Omlet Tamagoyaki z sosem sojowym i dymką - formowany w macie do sushi
- 2 jajka
- 1 łyżka dashi
- 1 czubata łyżeczka cukru trzcinowego
- 1⁄2 łyżeczki sosu sojowego
- olej słonecznikowy
Wbij jajka do miski, dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Na patelni o średnicy około 22 cm rozgrzej nie- wielką ilość́ oleju. Usuń́ jego nadmiar za pomocą̨ ręcznika papierowego (cała powierzchnia patelni musi być́ równomiernie pokryta olejem). Wylej na patelnię 1⁄5 ubitej masy jajecznej, jak przy smażeniu naleśników. Zanim powierzchnia jajek całkowicie się̨ zetnie, zroluj omlet i przesuń́ na bok patelni. Wylej na patelnię kolejną 1⁄5 masy i rozprowadź́ pod pierwszym rulonem. Gdy już̇ będzie usmażona, ale nie całkiem ścięta, zawiń́ ją wokół pierwszego rulonu. Powtarzaj tę czynność́, dopóki nie zużyjesz całej masy jajecznej. Za pomocą̨ maty bambusowej do sushi uformuj omlet w ładny prostokątny kształt i pozostaw do wystygnięcia. Pokrój omlet na 6 kawałków i podawaj.