Pytanie na Śniadanie

Francuska kuchnia Agnieszki Mielczarek cz.2

French toast z brioszki   
  • 4 kromki czerstwej chałki   
  • 2 jaja   
  • Sól  
  • Cukier  
  • 4 łyżki mleka   
Mieszamy jajo z mlekiem solą i cukrem, rozpuszczamy masło na patelni, namaczamy chałkę w mleku z jajem i na patelni smażymy na złoty kolor, podajemy z konfiturą domową.  

Kurczak w cydrze z cebulką   
  • Pierś z kurczaka  
  • kawałek masła  
  • łyżka oliwy  
  • sól  
  • pieprz  
  • 4 cebule szalotki  
  • 5 suszonych moreli   
  • pół szklanki cydru lub białego wina  
Francuskie ciasto z ementalerem   
  • 150 g mąki   
  • 1 op. suszonych drożdży   
  • 3 całe jaja   
  • 100 ml oleju lub oliwy   
  • 100 g sera żółtego startego  
  • 150 g szynki 
Vinegrette  
  • 4 łyżki oliwy,   
  • 1 łyżka musztardy francuskiej   
  • 1 łyżeczka miodu   
  • 2 łyżki octu ulubionego  
Mieszamy ocet z musztardą, dodajemy powoli olej i miód, mieszamy.   

Vinegrette balsamiczny   
  • 4 łyżki oleju  
  • 2 łyżki octu balsamico  
  • 1 łyżeczka musztardy  
Mieszamy ocet balsamiczny z musztardą dodajemy oliwę. Powoli mieszamy trzepaczką. 
  
Polski vinegrette   
  • 4 łyżki oliwy  
  • 1 łyżka octu jabłkowego  
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej  
  • 1 łyżeczka miodu  
  • 2 łyżki jagód  
Więcej na ten temat