Pytanie na Śniadanie

Śniadanie - jaja w koszulce z guacamole na toście

Jaja w koszulce z guacamole na toście z emulsją szczypiorkową
  • 2 szt. dojrzałego awokado haas
  • 1 limonka
  • 30g natki pietruszki lub kolendry
  • 150g pomidorów
  • 1 chilli - opcjonalnie
  • 1 czerwona cebula
  • Kilka kromek dobrego pieczywa
  • 4 jaja
  • Ok 50ml octu winnego
  • Oliwa do skropienia
  • Pęczek szczypiorku
  • Ok 100ml oleju z pestek winogron
  • 1 łyżka miodu
  • Sok z ½ cytryny
Wstępnie należy przygotować warzywa – pokroić w drobniutką kostkę cebulę, paprykę, pomidory.
Dojrzałe awokado należy obrać i wypestkować.
Awokado ugnieść widelcem lub w mikserze z odrobiną oliwy, soku z limonki, soli i pieprzu. W osobnym naczyniu połączyć przygotowane wcześniej dodatki z awokado, dodać siekane zioła i finalnie doprawić do smaku.
Jaja - W rondlu zagotować ok 500ml wody zagotować ok 50 ml octu winnego. Jaja kolejno wybijać do miseczki i wkładać do zawirowanej wody. Gotować ok 2,5 minuty.
Emulsja – drobno posiekany szczypiorek połączyć z miodem, sokiem z cytryny i olejem, zmiksować na gładko – doprawić finalnie do smaku.
Na pieczywie rozsmarować pastę, ułożyć gorące jajo w koszulce, polać oliwą szczypiorkową.

Więcej na ten temat