaków
- 2 duże cebule – drobno posiekane
- 8 ząbków czosnku – zmielone
- 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
- 2 małe zielone chilli posiekane
- 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
- Sól do smaku
- Roztrzepane jajo do posmarowania przed pieczeniem
W naczyniu połączyć wszystkie suche składniki ciasta, dodać partiami ciepłe mleko i olej. Zakręcić gładkie ciasto kilka minut i odstawić przykryte na ok 30 minut.
Nadzienie – W garnku podsmażyć cebule, czosnek i przyprawy – przełożyć do innego naczynia a w garnku podsmażyć mielone mięso aż się zezłoci. Podsmażone połączyć dodatkowo z mielonym czosnkiem i po chwili dodać przygotowane ziemniaki. Całość dusić ok 5 minut i finalnie doprawić do smaku.
Formowanie – podzielić na ok 6-8 równych części. Każda rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką w cienkie i okrągłe placki o średnicy ok 15 cm. Na placek nakładać nadzienie łyżką, uformować woreczek, skręcić i odłożyć na tace z pergaminem. Gotowe posmarować roztopionym masłem i upiec w piekarniku z dodatkiem pary w 190 C - średnia para. Serwować z sałatą.
Pastizzi - maltańskie pierożki z ricottą, groszkiem lub kurczakiem
Ciasto:
Składniki na ok 4 -5 szt.:
- 400 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli i trochę wody - opcjonalnie
Farsz serowy:
- 200 g sera ricotta
- 1 małe jajko
- sól morska (całość powinna być słona)
- Dodatkowo: 1 jajko do smarowania ciasta
Nadzienie z groszku:
- 400 g mrożonego groszku
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- półtorej łyżeczki curry
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- pieprz, sól
Nadzienie z kurczaka:
- 2 filety drobiowe mielone
- Chilli w proszku
- Sok z cytryny
- 2-3 łyżki tartego sera lub ricotty
- Sól, pieprz do smaku
Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj pokrojone drobno zimne masło, sól i trochę wody (około 2-4łyżki). Wyrobić gładkie ciasto i rozwałkować na grubość ok 1,5cm. Podzielić na mniejsze okrągłe placki rozwałkować na grubość ok 2mm. Napełnić nadzieniem, uformować tzw. wulkan. Upiec w 200 C z małą parą ok 25 minut. Będą extra puszyste z chrupiąca skórką.
Nadzienie serowe – ser połączyć z jajem i doprawić do smaku.
Nadzienie z groszku – groszek podsmażyć z siekaną cebulą, przyprawami na maśle. Całość lekko zmielić – nie musi być gładko.
Nadzienie z kurczaka – na patelni zrumienić mięso, dodać przyprawy i doprawić do smaku finalnie. Kiedy ostygnie połączyć z serem.