Pytanie na Śniadanie

Desery z galaretką – idealne na lato

Wysokie temperatury i słońce nie sprzyjają ochocie na ciężkie desery. Jeśli szukasz pomysłu na coś lekkiego, co wręcz rozpływa się w ustach, a dodatkowo – do podania na chłodno – galaretka sprawdzi się idealnie!

Sernik na zimno na spodzie daktylowo owsianym z galaretką i owocami
Składniki na spód:
  • 200 g płatków owsianych
  • 70 g daktyli
Składniki na masę sernikową:
  • 400 g serka homogenizowanego/lub twarogu sernikowego
  • 1 opakowanie galaretki przezroczystej
  • 150 ml wody
Galaretka na wierzch sernika:
  • 1 opakowanie dowolnej galaretki
  • 250 g wody
Daktyle namoczyć w gorącej wodzie, następnie odcedzić i drobno pokroić. Wymieszać z płatkami owsianymi. Gotową masę wyłożyć na spód formy. Zagotować wodę i dokładnie wymieszać w niej galaretkę. Odstawić do wystudzenia. Do serka wlać przestudzoną galaretkę i dokładnie wymieszać. Następnie gotową masę wylać na przygotowany wcześniej spód.
 Na galaretkę na wierzch - zagotować wodę i dokładnie wymieszać w niej galaretkę. Odstawić do wystudzenia. Wystudzoną galaretkę rozlać na sernik. Na wierz galaretki poukładać owoce według uznania.

Tort z galaretką
Składniki na biszkopt:
  • 3 jaja
  • 80 g cukru
  • 60 g mąki
  • 20 g kakao
Składniki na krem:
  • 200 g mascarpone
  • 100 g schłodzonej śmietany
Galaretki do środka:
  • 1 opakowanie galaretki
  • 200 g wody
Jaja ubijamy z cukrem. Mąkę mieszamy z kakao, przesiewamy. Do ubitej masy jajecznej delikatnie wprowadzamy przesianą mąkę z kakao. Pieczemy w 180 stopniach ok.20 minut. Po upieczeniu studzimy biszkopt i kroimy na dwie bądź trzy części w zależności od tego ile chcemy warstw. Galaretkę zagotować, odstawić do stężenia. Gdy galaretka stężeje wycinamy odpowiedni kształt galaretki, mniejszy od naszego biszkoptu, tak abyśmy mogli schować galaretkę w środku.
Składanie tortu: Na spód formy kładziemy biszkopt następnie smarujemy cienką warstwę kremu, następnie na środek kładziemy galaretkę, zakrywamy ją kremem równo go rozprowadzając, następnie układamy biszkopt. Powtarzamy czynność z kremem i galaretką tyle razy na ile mamy ochotę. Górną warstwę tortu możemy zalać galaretką owocową i udekorować owocami. Przed podaniem odstawić do lodówki na minimum godzinę.

Cukierki z galaretki
  • Dowolny smak galaretki
  • 200 g wody
Dodatki:
  • cukier
  • cynamon
  • zmielone orzeszki
  • wiórki kokosa
  • czekolada
Galaretkę zagotować, odstawić do stężenia. Gdy galaretka stężeje wycinamy odpowiedni kształt galaretki i obtaczamy w naszym ulubionym dodatku. Może to być cukier, cukier wymieszany z cynamonem, zmielone orzeszki, wiórki kokosa czy czekolady.
Więcej na ten temat