Pytanie na Śniadanie

Kwiaty cukinii – jak wykorzystać je w kuchni?

Smażone kwiaty cukinii faszerowane ricottą i chili
Składniki na 4 osoby:
  • 20 młodych cukinii z kwiatami
  • 200 g ricotty
  • 1 papryczka typu cayenne
  • 10 liści mięty
  • 1 trójkąt tartego parmezanu
  • czarny pieprz w młynku
  • 5 litrów oleju
  • 1 cytryna
  • sól
  • 500 ml wody gazowanej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • mąka pszenna
Przepis: Kwiaty oddziel od owoców. Mini cukinie pokrój w plasterki, skrop sokiem z cytryny, dodaj skórkę z niej i całość posól. Wymieszaj z łyżką oleju. Wyłóż na duży talerz. Rozgrzej olej. Papryczkę pokrój w drobną kostkę, podobnie potnij liście mięty. Wymieszaj, dopraw solą, dodaj starty parmezan i całość połącz z ricottą. Faszeruj kwiaty cukinii. Zrób szybkie ciasto do smażenia we fryturze – wymieszaj wodę z łyżeczką sody i zacznij dodawać mąkę. Zrób gęste ciasto, maczaj faszerowane kwiaty i smaż na głębokim oleju. Układaj na sałatce z mini cukinii. Gotowe

Więcej na ten temat