French toast z brioszki
- 4 kromki czerstwej chałki
- 2 jaja
- Sól
- Cukier
- 4 łyżki mleka
Mieszamy jajo z mlekiem solą i cukrem, rozpuszczamy masło na patelni, namaczamy chałkę w mleku z jajem i na patelni smażymy na złoty kolor, podajemy z konfiturą domową.
Kurczak w cydrze z cebulką
- Pierś z kurczaka
- kawałek masła
- łyżka oliwy
- sól
- pieprz
- 4 cebule szalotki
- 5 suszonych moreli
- pół szklanki cydru lub białego wina
Francuskie ciasto z ementalerem
- 150 g mąki
- 1 op. suszonych drożdży
- 3 całe jaja
- 100 ml oleju lub oliwy
- 100 g sera żółtego startego
- 150 g szynki
Vinegrette
- 4 łyżki oliwy,
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki octu ulubionego
Mieszamy ocet z musztardą, dodajemy powoli olej i miód, mieszamy.
Vinegrette balsamiczny
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki octu balsamico
- 1 łyżeczka musztardy
Mieszamy ocet balsamiczny z musztardą dodajemy oliwę. Powoli mieszamy trzepaczką.
Polski vinegrette
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki jagód