Twaróg letni ze śmietaną i ziołami
500 g twarogu półtłustego
Śmietana 18%
Mikro zioła
Szczypior drobny
Szparagi
Rzodkiewka
Przepis - Twaróg rozdrobnić widelcem, wymieszać ze śmietaną. Pokroić drobno szczypior oraz rzodkiewkę. Wumieszać z twarogiem. Szparagi drobno pokroić i wrzucić na rozgrzane masło. Przesmażyć około 1-2 minutę aby pozostały chrrupiące. Wyjąc szparagi na twaróg, całość posypać rzodkiewką i mikro ziołami. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Serowa zapiekanka z makaronem
100 g sera żółtego
100 ml śmietanki 30%
Śmietana 18%
80g sera z przerostem pleśni
200 g makaronu kokardki
1 brokuł
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
Przepis - Makaron ugotować al dente. Odcedzić i odstawić. Brokuł podzielić na małe różyczki. W garnku zagotować wodę, osolić, wrzucić i gotować przez około 2-3 minuty. Po ugotowaniu zahartować pod zimną wodą. Ser żółty zetrzeć na tarce na dużych oczkach, ser z przyrostem pleśni pokruszyć na kawałki. Śmietankę wymieszać z wyciśniętym ząbkiem czosnku, szczyptą soli i pieprzu. Makaron przesypać do naczynia żaroodpornego, wymieszać ze śmietanką i połową sera żółtego i z przerostem pleśni. Dodać brokuły, delikatnie przemieszać. Posypać pozostałym serem. Piec w temperaturze 190 stopni przez 25 minut. Podać z kwaśną śmietaną.
Twaróg z makaronem i okrasą czosnkowo-cebulową
400 g twarogu półtłustego
Masło
Opakowanie makaronu świderki
2 cebule duże
2 ząbki czosnku
Szczypior
Sól Pieprz
Pietruszka
Przepis - Makaron ugotuj al dente. Cebulę pokrój w piórka, a czosnek w paseczki. Twaróg rozdziel na kawałki widelcem. Na patelni rozgrzej masło i smaż na nim cebulę, pod koniec dodaj czosnek. Lekko posól i cały czas mieszaj. Smaż, aż cebula będzie miękka i złota. Makaron nałóż na talerze. Dodaj cebulę i posyp twarogiem. Podawaj od razu z natką pietruszki.
Awokado na ostro z jajkiem w koszulce
Dojrzałe awokado
Sok z cytryny
Cebula czerwona
0,5 ząbka czosnku
Sól Pieprz
Papryczka chilli Lub pieprz cayene
Jajka
Czarny sezam
Przepis: Gotujemy jajko w koszulce. Awokado rozkrajamy na połowe, ostrożnie wyjmujemy miąższ aby nie uszkodzić skórki (w niej podamy całość dania). Awokado kroimy w drobna kosteczkę i natychmiast skrapiamy sokiem z cytryny aby zachowało swój kolor. Doprawiamy czosnkiem, solą oraz pokrojoną w drobną kosteczkę cebulą oraz pokrojona papryczka chilli. Wkładamy wymieszane składniki z awokado do skórek. Na wierzchu układamy jajo w koszulce, całość posypujemy czarnym sezamem.
Kampania sfinansowana z Funduszu Promocji Mleka