Pytanie na Śniadanie

Twarogowa kuchnia Celiny Statkiewicz cz.4

Twarogowy bowl 
  • 150 g twarogu 
  • Jogurt naturalny 
  • 2 łodygi szczypiorku 
  • Świeżo zmielony czarny pieprz 
  • ½ szklanki pokrojonych w plasterki ogórków 
  • ½ średniej papryki pomarańczowej 
  • 10 przekrojonych na pół pomidorów koktajlowych 
  • 1 łyżka posiekanych, prażonych, łuskanych pistacji 
  • Sól 
W małej misce wymieszać twaróg z 1 łyżką jogurtu naturalnego, szczypiorkiem i pieprzem do smaku.
Ułóż na wierzchu ogórki, paprykę i pomidory, a następnie udekoruj pozostałą 1 łyżką szczypiorku i pistacji. Do smaku posyp szczyptą soli i pieprzu.

Twarogowe kluski leniwe ze śmietaną i jagodami 
  • 500 g tłustego twarogu 
  • Śmietana 18% 
  • 2 duże, ekologiczne jajka 
  • ok. 3/4 szklanki mąki 
  • 1 czubata łyżka cukru z wanilią 
  • Cukier 
  • Jagody 
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Twaróg bardzo dokładnie rozcieramy widelcem wraz z cukrem i żółtkami (można też zblendować). Dodajemy mąkę. Gdy ją wymieszamy z twarogiem dodajemy pianę z białek i łączymy. Ciasto może się lepić – nie dosypujemy mąki, wystarczy podsypać później blat. Nie zagniatamy ciasta długo – tylko do połączenia składników. Blat i dłonie podsypujemy mąką. Otwartą dłonią toczymy wałeczek, a następnie spłaszczamy. Nożem odcinamy kawałki pod ukosem. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujmy ok. 1 minutę od wypłynięcia. Polewamy roztopionym masłem, nakładamy kleks śmietany i posypujemy jagodami.

Masło ziołowe 
  • Kostka masła 
  • 6 łyżek posiekanych drobno ziół – świeża bazylia, melisa, mięta, tymianek, oregano 
  • Sól 
  • Świeża bagietka 
Masło w temperaturze pokojowej utrzyj łyżką stołową z posiekanymi bardzo drobno ziołami, całość dopraw do smaku solą. Wyłóż masę z masła na kawałek foli spożywczej i uformuj wałeczek, kiedy będzie gotowy włóż do lodówki, żeby masło zrobiło się twarde.
Kampania sfinansowana z Funduszu Promocji Mleka
Więcej na ten temat