Smażone kwiaty cukinii faszerowane ricottą i chili
Składniki na 4 osoby:
- 20 młodych cukinii z kwiatami
- 200 g ricotty
- 1 papryczka typu cayenne
- 10 liści mięty
- 1 trójkąt tartego parmezanu
- czarny pieprz w młynku
- 5 litrów oleju
- 1 cytryna
- sól
- 500 ml wody gazowanej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- mąka pszenna
Przepis: Kwiaty oddziel od owoców. Mini cukinie pokrój w plasterki, skrop sokiem z cytryny, dodaj skórkę z niej i całość posól. Wymieszaj z łyżką oleju. Wyłóż na duży talerz. Rozgrzej olej. Papryczkę pokrój w drobną kostkę, podobnie potnij liście mięty. Wymieszaj, dopraw solą, dodaj starty parmezan i całość połącz z ricottą. Faszeruj kwiaty cukinii. Zrób szybkie ciasto do smażenia we fryturze – wymieszaj wodę z łyżeczką sody i zacznij dodawać mąkę. Zrób gęste ciasto, maczaj faszerowane kwiaty i smaż na głębokim oleju. Układaj na sałatce z mini cukinii. Gotowe