Kotleciki z ugotowanych ziemniaków z łososiem wędzonym i kwaśną śmietaną
Składniki dla 4 osób
300 g ugotowanych ziemniaków
Kilka plasterków wędzonego łososia
100g kwaśnej śmietany
1/2 średniej cebuli
1 średnie jajko
1-2 czubate łyżki mąki pszennej
pół garści natki pietruszki
sól, pieprz, papryka do smaku
olej roślinny do smażenia
Sposób przygotowania
Ugotowane i dobrze odlane ziemniaki przepuść przez praskę lub zmiel w maszynce na małych oczkach. Możesz też zmielić zimne ziemniaki z obiadu, z dnia poprzedniego. Cebulę obierz i drobno poszatkuj. Zeszklij ją na patelni na łyżce oleju roślinnego. Pol kilku minutach całość przełóż do miski ze zmielonymi ziemniakami. Wbij jedno jajko, dodaj przyprawy oraz mąkę i siekaną natkę pietruszki. Całość dobrze wymieszaj. Patelnię ponownie nagrzej z kilkoma łyżkami oleju. Łyżką nabieraj porcje ciasta. Porcje wielkości orzecha włoskiego formować w dłoni na placek i smażyć na patelnię na złoto. Ciasto ziemniaczane będzie lepkie – to nic złego!
Podać ze śmietaną i łososiem.
Oprócz tego nawiązuje do Tapiego i robię swoje
Szybki Strogonoff z wieprzowiną i kurkami
Składniki dla 4 osób
400g polędwiczki wieprzowej
200g grzybów – pieczarki, kurki
1 cebula
100 ml słodkiej śmietany
łyżka koncentratu pomidorowego
łyżka masła
sól i czarny pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Wieprzowinę pokroić w drobne paseczki i podsmażyć na maśle. Zrumieniona przełożyć do rondla
Na tej samej patelni podsmażyć obrane i pokrojone w piórka cebule i grzyby. Po usmażeniu przełożyć je do garnka z mięsem. Do całości dodać koncentrat pomidorowy i lekko poddusić.
Dolać około 200 ml wody, śmietanę i całość wolno gotować ok 20 minut. Całośc finalnie doprawić i podać z ryżem lub młodymi ziemniakami
Carpaccio z pieczonego buraka z morelami i kurczakiem Składniki dla 4 osób
2 duże upieczone buraki
2 ząbki czosnku – pokrojone w cienkie plasterki
50ml oliwy z oliwek
500g moreli
2 filety z kurczaka
3 łyżki sosu sojowego jasnego
1 łyżka miodu
Sok z 1 cytryny
Gałązka tymianku
Oliwa chilli
Sól, cukier do smaku
Zielone kiełki lub listki (rukola, roszponka)
Sposób przygotowania
Buraki upiec zawinięte indywidualnie w piekarniku w 180 C ok 1,5 godziny. Lekko wystudzone obrać jeszcze, gdy są ciepłe. Buraki pokroić na szatkownicy w cienkie 1-2mm plasterki i ułożyć na talerzu.
Morele – oczyścić, podzielić na ćwiartki i podsmażyć na mocno rozgrzanej patelni. Lekko zrumienione skropić sokiem z cytryny, miodem lub cukrem i olejem chilli z odrobina tymianku.
Kurczak – zamarynować z sosem sojowym, tymiankiem i miodem. Ugrillować ok 15 minut przewracając. Pokroić w plasterki i ułożyć na carpaccio. Udekorować listkami i skropić sokiem z cytryny i oliwą
Zapiekanka z cukinii z mięsem mielonym i pomidorami
Składniki dla 4 osób
4 cukinie
400g mięsa mielonego
200 g cebuli
1 główka czosnku
100g ugotowanego ryżu
30 g pietruszki
Sól, pieprz,
słodka papryka do smaku
Sos:
400g jogurtu
200g mielonych pomidorów z puszki
100 ml
sól
½ łyżeczki pieprz czarny
Mozzarella opcjonalnie do oprószenia dania
Sposób przygotowania:
Cukinie pokroić w równe 1-2 cm plastry
Mięso połączyć z ugotowanym ryżem, siekaną cebulą, siekną pietruszką i po ok 1 łyżeczce przypraw. Wyrobić masę. W naczyniu poukładać na przemian plastry cukinii i porcje masy mięsnej. Wypełnić w ten sposób naczynie do zapiekania.
Sos – połączyć składniki sosu i doprawić do smaku. Powinien być wyrażny. Sosem polać ułożoną zapiekankę i zapiec 20 Minut 200 C