Sernik na zimno na spodzie daktylowo owsianym z galaretką i owocami
Składniki na spód:
- 200 g płatków owsianych
- 70 g daktyli
Składniki na masę sernikową:- 400 g serka homogenizowanego/lub twarogu sernikowego
- 1 opakowanie galaretki przezroczystej
- 150 ml wody
Galaretka na wierzch sernika:- 1 opakowanie dowolnej galaretki
- 250 g wody
Daktyle namoczyć w gorącej wodzie, następnie odcedzić i drobno pokroić. Wymieszać z płatkami owsianymi. Gotową masę wyłożyć na spód formy. Zagotować wodę i dokładnie wymieszać w niej galaretkę. Odstawić do wystudzenia. Do serka wlać przestudzoną galaretkę i dokładnie wymieszać. Następnie gotową masę wylać na przygotowany wcześniej spód.
Na galaretkę na wierzch - zagotować wodę i dokładnie wymieszać w niej galaretkę. Odstawić do wystudzenia. Wystudzoną galaretkę rozlać na sernik. Na wierz galaretki poukładać owoce według uznania.
Tort z galaretką
Składniki na biszkopt:
- 3 jaja
- 80 g cukru
- 60 g mąki
- 20 g kakao
Składniki na krem:
- 200 g mascarpone
- 100 g schłodzonej śmietany
Galaretki do środka:
- 1 opakowanie galaretki
- 200 g wody
Jaja ubijamy z cukrem. Mąkę mieszamy z kakao, przesiewamy. Do ubitej masy jajecznej delikatnie wprowadzamy przesianą mąkę z kakao. Pieczemy w 180 stopniach ok.20 minut. Po upieczeniu studzimy biszkopt i kroimy na dwie bądź trzy części w zależności od tego ile chcemy warstw. Galaretkę zagotować, odstawić do stężenia. Gdy galaretka stężeje wycinamy odpowiedni kształt galaretki, mniejszy od naszego biszkoptu, tak abyśmy mogli schować galaretkę w środku.
Składanie tortu: Na spód formy kładziemy biszkopt następnie smarujemy cienką warstwę kremu, następnie na środek kładziemy galaretkę, zakrywamy ją kremem równo go rozprowadzając, następnie układamy biszkopt. Powtarzamy czynność z kremem i galaretką tyle razy na ile mamy ochotę. Górną warstwę tortu możemy zalać galaretką owocową i udekorować owocami. Przed podaniem odstawić do lodówki na minimum godzinę.
Cukierki z galaretki
- Dowolny smak galaretki
- 200 g wody
Dodatki:
- cukier
- cynamon
- zmielone orzeszki
- wiórki kokosa
- czekolada
Galaretkę zagotować, odstawić do stężenia. Gdy galaretka stężeje wycinamy odpowiedni kształt galaretki i obtaczamy w naszym ulubionym dodatku. Może to być cukier, cukier wymieszany z cynamonem, zmielone orzeszki, wiórki kokosa czy czekolady.