Pytanie na Śniadanie

Kalafiorowe wariacje Joli Kleser cz.2

WŁOSKI CHLEBEK STROMBOLI Z NADZIENIEM Z GRILLOWANYM KALAFIOREM 
  • 1 kg mąki pszennej chlebowej 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 7 g drożdży suchych 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 500-600 ml ciepłej wody 
  • 1 słoiczek zielonego pesto 
  • kalafior 
  • kurkuma 1 łyżeczka 
  • kumin w ziarnach 1 łyżeczka 
  • kolendra w ziarnach 1 łyżeczka 
  • imbir- 2cm 
  • czosnek 2-3 ząbki 
  • czerwona cebula 2 szt 
  • oliwa z oliwek 
  • sól, czarny pieprz 
  • passata pomidorowa 1 l 
  • 200 g startej mozzarelli 
  • 30g rodzynek 
  • 1 pęczek świeżej kolendry 
Do małej miseczki ceramicznej (nie metalowej) wrzuć drożdże, cukier i łyżeczkę mąki oraz ok 100 ml ciepłej wody (uwaga nie gorącej). Poczekaj kilkanaście minut, aż drożdże zaczną działać. Następnie zawartość całej miseczki dodaj do mąki. Dolej resztę wody i ugniataj aż uzyskasz elastyczne ciasto. Może będzie trzeba dodać więcej wody. Uformuj kulę, przykryj ręcznikiem aby nie obeschło i odstaw ciasto do wyrośnięcia na min 1 godz. Kalafiora podziela na małe różyczki, zrób marynatę ( oliwę wymieszaj z przyprawami) obtocz w niej kalafiora i wrzuć na patelnię Podsmaż z każdej strony, podlej passatą pomidorową i dorzuć rodzynki. Podduś wszystko kilka minut. Na koniec dorzuć posiekaną kolendrę. Następnie delikatnie rozwałkuj ciasto wysmaruj warzywnym sosem i posyp serem. Delikatnie zwiń całość w rulon. Odstaw do wyrośnięcia na jakieś 30 min. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 st. Piecz ok. 45-60 min.

Burgery ze stekiem kalafiorowym 
bułki: 
  • 250 ml mleka, letniego 
  • 30 g masła, roztopionego i przestudzonego 
  • 1,5 łyżki cukru 
  • 3/4 łyżeczki soli 
  • 1 łyżeczka drożdży suchych (4 g) lub 8 g drożdży świeżych 
  • 1 jajko 
  • 2,5 szklanki (375 g) mąki pszennej 
  • 1 żółtko 
  • 1 łyżka mleka 
  • sezam do posypania 
SALSA:
  • filiżanka orzechów włoskich 
  • filiżanka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki odsączonych kaparów, 
  • 1 Chilli, usunięte nasiona, drobno posiekane 
  • 3 łyżki grubo posiekanej natki pietruszki 
  • 1 łyżka octu sherry lub octu z czerwonego wina 
  • 1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny 
  • Sól koszerna 
Stek z kalafiora:
  • 1 mała główka kalafiora 
  • Sól koszerna 
  • 1 ząbek czosnku, drobno starty 
  • 2 łyżki świeżego soku z cytryny 
  • 2 łyżki tahini
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 łyżka masła niesolonego 
  • 2 gałązki oregano 
  • 2 3-calowe paski skórki z cytryny 
  • Kawałki cytryny (do serwowania)
BUŁKI: Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny). Uformować 8 bułeczek, które po uformowaniu w kulkę należy mocno spłaszczyć dłonią. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić do podwojenia objętości na 35 – 45 minut. Wyrośnięte bułeczki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem, posypać sezamem. Piec w temperaturze 200ºC przez 12 – 15 minut.
SALSA: Rozgrzej piekarnik do 350°. Opiekaj orzechy włoskie na blasze z brzegami, podrzucając raz na złoty kolor, przez 7–10 minut. Ostudzić, a następnie grubo posiekać. Odłożyć na bok. Zwiększ temperaturę piekarnika do 425°, aby upiec kalafior. Rozgrzej olej i kapary w małym rondelku na średnim ogniu, często mieszając, aż kapary pękną i staną się złocistobrązowe i chrupiące, około 5 minut. Ostrożnie wlej olej i kapary do małej miski żaroodpornej; ostudzić. Wymieszaj orzechy włoskie, chilli, pietruszkę, ocet i skórkę z cytryny; sezon z solą. 
Do Ahead: Salsę można zrobić 1 dzień do przodu. Przykryć plastikiem, dociskając bezpośrednio do powierzchni i schłodzić. Przed użyciem doprowadzić do temperatury pokojowej.  
STEKI: Pokrój kalafiora w plastry, aby utworzyć dwa „steki” o grubości 1½ cala (łodyga powinna trzymać razem różyczki); odłóż steki na bok. Bardzo grubo posiekaj pozostałe różyczki. Ugotuj różyczki w dużym rondlu z wrzącą osoloną wodą, aż będą bardzo miękkie, przez 6–8 minut. Dobrze odcedź, a następnie zmiksuj w robocie kuchennym z czosnkiem, sokiem z cytryny, tahini i 1 łyżką. woda do gładkości; sezon z solą. Odłożyć na bok. Rozgrzej olej na dużej patelni na średnim poziomie. Dodaj masło i mieszaj, aż się rozpuści, następnie dodaj steki z kalafiora, oregano i skórkę z cytryny. Smaż, od czasu do czasu delikatnie unosząc kalafior, aby rozgrzany tłuszcz spłynął pod spodem, aż steki nabiorą głębokiego, złotobrązowego koloru (jeśli oregano lub cytryna zaczną się palić, połóż na wierzchu steków). Obróć steki i dopraw solą. Przełóż patelnię do piekarnika i piecz, aż łodygi kalafiora będą kruche, 10–15 minut. Aby podać, nałóż łyżką około ⅓ szklanki purée z kalafiora na talerze i połóż na wierzchu steki. Nałóż salsę i posyp solą. Podawaj z ćwiartkami cytryny do wyciskania. Purée można zrobić 3 dni wcześniej. Przykryć plastikiem, dociskając bezpośrednio do powierzchni i schłodzić. Przed użyciem doprowadzić do temperatury pokojowej.

Kalafior zapiekany w całości w cieście kruchym 
  • kalafior 
  • ser cheddar 200 g 
  • szynka długo dojrzewająca 10 plastrów 
  • ciasto francuskie xxl 1 szt 
  • jajko 1 szt 
Kalafiora podgotuj w garnku ok 10 min. Następnie zetrzyj ser i obsyp nim kalafiora, następnie obłóż go szynką i ciastem francuskim .Posmaruj rozbełtanym jajkiem i wstaw do piekarnika na 25 min 180 st.
Więcej na ten temat