Pytanie na Śniadanie

Śniadanie - łososiowe placuszki z koperkowym jogurtem

Łososiowe placuszki z koperkowym jogurtem 
  • 150g wędzonego łososia 
  • 4 ziemniaki 
  • 1 jajko 
  • Sól/pieprz do smaku 
  • 2 łyżki mąki pszennej 
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego 
  • 4 łyżki jogurtu bałkańskiego 
  • 1 szalotka 
  • 1 ząbek czosnku 
  • Pęczek koperku 
  • ½ cytryny 
Ziemniaki, myjemy, obieramy i ścieramy na grubej tarce. Wbijamy jajko, wsypujemy mąkę, dodajemy jogurt naturalny. Wszystko razem mieszamy łyżką. Łososia kroimy na niewielkie kawałki. Dodajemy go do naszej masy ziemniaczanej. Wszystko razem mieszamy aż się połączą składniki. Na koniec dodajemy sól i pieprz do smaku. Na patelnię wlewamy olej, czekamy aż nabierze maksymalnej temperatury. Smażymy z obu stron, aż nabiorą złocistego koloru. Usmażone placuszki odkładamy od razu na papierowy ręcznik. Czekamy kilka minut aby odsączyć tłuszcz. Jogurt bałkański łączymy z drobno posiekaną szalotką, przetartym ząbkiem czosnku, posiekanym koperkiem i sokiem z cytryny, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i podajemy z plaskami.

Więcej na ten temat