Pytanie na Śniadanie

Fasolka szparagowa w roli głównej cz.1

Fasolka w parmezanowej panierce z dipem tzatziki
Składniki dla 4 osób:
  • Ok 200g fasolki szparagowej
  • 1 szklanka bułki tartej Panko
  • 1/2 szklanki tartego twardego sera (parmezan, pecorino)
  • 2 jaja
  • Oliwa do skropienia
  • 1 cytryna
  • 2 ogórki szklarniowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • Sól, pieprz do smaku
Fasolkę oczyścić. W naczyniu rozbić jaja i doprawić lekko do smaku. W osobnej misce połączyć bułkę tartą z tartym parmezanem. Fasolkę najpierw obtoczyć w jaju a następnie w bułce z serem. Ułożyć na tacy z pergaminem i piec kilka minut w 200 C – na złoto.
Tzatziki – ogórka obrać i oczyścić z pestek, zetrzeć na grubych oczkach tarki. Połączyć z jogurtem, dobrze z rozgniecionym czosnkiem, doprawić do smaku i dodać oliwę.

Azjatycka sałatka z fasolką, młodymi listkami i jajem jak do ramen
Składniki dla 4 osób:
  • Ok 300g oczyszczonej fasolki szparagowej
  • 1 stek z rostbefu
  • 4 jaja
  • Garść płatków kokosa
  • 1 papryczka chilli
  • 2 cm tartego imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki cukru
  • 2 ogórki
  • 2 kolby kukurydzy
  • Ok 30g świeżej kolendry
  • 1 szalotka
  • Limonka
  • Ok 200g ulubionej sałaty
  • Olej do smażenia
Jaja wyjąć z lodówki, ugotować 7 minut i wystudzić w wodzie z lodem, aby uzyskać efekt jaja płynnego wewnątrz.
Stek z rostbefu wyjąc z lodówki ok 30 minut przed smażeniem – aby wyrównać temperaturę wewnątrz. Skropić odrobina tłuszczu i ugrillować na suchej patelni 3 minuty z każdej strony. Kiedy odpocznie podzielić na cienkie plastry i dodać do sałatki.
Na rozgrzanej patelni podsmażyć gwałtownie kawałki kukurydzy i fasolkę.
W naczyniu połączyć płatki kokosa, cukier, zmielony czosnek i imbir.
W misce ułożyć sałatę, pokrojonego ogórka, kukurydze ż fasolką i smażoną szalotkę. Jaja podzielić na połówki i ułożyć na sałacie, dodać mieszankę płatków kokosa, sok z limonki i listki kolendry

Szybkie danie z woka - mięso mielone z orzechami, tofu i fasolka szparagową
Składniki dla 4 osób:
  • Ok 300g oczyszczonej fasolki szparagowej
  • 200g tofu
  • 2 łyżki prażonych orzeszków ziemnych
  • Ok 400g mięsa mielonego
Sos:
  • 3 łyżki sosu hoisin
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka mielonego białego pieprzu
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • Odrobina oleju chilli do smaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cm siekanego imbiru
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • Mały pęczek dymki
  • 250g suchego ryżu basmati
Składniki sosu połączyć w naczyniu i odstawić. 1/3 objętości przygotowanego sosu dodać do mięsa mielonego i wymasować.
Tofu pokroić w kosteczkę.
Na rozgrzanej patelni podsmażyć mięso mielone ok 10 minut. W osobnym rondlu obgotować ok 1 minutę oczyszczoną fasolkę, dodać ja do mięsa wraz z tofu. Całość uzupełnić przygotowanym wcześniej sosem. Dusić ok 3 minuty mieszając.
Idealnie serwować z ryżem basmati.

Ryba gotowana po polsku z jajem w koszulce i fasolką z chrupiąca bułką na maśle
Składniki dl 4 osób:
  • Ok 600g fileta ryby – sandacz, dorsz, pstrąg
  • Pęczek włoszczyzny
  • 400g fasolki szparagowej
  • 4 jaja
  • 50ml octu winnego
  • 100g masła
  • 100g bułki tartej – polecam panko
  • Sól, pieprz do smaku
Z włoszczyzny ugotować prosty bulion i doprawić go do smaku. Filety ryby oczyścić i wyporcjować. Ugotować ok 5 minut w przygotowanym bulionie.
Osobno zagotować wodę z octem winnym i ugotować jaja w koszulce przez ok 3,5 minuty.
Fasolkę oczyścić, ugotować ok 5 minut w lekko osolonej wodzie.
W osobnym rondlu dobrze podgrzać masło i usmażyć w nim bułkę tartą z odrobiną soli. Ugotowaną fasolkę zaaranżować na talerzu, polać gorącą bułką tartą.
Więcej na ten temat