Pytanie na Śniadanie

Letnia kuchnia Braci Budnik cz.2

Vilello tonnato - cielęcina z sosem tuńczykowym
Składniki:
  • 300 g cielęciny (udziec lub schab)
  • Oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • Kilka listków szałwii
  • Marchew
  • Seler
  • Pietruszka
  • Seler naciowy
  • Sól, pieprz
Sos:
  • 2 puszki tuńczyka
  • 40 g kaparów
  • 50 ml białego wina
  • 2 łyżki majonezu
  • Cytryna
  • Sól, pieprz
  • 2 fileciki anchois
Cielęcinę dokładnie oczyszczamy i marynujemy w tartych warzywach: marchew, seler, pietruszka, czosnek, seler naciowy. Doprawiamy solą, pieprzem, oliwą i listkami szałwii. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki cielęcinę razem z warzywami zawijamy w folię aluminiową, w środek wbijamy termosondę i i pieczemy do uzyskania ok. 55 stopni, następnie powoli wystudzamy. W tym czasie w blenderze mixujemy tuńczyka, kapary, białe wino, majonez, sok z cytryny i anchois. Gdy uzyskamy gładką masę doprawiamy solą i pieprzem. Wystudzoną cielęcinę kroimy w cienkie plastry i układamy na talerz jak carpaccio, na wierzch obficie wykładamy sos, tak żeby przykrył całe mięso i dekorujemy.

Sałatka z marynowaną polędwiczką wieprzową
Składniki:
  • 200 g polędwiczki wieprzowej
  • Łyżka oliwy
  • Gałązka tymianku
  • Sałata lodowa
  • Pomidorki koktajlowe
  • Czerwona cebula
  • Melon
  • Awokado
  • Ser pleśniowy
  • Pęczek kolendry
  • Orzechy włoskie
  • Orzechy ziemne
  • Dwa ząbki czosnku
  • Cytryna
  • Sól, pieprz
  • Tarty parmezan
Polędwiczkę wieprzową oczyszczamy i marynujemy w soli, pieprzu, oliwie, soku z cytryny, roztartym ząbku czosnku oraz tymianku. Obsmażamy na patelni na złoty kolor i wkładamy do piekarnika, wbijając w jej centralny punkt termosondę i ustawiamy ją na 68 stopni. Melona kroimy w grubą kostkę i wkładamy do miski, dorzucamy tam również pokrojone pomidorki, porwaną sałatę, czerwoną cebulę i ser pleśniowy. Z kolendry, czosnku, oliwy, orzeszków ziemnych, soku z cytryny i parmezanu sporządzamy pesto i dodajemy do składników w naczyniu, dokładnie mieszamy. Na talerz wykładamy pokrojone w plastry awokado, następnie kładziemy wymieszaną sałatkę i odrobinę wystudzoną i pokrojoną w plastry wieprzowinę. Na koniec obsypujemy prażonymi orzechami włoskimi.

Polędwica z dorsza w dojrzewającej szynce
Składniki:
  • 200 g polędwicy z dorsza
  • 4 plastry szynki dojrzewającej
  • Sól, pierz
  • Cytryna
  • Nasiona kolendry
  • 150 ml śmietanki 37%
  • 100 ml białego wina
  • Szalotka
  • Pęczek natki
  • Szafran
Salsa:
  • 3 pomidory malinowe
  • Ząbek czosnku
  • Papryczka chilli
  • Czerwona papryka
  • Oliwa z oliwek
  • Czerwona cebula
  • Limonka
  • Pęczek kolendry
Dorsza oczyszczamy, doprawiamy solą, pieprzem, oliwą, sokiem z cytryny i mielonymi nasionami kolendry, zawijamy w szynkę parmeńską i folię aluminiową, tak żeby powstał cukierek. W środek wbijamy termosondę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 C. Pieczemy do momentu, gdy ryba osiągnie w środku 48-50 C. Pomidory kroimy w kostkę i wkładamy do miski, dodajemy do nich posiekaną czerwoną cebulę, papryczki chilli, czerwoną paprykę, oliwę, czosnek, sok z limonki i dużą ilość posiekanej kolendry. Doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do lodówki na kilka minut. W rondlu z rozgrzaną oliwą przesmażamy drobno posiekaną szalotkę i czosnek, gdy się zeszklą dolewamy wino, gdy odparuje o 80% dolewamy śmietankę, i dodajemy szafran. Sos redukujemy aż zgęstnieje i doprawiamy solą, pieprzem i dużą ilością natki. Gotową rybę podajemy z sosem i odświeżającą salsą.
Więcej na ten temat