BIAŁY CHŁODNIK Z OGÓRKAMI MAŁOSOLNYMI
- Jogurt
- Kefir
- Śmietana 18 %
- Pęczek rzodkiewek
- Ogórki małosolne
- Jabłko ligol
- Koperek
- Garść malutkich kurek
- 2 łyżki orzechów włoskich
- Oliwa
- Ząbek czosnku
Ogórki kroimy w drobną kostkę. Rzodkiewkę w paseczki. Pół jabłka również kroimy w drobną kostkę. Kurki podsmażamy na patelni na łyżce masła. Do miski wlewamy jogurt, kefir i śmietanę. Łączymy wszystko na gładko. Wrzucamy pokrojone ogórki, jabłko, rozdrobniony ząbek czosnku, poszatkowany koperek. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, mieszamy i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypujemy kawałkami orzechów, kurkami oraz rzodkiewką.
MAŚLANKOWE CIASTO Z SEZONOWYMI OWOCAMI
- 200 ml maślanki
- 2 jajka
- 150 g cukru
- 120 g miękkiego masła
- 200 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300-500 g malin
Kruszonka:
- 40 g masła
- 60 g mąki
- 40 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- cukier puder do posypania
Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy do powstania jasnej, puszystej masy. Dodajemy maślankę, olej, mąkę i proszek do pieczenia i krótko miksujemy, do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremki do pieczenia, na górze układamy owoce i posypujemy waniliową kruszonką.
Waniliowa kruszonka:
Masło roztapiamy. Wszystkie suche składniki kruszonki umieszczamy w misce i zalewamy roztopionym masłem. Mieszamy łyżką, a następnie rozdrabniamy w dłoniach i posypujemy ciasto.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone – jeżeli jest obklejony surowym ciastem, to należy piec jeszcze kilka minut.
JOGURTOWA ZUPA OWOCOWA
- Duży kubeczek jogurtu naturalnego
- 800 g sezonowych owoców
- 400 g makaronu (np. kokardki)
- 2 op. kisielu truskawkowego z cukrem
- 1 l soku jabłkowego
- 1 litr wody
- Kwiaty jadalne
Świeże owoce umyj i w razie potrzeby usuń pestki. Większe owoce pokrój na mniejsze kawałki. Do garnka wlej litr wody oraz pół litra soku jabłkowego i dodaj owoce. Całość zagotuj a następnie zmniejsz ogień i poczekaj aż owoce puszczą swój sok. Saszetkę ulubionego kisielu wymieszaj dokładnie w 1/4 szklanki wody i wlej do kompotu z owocami. Całość mieszaj do ponownego zagotowania i lekkiego zgęstnienia. Kompot z owocami i kisielem powinien być szklisty. Po chwili możesz już wyłączyć prawie gotową zupę owocową i odstawić ją do ostudzenia, następnie dodać jogurt naturalny. Podawać z makaronami kokardkami.