Pytanie na Śniadanie

Deser z cukinii

Kotleciki z ugotowanych ziemniaków z łososiem wędzonym i kwaśną śmietaną 

 Składniki dla 4 osób 
 300 g ugotowanych ziemniaków 
 Kilka plasterków wędzonego łososia 
 100g kwaśnej śmietany
 1/2 średniej cebuli 
 1 średnie jajko 
 1-2 czubate łyżki mąki pszennej 
 pół garści natki pietruszki
 sól, pieprz, papryka do smaku 
 olej roślinny do smażenia 

 Sposób przygotowania Ugotowane i dobrze odlane ziemniaki przepuść przez praskę lub zmiel w maszynce na małych oczkach. Możesz też zmielić zimne ziemniaki z obiadu, z dnia poprzedniego. Cebulę obierz i drobno poszatkuj. Zeszklij ją na patelni na łyżce oleju roślinnego. Pol kilku minutach całość przełóż do miski ze zmielonymi ziemniakami. Wbij jedno jajko, dodaj przyprawy oraz mąkę i siekaną natkę pietruszki. Całość dobrze wymieszaj. Patelnię ponownie nagrzej z kilkoma łyżkami oleju. Łyżką nabieraj porcje ciasta. Porcje wielkości orzecha włoskiego formować w dłoni na placek i smażyć na patelnię na złoto. Ciasto ziemniaczane będzie lepkie – to nic złego! Podać ze śmietaną i łososiem. Oprócz tego nawiązuje do Tapiego i robię swoje 

Szybki Strogonoff z wieprzowiną i kurkami 

Składniki dla 4 osób 
 400g polędwiczki wieprzowej 
 200g grzybów – pieczarki, kurki 
 1 cebula 
 100 ml słodkiej śmietany 
 łyżka koncentratu pomidorowego 
 łyżka masła 
 sól i czarny pieprz do smaku

 Sposób przygotowania Wieprzowinę pokroić w drobne paseczki i podsmażyć na maśle. Zrumieniona przełożyć do rondla Na tej samej patelni podsmażyć obrane i pokrojone w piórka cebule i grzyby. Po usmażeniu przełożyć je do garnka z mięsem. Do całości dodać koncentrat pomidorowy i lekko poddusić. Dolać około 200 ml wody, śmietanę i całość wolno gotować ok 20 minut. Całośc finalnie doprawić i podać z ryżem lub młodymi ziemniakami 

 Carpaccio z pieczonego buraka z morelami i kurczakiem Składniki dla 4 osób 

 2 duże upieczone buraki 
 2 ząbki czosnku – pokrojone w cienkie plasterki
 50ml oliwy z oliwek
 500g moreli
 2 filety z kurczaka 
 3 łyżki sosu sojowego jasnego 
 1 łyżka miodu 
 Sok z 1 cytryny 
 Gałązka tymianku 
 Oliwa chilli 
 Sól, cukier do smaku 
 Zielone kiełki lub listki (rukola, roszponka) 

 Sposób przygotowania Buraki upiec zawinięte indywidualnie w piekarniku w 180 C ok 1,5 godziny. Lekko wystudzone obrać jeszcze, gdy są ciepłe. Buraki pokroić na szatkownicy w cienkie 1-2mm plasterki i ułożyć na talerzu. Morele – oczyścić, podzielić na ćwiartki i podsmażyć na mocno rozgrzanej patelni. Lekko zrumienione skropić sokiem z cytryny, miodem lub cukrem i olejem chilli z odrobina tymianku. Kurczak – zamarynować z sosem sojowym, tymiankiem i miodem. Ugrillować ok 15 minut przewracając. Pokroić w plasterki i ułożyć na carpaccio. Udekorować listkami i skropić sokiem z cytryny i oliwą 

Zapiekanka z cukinii z mięsem mielonym i pomidorami Składniki dla 4 osób
 4 cukinie 
 400g mięsa mielonego 
 200 g cebuli 
 1 główka czosnku
 100g ugotowanego ryżu
 30 g pietruszki
 Sól, pieprz,
 słodka papryka do smaku

 Sos: 
 400g jogurtu 
 200g mielonych pomidorów z puszki 
 100 ml 
sól ½ łyżeczki pieprz czarny
 Mozzarella opcjonalnie do oprószenia dania

 Sposób przygotowania: Cukinie pokroić w równe 1-2 cm plastry Mięso połączyć z ugotowanym ryżem, siekaną cebulą, siekną pietruszką i po ok 1 łyżeczce przypraw. Wyrobić masę. W naczyniu poukładać na przemian plastry cukinii i porcje masy mięsnej. Wypełnić w ten sposób naczynie do zapiekania. Sos – połączyć składniki sosu i doprawić do smaku. Powinien być wyrażny. Sosem polać ułożoną zapiekankę i zapiec 20 Minut 200 C

Więcej na ten temat