Fasolka w parmezanowej panierce z dipem tzatziki
Składniki dla 4 osób:
- Ok 200g fasolki szparagowej
- 1 szklanka bułki tartej Panko
- 1/2 szklanki tartego twardego sera (parmezan, pecorino)
- 2 jaja
- Oliwa do skropienia
- 1 cytryna
- 2 ogórki szklarniowe
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- Sól, pieprz do smaku
Fasolkę oczyścić. W naczyniu rozbić jaja i doprawić lekko do smaku. W osobnej misce połączyć bułkę tartą z tartym parmezanem. Fasolkę najpierw obtoczyć w jaju a następnie w bułce z serem. Ułożyć na tacy z pergaminem i piec kilka minut w 200 C – na złoto.
Tzatziki – ogórka obrać i oczyścić z pestek, zetrzeć na grubych oczkach tarki. Połączyć z jogurtem, dobrze z rozgniecionym czosnkiem, doprawić do smaku i dodać oliwę.
Azjatycka sałatka z fasolką, młodymi listkami i jajem jak do ramen
Składniki dla 4 osób:
- Ok 300g oczyszczonej fasolki szparagowej
- 1 stek z rostbefu
- 4 jaja
- Garść płatków kokosa
- 1 papryczka chilli
- 2 cm tartego imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki cukru
- 2 ogórki
- 2 kolby kukurydzy
- Ok 30g świeżej kolendry
- 1 szalotka
- Limonka
- Ok 200g ulubionej sałaty
- Olej do smażenia
Jaja wyjąć z lodówki, ugotować 7 minut i wystudzić w wodzie z lodem, aby uzyskać efekt jaja płynnego wewnątrz.
Stek z rostbefu wyjąc z lodówki ok 30 minut przed smażeniem – aby wyrównać temperaturę wewnątrz. Skropić odrobina tłuszczu i ugrillować na suchej patelni 3 minuty z każdej strony. Kiedy odpocznie podzielić na cienkie plastry i dodać do sałatki.
Na rozgrzanej patelni podsmażyć gwałtownie kawałki kukurydzy i fasolkę.
W naczyniu połączyć płatki kokosa, cukier, zmielony czosnek i imbir.
W misce ułożyć sałatę, pokrojonego ogórka, kukurydze ż fasolką i smażoną szalotkę. Jaja podzielić na połówki i ułożyć na sałacie, dodać mieszankę płatków kokosa, sok z limonki i listki kolendry
Szybkie danie z woka - mięso mielone z orzechami, tofu i fasolka szparagową
Składniki dla 4 osób:
- Ok 300g oczyszczonej fasolki szparagowej
- 200g tofu
- 2 łyżki prażonych orzeszków ziemnych
- Ok 400g mięsa mielonego
Sos:
- 3 łyżki sosu hoisin
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka mielonego białego pieprzu
- 2 łyżki oleju sezamowego
- Odrobina oleju chilli do smaku
- 3 ząbki czosnku
- 3 cm siekanego imbiru
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- Mały pęczek dymki
- 250g suchego ryżu basmati
Składniki sosu połączyć w naczyniu i odstawić. 1/3 objętości przygotowanego sosu dodać do mięsa mielonego i wymasować.
Tofu pokroić w kosteczkę.
Na rozgrzanej patelni podsmażyć mięso mielone ok 10 minut. W osobnym rondlu obgotować ok 1 minutę oczyszczoną fasolkę, dodać ja do mięsa wraz z tofu. Całość uzupełnić przygotowanym wcześniej sosem. Dusić ok 3 minuty mieszając.
Idealnie serwować z ryżem basmati.
Ryba gotowana po polsku z jajem w koszulce i fasolką z chrupiąca bułką na maśle
Składniki dl 4 osób:
- Ok 600g fileta ryby – sandacz, dorsz, pstrąg
- Pęczek włoszczyzny
- 400g fasolki szparagowej
- 4 jaja
- 50ml octu winnego
- 100g masła
- 100g bułki tartej – polecam panko
- Sól, pieprz do smaku
Z włoszczyzny ugotować prosty bulion i doprawić go do smaku. Filety ryby oczyścić i wyporcjować. Ugotować ok 5 minut w przygotowanym bulionie.
Osobno zagotować wodę z octem winnym i ugotować jaja w koszulce przez ok 3,5 minuty.
Fasolkę oczyścić, ugotować ok 5 minut w lekko osolonej wodzie.
W osobnym rondlu dobrze podgrzać masło i usmażyć w nim bułkę tartą z odrobiną soli. Ugotowaną fasolkę zaaranżować na talerzu, polać gorącą bułką tartą.