Pytanie na Śniadanie

Mleko i produkty mleczne na lato cz.3

Sfinansowano z Funduszu Promocji Mleka
BIAŁY CHŁODNIK Z OGÓRKAMI MAŁOSOLNYMI
  • Jogurt
  • Kefir
  • Śmietana 18 %
  • Pęczek rzodkiewek
  • Ogórki małosolne
  • Jabłko ligol
  • Koperek
  • Garść malutkich kurek
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • Oliwa
  • Ząbek czosnku
Ogórki kroimy w drobną kostkę. Rzodkiewkę w paseczki. Pół jabłka również kroimy w drobną kostkę. Kurki podsmażamy na patelni na łyżce masła. Do miski wlewamy jogurt, kefir i śmietanę. Łączymy wszystko na gładko. Wrzucamy pokrojone ogórki, jabłko, rozdrobniony ząbek czosnku, poszatkowany koperek. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, mieszamy i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypujemy kawałkami orzechów, kurkami oraz rzodkiewką.

MAŚLANKOWE CIASTO Z SEZONOWYMI OWOCAMI
  • 200 ml maślanki
  • 2 jajka
  • 150 g cukru
  • 120 g miękkiego masła
  • 200 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300-500 g malin
Kruszonka:
  • 40 g masła
  • 60 g mąki
  • 40 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • cukier puder do posypania
Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy do powstania jasnej, puszystej masy. Dodajemy maślankę, olej, mąkę i proszek do pieczenia i krótko miksujemy, do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremki do pieczenia, na górze układamy owoce i posypujemy waniliową kruszonką.
Waniliowa kruszonka:
Masło roztapiamy. Wszystkie suche składniki kruszonki umieszczamy w misce i zalewamy roztopionym masłem. Mieszamy łyżką, a następnie rozdrabniamy w dłoniach i posypujemy ciasto.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone – jeżeli jest obklejony surowym ciastem, to należy piec jeszcze kilka minut.

JOGURTOWA ZUPA OWOCOWA
  • Duży kubeczek jogurtu naturalnego
  • 800 g sezonowych owoców
  • 400 g makaronu (np. kokardki)
  • 2 op. kisielu truskawkowego z cukrem
  • 1 l soku jabłkowego
  • 1 litr wody
  • Kwiaty jadalne
Świeże owoce umyj i w razie potrzeby usuń pestki. Większe owoce pokrój na mniejsze kawałki. Do garnka wlej litr wody oraz pół litra soku jabłkowego i dodaj owoce. Całość zagotuj a następnie zmniejsz ogień i poczekaj aż owoce puszczą swój sok. Saszetkę ulubionego kisielu wymieszaj dokładnie w 1/4 szklanki wody i wlej do kompotu z owocami. Całość mieszaj do ponownego zagotowania i lekkiego zgęstnienia. Kompot z owocami i kisielem powinien być szklisty. Po chwili możesz już wyłączyć prawie gotową zupę owocową i odstawić ją do ostudzenia, następnie dodać jogurt naturalny. Podawać z makaronami kokardkami.
Więcej na ten temat