Włoska robota - hot dog w stylu włoskim
Składniki dla 4 osób:
- 500g mięsa mielonego – najlepiej wołowo-wieprzowe
- 1 łyżeczka suchego oregano
- 2 siekane ząbki czosnku
- 1 jajo
- 2 łyżki parmezanu
- Odrobina siekanego rozmarynu lub innych włoskich ziół
- 1 kg młodych ziemniaków
- 1 cytryna
- 4 bułki
Bułki:
- 500g mąki
- 1 saszetka drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- Ok 80ml oliwy z oliwek
- Ok 400g ciepłej wody
- Kilka gałązek rozmarynu
- sos pomidorowy do polania
Pulpety: Mięso wymasować z siekanym czosnkiem, jajem, ziołami i tartym parmezanem.
Z masy uformować pulpety wielkości piłki golfowej, upiec w 160 C ok 20 minut. Ciepłe umieścić w termosie.
Ziemniaki: umyć, pokroić w plastry grubości ok 1 cm, skropić olejem, oprószyć solą i pieprzem. Upiec na złoto w 200 C ok 30 minut. Upieczone skropić odrobina soku z cytryny. Można je podać w bułce na ciepło lub na zimno.
Bułki: w naczyniu połączyć suche składniki, dodać oliwę i ciepłą wodę. Lekko zagnieść i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte lekko wybić i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte skropić oliwą i uformować placki/ bułki o średnicy ok 15 cm. Piec w 180 C ok 25 minut.
Karaibskie pierożki z wołowiną i warzywami w cieście kruchym na ciepło lub na zimno
- 1 ok 200g ciasta kruchego lub 1 płat gotowego
- 1 jajko „zerówka” do smarowania pierożków
farsz mięsny:
- 400 g mielonej wołowiny
- 150g groszku
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 1 łyżka curry
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 30g siekanej kolendry
- Sól, pieprz, cukier do smaku
- Olej do smażenia
Drobno posiekany czosnek i cebulę podsmażamy kilka minut, dodajemy imbir, kurkumę, kumin i cynamon, mieszamy. Dodajemy mielona wołowinę, mrożony groszek i wolno dusimy ok 30 minut. Całość łączymy z siekaną kolendra i doprawiamy do smaku.
Z kruchego ciasta wykrawamy krążki przy pomocy szklanki, napełniamy nadzieniem i sklejamy jak klasyczne pierogi. Układamy na blasze z papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Pieczona kolba kukurydzy marynowana w chińskim BBQ, z ziołami i czosnkiem, w pikantnym sosie pomidorowym
Składniki dla 4 osób:
Marynata chińska:
- 1 cm siekanego imbiru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka pasty chilli
- 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
Marynata ziołowa:
- 30g natki
- 30g rozmarynu
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
Pikantna marynata pomidorowa:
- ½ szklanki przecieru pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka siekanego chilli
- 1 cytryna
- 30g świeżych ulubionych ziół
Składniki marynat rozdrobnić i połączyć. Obsunąć liście z kolby, posmarować ulubioną marynatą i przykryć ponownie liśćmi. Ułożyć na rozgrzanym grillu – liście usunąć kilka minut przed końcem grillowania.
Bułeczki bao na słodko z zatopionymi owocami oraz lemoniadą ogórkową
Składniki dla 4 osób:
- Garść ulubionych suszonych owoców
- 500g ulubionych owoców sezonowych
- 200g mielonego twarogu
- 500 g mąki pszennej
- 150 ml (mała szklanka) wody
- 150 ml mleka
- 3 łyżki cukru waniliowego
- 1 saszetka suchych drożdży
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
Lemoniada:
- 2 duży ogórki szklarniowe
- 2 cytryny
- ok 1,5 l wody gazowanej lub niegazowanej
- 4-5 łyżek cukru
- mięta do podania
Syrop – połączyć 100ml wody z cukrem i zagotować. 1 Ogórek umyć i wyciąć z niego wstążki lub inne mniejsze kształty. Drugi umyć i zmiksować z syropem i sokiem z cytryny i przecedzić przez sito.
Wodę gazowaną połączyć z zaprawą ogórkową, dodać wstążki z ogórka i świeżą miętę.
Ciasto Bao Bao: Suche składniki połączyć w misce. Mleko podgrzać, połączyć z drożdżami i ciepłą wodą. Dokładnie wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość. Wyrośnięte należy lekko zagnieść, rozwałkować na grubość ok 1 cm, wyciąć koła szklanką, każdy kawałek złożyć na pół i pozostawić chwile do wyrośnięcia. Ugotować na parze ok 20 minut. Tak uparowane i lekko wystudzone wypełnić owocami.